Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породување во Државна или Чаир?

Дискусија во 'Бременост' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    Не знам дали прашуваш за ГАК или Чаир. Јас се породив Чаир, па ќе ти пишам од моето искуство таму.
    Торбица спреми една за тебе, една за бебето. Посебно. Твојата си ја носиш со тебе во болница кога одиш да се пораѓаш, ќе ти ја носат сестрите, не се секирај, кај што ќе бидеш ти, таму и торбицата ќе ти ја носат. За бебето нека ти биде дома спремна, кога ќе се породиш, некој од твоите ќе ја донесе. За бебето ти треба само пелени, влажни марамици и крема за газе. Од кремата додуша не ни им ставаат цело време ама носи си. Мој совет, влажни и крема за бебето во помали пакувања купи. Влажни ако мислиш дека се малце, подобро купи 2 помали и стави во торбицата па ќе вадиш ако ги потрошат. Знаат да ги земат па после да нема. Не ти враќаат ништо.

Мрежести гаќи јас купив во ДМ. Мене ми беа мн практични, поскапи се, ама кој може да си дозволи нека си купи. Со нозе да ја држиш влошката нема шанси, лом ќе се направиш. А обични гаќи не е препорачливо.

Спаваќа не ти треба твоја, зашто уште прв ден после пораѓај ќе ја направиш лом и секако ќе мораш нивна да облечеш. Или пак да си купиш 5,6 пара па додека си таму да си имаш твои да облекуваш, со една ништо не правиш. Мое мислење, немаш потреба, зашто секој ден поминуваат и прашуваат кој сака чиста спаваќа, секој ден носат. Чисти се и здрави. Барем за Чаир зборам.

Папучи обавезно твои, ама не папучи за по дома платнени, туку влечки ќе си земеш, за надвор низ двор некои што ги носиш. Удобни да ти се. Зашто да можеш и кога ќе се миеш и тушираш таму во туш кабината да си ги носиш, да не газиш на плочките боса, зашто не е баш чисто како дома.

И мој совет за сите, во едно помало шишенце со прскалка, ставете чист алкохол или некое средство за дезинфекција. Обавезно ова. Ќе мораш до тоалет да влезеш, ќе мораш да седнеш на шоља, дезинфицирајте пред да седнувате. Јас си имав земено од ДМ и подлоги за вц школка, прашајте имаат, во мало пакување се по 10. Плус тоа ставав, па седнував.

Грицки такви работи, можеш да ставиш во твојата торбица, а и не мораш, твоите може да ти носат што сакаш и кога сакаш, одма ќе ти го донесат сестрите.

Ако имаш нешто плус прашање, пиши. Со лесно. :)

Уште нешто, во твојата торбица, тоалетна, нема по вецињата, влажни за тебе, ќе ти се најдат таму, лабело, крема за раце, полнач за телефон... ако ми текне уште нешто ќе пишам.

Последна измена: 21 август 2021
    На karak, matilda258, LiquidLuna и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Favipiravil

Favipiravil Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    Додека бев во Чаир, едно 30 трудници од ГАК ги испратиле во Чаир. Жените кажуваа. Ги бркаат, користат одмори сега, а и не им се работи.

3. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.691
    Допаѓања:
    9.293
    Па не дека не им се работи, туку пун им е ковид делот. До душа пуно беше и во здравиот дел. Жени кажуваа дека по 2 дена во шок соба биле зашто гужва беше на одделение. Последниот ден кога бев јас само 2 сестри останаа на одделение. Сите ги пратија во ковид делот.

На Luna91 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.184
    Допаѓања:
    17.785
    Со лесно да ти е мајка. Ставај маска, дезинфицирај раце и се ќе биде во ред. Изодев сличен пат и за среќа не го заразив бебуш, а си доев редовно. Знам дека сега ти изгледа премачно, јас 24/7 бев со маска. Дури и спиев со неа од страв. Кога ќе ми дојдеше нагон на кашлање, влегував во тоалет. Ќе се изнакашлав, ќе се дезинфицирав и назад кај бебе. Плус и големата ми беше позитивна и она со маска кај бебуш влагаше душичка. Тежок период, ама поминува.
    Ќе помине, само позитивна мисла.
    А за Чаир не ме чуди ич. Кој хаос беше во чекална кога одев на цтг. Пола без маски, не веруваа дека има ковид...

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    накратко моето искуство на ГАК. од сите што беа во.родилна сала сум презадоволна. едната бабица дури ја познав дека ме породи со второто, златни раце, исто и таа што ме шиеше на крај. за жал, пост породилниот третман ќе ти го упропастат креветите стари преку 40 години и по некоја исфрустрирана сестра, но мене тоа не ме допира кога со најголем дел од персоналот си имав ок однос. од предродилна до пороѓај вкупно саат ипол, ви посакувам на сите лесно и брзо иако мене вечност ми се виде.за тие што ви е првпат, слушајте што ви.зборат и совети што ви ги даваат, многу е важно д соработувате.за 2 дена не пуштија. да спомнам дека немав никој познат, кој се погоди на смена тој. инаку, преполно е па и ги препраќаа за во чаир. ако ви треба уште некое инфо, пишете слободно.

На LiquidLuna, Annath, Cosmic Girl и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Dimitrula@&6

Dimitrula@&6 Активен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    4
    Zdravo dali ima nekoj sto se poroduval denovive vo Cair da spodeli iskustvo i da kaze kako e so koronava dali ti pravat test dali se pocituvaat protokoli ,mene termin mi e vo Oktomvri i moram da se odlucam veke, pa sekoe spodeleno iskustvo bi mi znacelo.

На TarantulaA му/ѝ се допаѓа ова.
  7. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Толку шти не им се работи незнаат глава кај им е.
    Буквално Гак е преполн, жени два дена лежат на пин и горе на интезивна и по два дена не си ги гледаат бебињата од што нема место на оделение.
    Јас се породив на 1 август, се породив прва во 7 часот утрото и до 2 часот поручекта се родија 35 бебиња буквално беше хаос, незнаеа каде да се свртат.
    Кај да ги сместат кога нема место и заради тоа ги препраќаат.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Favipiravil

Favipiravil Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2021
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    4
    А во Чаир не е исто? На патолошка лежат породени жени, со царски рез за 2 дена пуштаат.Во шок соба лежиш не 24ч како шо треба, туку додека не мора да станеш да ослободиш кревет. Истата бројка на родени бебиња е и во Чаир, па додека бев таму никого не вратија. Можда и од Чаир треба да почнат да враќаат ако е за оправдување на ГАК, па кој се снајди ок, на другите со лесно.

9. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Да лежат два дена,после затоа лежат ма детска клиника со продужена и потешка форма на жолтица.
    Јас на Гак лежев дрн плус заради жолтицата на малиот.
    Како не праќаат од чаир на Гак?
    Се што е поризично, во помала недела и помала родилна тежина сее на Гак.
    А знаеш колку има дневно такви пораѓаи?
    Бидејки ако е поризично бебето оди ма детска клиника без мајката.
    А ваму ако нее на интезивна мајката си лежи онолку колку што е бебето.
    Затоа е таа гужва.

10. RumShtangla

RumShtangla Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.421
    Здраво.
    Уште месец дена ми остана до пораѓај.
    Сакам на ГАК.
    Ме води др Весна Чибишева, за секаков преглед консултација она е тука. Е сега не ми е јасно. И ми е непријатно да ја прашам дали она пораѓа. Знам дека е горе на породилно и дека се симнува за мене секој пат кога треба да направиме преглед.
    Доколку има некој сознание пишете ми ве молам , да не се избрукам, а треба да се видам после 6ти месецов на ехо и цтг со неа. (Јес да стоиме многу добро, и контакт скоро секојдневен околу бременост, дури поише имаме контакт него со матичната моја, ама ми е срам да препрашам)
    Во секој случај, посочете ми добра докторка/доктор, што пораѓа на ГАК, притоа нели да биде нормален,грижлив и да има добар пристап. Во секој случај ќе ја прашам и др Весна кој би ми препорачала, меѓутоа сакам да слушнам мислења.
    Фала ви женчиња, чекам одговор.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    2.709
    Prof.Tofoski,d-r Kochoski

На bybeDkid, tina2018 и marijamarkoska им се допаѓа ова.
  12. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.691
    Допаѓања:
    9.293
    Д-р Слаѓана Симеонова Крстевска, предобра и грижлива ☺

На tina2018 и RumShtangla им се допаѓа ова.
  13. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Ако те води она, нејзе договорија,зашто тие непријатно ако она те води и си ја препуштила бременоста во нејзини раце?
    Иначе докторката пораѓа.
    Незнам како би избрала одреден доктор.
    Од дома никој не ти доаѓа туку кој се падне на смена.
    Или можеш да си платиш па да ти дојде од дома.

На RumShtangla и tina2018 им се допаѓа ова.
  14. Endzi ***

Endzi *** Активен член

Се зачлени на:
    9 септември 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Здраво
    Сакам да закажам за прв преглед за цтг во Чаир,но неможе да се одбере доктор,се закажува само термин за амбуланта 1,2 или 3.Дали некој има информација во понеделник кои доктори се?

15. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Немаат определен ден. Кој е на смена тој гледа. Јас со мојот си се договарав зашто он знаеше кога ќе биде и ми кажуваше кога да одам, а првиот пат случајно се погоди он, на среќа, а планирав да го барам

16. Endzi ***

Endzi *** Активен член

Се зачлени на:
    9 септември 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    И онака немам конкретно избрано некој доктор ,но по тоа што прочитав на темава добри искуства и мислење за одредени доктори се надевам ке имам среќа да ми се погоди еден од нив.Ти благодарам за брзиот одговор

17. RumShtangla

RumShtangla Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.421
    Некој скоро се породил на Гак?
    36+4 сум, ситно броиме:hai:

На S.o.F.i, MissChievous, Tea SK и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.691
    Допаѓања:
    9.293
    Јас пред 5 недели. Прашај што те интересира

19. aceee99

aceee99 Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2017
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.150
    Dali ostavat obleka za bebeto tvoja

20. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.691
    Допаѓања:
    9.293
    Во нивна облека го облекуваат. Само за излегување од болница ти треба облека за бебето.