Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породување во Државна или Чаир?

Дискусија во 'Бременост' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.392
    Допаѓања:
    2.892
    Да. Нема да згрешиш, многу е стручен, само да не се изненадиш од пристапот негов, не збори многу, ама што ќе ти каже тоа е. Мене Илиевски ме породи, тој има топ пристап, ама во случајов твој ти треба баш шеф на хирургија. Не дека Илиевски не е стручен. Башка Бајалски ги зима најтешките случаи. Со лесно и пиши што ќе направиш.(fingers)

На thelittle17 и Starlič им се допаѓа ова.
  2. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Зависи и каде живееш јас не сум во Скопје и ептен ми беше страв да не ме фатат болки или да почнам да се отварам, ако си поблиску може можеш да чекаш и некој ден плус,само да имаш договорено за секој случај брзо да реагираат.

На Starlič му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Благодарам на појаснувањето. :hug:

На SkarletOHara му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anushce

Anushce Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    8
    Zdravo majki
    Kako ste zadovolni od bolnicata vo cair i kako pominavte tie sto se porodivte bez vrski.
    Koga dobivte bolki odma li ve primija?
    Fala odnapred
    Ubav den

5. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.565
    Точно дека нема споредба за приватно, ни мене не ми покажаа за цицање нешто посебно јас ја викнав да ми покаже таа дојде ми го зема ми го врати најадено и ај сега на града ми го бутна ни фати тоа ни ништо а дури со врски бев. Јас задоволна сум единствено од родилна таму максимално ми беа посветени и пошто лежев само 1 ден не забележував други работи:P

На BeLLaDona23 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Ве читав, заинтересирано. :)
    @Starlič ако си сигурно за царски, најди си доктор. Ако имаш познат ок, поглатко ќе поминеш. Ако не, секако оди кај еден ист. Илиевски, Шпишиќ, Георгиев, Кировски, Бајалски, Неџипи сите ти се ок. Искусни доктори и многу ок. Секој е различен, некои многу ќутат, некои муабетат, ама сите се стручни. Докторот договори го за царски кога тој ќе биде на смена. Он сам ќе ти каже кога.

За другиве коментари, многу е нормално и функционално кај што те чистат со клизма да си блиску до тоалет и туш. А каде поинаку би биле?! Секако тоа е посебно просторииче. На патолошка е поблиску, во родилна малку подалеку.
    За тие што ги породила акушерка, блазе вас, тоа значи лесно сте се породиле и немало никаков проблем. Доктор има во секое време, тоа е сигурно. Родилна од боксовите е оддалечена 5-10 чекори. Една сестра секогаш седи внатре во шанкот, се следи. ;)
    Боксовите се еден по еден одделени со стакло. До висина на очи се мат, нагоре чисти. Тоа е така за да родилките не се гледаат, а докторите да следат ситуација. На пр.јас додека чекав напон, докторот се стрча да помогне на другиот бокс, и го притискаа стомакот за бебето да не се заглави. Штом ми дојде напон, акушерката само викна: Докторее! и тој дојде одма. Веројатно веќе се читаат и знаат по тонот на гласот до каде е работата.
    Тоа што "ве игнорираат" во родилна, е зашто не ви е време за раѓање. И мене ми личеше сулудо, јас се дерам, а све сестри прекрстиле раце, стојат до врата, ме гледаат и ништо не прават, се муабетат. Нема што да ти прават дури не се отвориш.
    За тоа дека 99% се царски, мислам не. Има царски за кои се знае, има итни царски, ама намерно за побрзо не ги прават царски. Во Чаир дневно просечно се пораѓаат 15-20 родилки, сега во пандемијава. Во шок соба има 6 кревети. Јас два пати имам лежено во шок соба, еднаш со 3, еднаш со една царски породена. Првиот пат, трите на договорен царски, вториот пат едната на итен царски, бидејки немала капка плодова вода.
    За хигиената, болничарките, спавачите, се е ок. Некогаш треба да притиснеш, имаат работа, ги викнале, заборавиле... начелно се ок.
    За вц-то во соба. Може да е почисто. Ама нема како. Родилките го прават крвови. Тоа е уствари домашната култура. Има таму туш, пушти жешка вода и измиј се што останува после тебе. Јас кога влегував се прскав со туш. Никогаш не мочав во школка, секогаш под туш. Одма се миеш и сушиш. Ако си во приватна болница, веројатно си сама или сте две во соба, па срамота е да оставиш крв позади себе, отворена улошка фрлена во корпата и таа со незатворен капак..... Значи, пак велам домашна култура.
    Истото и за зборувањето 24/7 на телефон и на вибер, кога другите три цимерки се трудат да спијат, на едната бебето и вришти, а на онаа која зборува на телефон кога ќе и го донесат бебето полна е прашалноци, ситуации, драми.
    Педијатрите се отров. Многу стручни и многу строги. Да препрашаш е еднакво како да си им брцнал во око. Сестрите за бебиња се млади и цело време се пренемагаат. Ама во собата за бебиња работат како оси, не смеат да мрднат од педијатрите.
    Сестрите за родилките се ок. Ако си со врски, дупло те проверуваат.
    Јадењето, на кој му е до јадење, е ок. Иако се може да ти донесат и да бидеш задоволен.
    Не знам дали нешто испуштив, многу е долг постот.
    Како за државна болница се супер организирани. Докторите, јавна тајна е, дека даваат телефон, и те следат. Те пораѓаат. Дали ќе ти дојде намерно доктор од дома ако не е на смена, веројатно има врска "блискоста".
    Факт е дека не е се перфектно, дека прават грешки и дека се трудат да ги решат или да се извлечат. Секој со својата среќа. Тоа сигурно е исто и во ГАК и во Систина.
    За на пораѓај најбитно е да си понесеш трпение и самодоверба. Оти ти си тој што ќе раѓа. Диши и напнувај како да какаш. Другото само ќе си дојде! :hai:

На honey95, ray111, mssuniquee и 23 други им се допаѓа ова.
  7. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Браво бе женче се објасни. :lol:

На natasam, abc1234, Leo_29 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    863
    Допаѓања:
    2.236
    Е баш така :clap:
    Такво ми беше и мене искуството во Јуни во Чаир :D

На Leo_29 и ivance.. им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    268.989
    Не се без осигурување.
    Или се социјални случаеви или се преку АВРМ.
    Породување е бесплатно САМО за осигуреници на ФЗОМ и осигуреници во други држави со кои ФЗОМ има договор за соработка.

Јатрва ми си плати приватно породување, не беше осигурана, околу 30 000 денари е.

Иначе нема да те вратат ни без осигурување, ама ќе те тужат во секој случај ако не платиш.

10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    А што е со оние што немаат ни документи, што живеат во импровизираните куќи? :?:
    Јас мислам и тие се пораѓаат на Гак.

11. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    7.382
    За второ здравје Чаир ќе одам ако решам да раѓам :rofl:. Сестри за бебиња на Гак не постојат, ти го даваат и толку. Бриши го пола саат сабајле искакано од вечерта :drunk:. Родилна ко родилна, акушерките мртви ладни додека родилките рикаат :D. Ама па што друго да прават, реално во тој момент ништо не може да се направи освен да се истрпи. Убаво објаснето (highfive)

На Leo_29, azelea и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    268.989
    Не, затоа што нема да им ги дадат децата без документи.
    Тие без документи 99% дома се пораѓаат и децата им се без документи.

Ама најчесто се осигурани преку социјално или аврм.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Имам тазе информација од проверен извор па да ја споделам, може на некој ќе му биде од корист.

На ГАК како дел од клинички центар дефинитивно во родилиштето не смеат да вратат ниту една пациентка, дури и оние без документи и здравствено осигурување.

На CameliaMiller, Turna, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    268.989
    Нема да вратат, никогаш не враќале и не смеат да вратат, него детето нема да им го дадат ако самите немаат лична карта, т.е. некаков документ за идентификација.

15. IChika

IChika Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    432
    Добар доктор за пораѓај во Чаир, и плус тие што сте биле без врски како сте поминале ?

16. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.863
    Допаѓања:
    10.379
    Минур Неџипи.

На Turna, Catlover17, IChika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    На ГАК даваат чепче или клизма за царски пороѓај?

18. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Чепче

На elena.mak му/ѝ се допаѓа ова.
  19. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Одлично, благодарам! :)

20. IChika

IChika Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    432
    Вие што бевте во чаир без врски дали цело време одевте на цтг кај ист доктор или се менуваа докторите и дали кај матичната што ти дава упат за во чаир може да се наведе кај кој доктор сакаш да одиш?