1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породување во Државна или Чаир?

Дискусија во 'Бременост' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.111
    Не. Ништо не носиш ти ни облека, ни тетра, ни ќебенце. Само памперс и евентуално павловичева и влажни.
    Но, она што ми беше криво таму е што за моето јас купив памперс актив. Кога ги менуваа одеа акушерките по соби и собираа пелени. Еднаш го расоблеков моето и му ставиле кан бебе памперс. Сакам да кажам, не се замараат.
    Значи спремаш дома што ќе носи бебе кога ќе искочи од болница и дента кога ќе ве зима маж ти, ги носи во болница.

На Rtulka, tina2018 и Bubce38 им се допаѓа ова.
  2. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    Истото го прават и во Гак. Од мајките земаат пелени, ама не значи дека во таа ќе заврши твоето бебе. Земаат колку да имаат, за преслакање што им се фати прво од купчето, тоа им ставаат. Можеш од најефтините да носиш, кога веќе ги собираат сите на куп и не се замараат кој што дал.

На Emotional123 и tina2018 им се допаѓа ова.
  3. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    174.942
    И колку парчиња памперс да однесам, одприлика?

4. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.944
    А, треба нешто на ГАК од облека за бебе? Тие што се природно ги даваат бебињата одма на мајката, да земам ќебе, или уште не се до таму напреднати? Така збореше докторот на онлајн часот на Лулка. Или не сањај.

5. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    Во Гак исто така ги облекуваат во шпикозни, нема потреба да носиш облека, на излегување сопруготе донесе и за него. Јас се породив во септември, топло беше, а во бебешкото креветче имаше тенко ќебенце. Ако сега периодов има потреба од подебело ќебенце, верувам дека водат сметка околу тоа. На мајките што дојат, им ги оставаат бебињата скоро по цел ден.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.111
    Јас носев некои 10-15 парчиња, а голем дел дадов за други деца за мајките што не носеле за свои. Рачунај околу 3 дневно. Не ги менуваат почесто од тоа. Јас со царски бев, бев некои 3 дена

На tina2018 и Bubce38 им се допаѓа ова.
  7. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.985
    Допаѓања:
    59.657
    Во креветчето што е во соба си има и јорганче ич да не се секираш.

8. Zibiribi

Zibiribi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    147
    Pampers i vlazni samo za bebce trebaat, jas na gak se porodiv pred mesec dena, imam pogore napisano sve sto treba za vo bolnica :)
    Pet dena bevme vo bolnica po dvapati vo den go presoblakaa, imase bodi po dolgi rakavcinja i vrz nego spikozni po dolgi rakavi i nogavici

На Rtulka, Kbr и tina2018 им се допаѓа ова.
  9. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.111
    @Bubce38 гледам дека си исто по малку збунета како и јас што бев пред да се породам. Види и да заборавиш нешто, многу лесно твоите ќе донесат.
    Значи има жени кои ради болки, неплански доаѓаат без ништо, па се се надокнадува.
    Јас многу се мислев вака, и не дека беше џабе ама и немаше потреба толку.
    Гледај да е со тебе телефон, полњач, вода, влажни марамици и тоалетна и нешто за грицкање. Тоа е нешто што од старт ти е потребно. И секако папучи свои носи си и ако можеш спаваќа/спаваќи.
    Облеката со која ќе те примат ќе ја вратат по твоите.
    Само опуштено, немаш никаква потреба да се стресираш.
    Ако нешто сакаш да прашаш, јас сум ете скоро породена, слободно прашај, не се устручавај.

На Rtulka, Kbr, Ljubova и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    174.942
    Јас не сум од Скопје.
    Ќе одам на договорен царски најверојатно. И планот е и мм да остане Ск. Ќе спие там во хотел. Моите исто Не се од Ск. Они не ни возат кола, така да ќе им треба време да дојдат ако ми затреба нешто ( што не може мм да го купи пример од Ск).
    Затоа сакам све да ми биде спремно и кога ќе тргнеме на пораѓај све да бутнам у кола.
    Значи, спавачи свои даваат, така?
    Колку да земам одприлика?. Мене мама ми ги шие, па да и кажам колку да ми сошие неделава:)

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.674
    Земи си едно мало пакетче Памперс и влажни , па колку се искористи толку , ќе си ги вратиш , подобро збори им да го пресоблекуват често не на 10ч како што знаат |(

За тебе опреми се најважно е Вода , грицки , овошје , лабело :D , Полнач :!: тоалетна , плус влажни за тебе , влечки , спаваќи земи 2-3 , ама ти со царски ќе си може и пижами да си спремаш , пошто ќе носиш обични гаќи и доле не те ни гледат . Дават и од болница , ама ја мои си облекував , бар кај нас во болница беа трагикомедии спаваќите отворени скрос речиси сите беа. За туширање земи си некој бебешки шампон најдобро заради раната да не ставаш јаки хемии.

На Rtulka, Ljubova, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.111
    Нема ништо што не може да се најде во Ск, не се секирај. Најмногу ке треба да ти носи вода, сокови и нешто за јадење. На мене докторите ми рекоа бејк ролс да ми носи (но, јас немав апетит).
    Јас носев само една спаваќа. Ти носи си повеќе. Не дека од таму не даваат, но бизарни се, со цицките да им мавташ на докторите слободно. Јас крварев доста, се потев, за 1 саат ми се прљаа.
    Вир влошки носи 2, 3 пак.

13. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    174.942
    За облека најмногу ми беше битно што треба да се носи за мене и бебе.
    Дека ќе нема кај да се пере суши и пегла.
    Ќе си спакувам јас фазла работи, па нека стојат во кола и како ќе ми затребува нека вади од куферот:)

14. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.111
    Не знам што планираш да носиш за бебе, а за тебе земи нешто што се облекува лесно. Доле стпејќи ќе треба да се облекуваш

15. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.566
    Ко што читав во чаир планираш, земи си и оние подлоги за пресоблекување еднократни со тебе мене ми се најдоа за под мене си ставав ако крвариш да не седиш на крвови додека ти сменат чаршави. Јас лани природно седев 1 ден само во болница па не ми ги ни сменија тие ми се најдоа ептен

16. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    174.942
    Тие како за бебе што се?
    Или има и поголеми, специјално за повозрасни?

17. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    174.942
    Аха.
    Значи некој хеланки и туника ќе биде најзгодно да облечам.
    За бебе си велев да ставам тетри, ќебенце, чаршафче...да ми де најде за по пат. Околу 200км имаме за возење до дома.

Лелееее кој знае како ќе биде по пат:(
    Мм планира да замоли да дојде една колешка ( бабица е она) кога ќе излегуваме од болница. И она да се вози назад со нас. Ни е страв да Не не знаеме што да правиме ако почне да плаче тие 2 сааата дур се возиме.

Ќе збудалам веќе од мислење и грижи:(

На Rtulka и BelataMasai им се допаѓа ова.
  18. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.306
    Допаѓања:
    9.349
    Немој не се грижи толку и не си стварај стрес без потреба.
    Земи си цуцла за бебето и ако плаче по пат ќе му ја дадеш, нема да можеш да го извадиш од транспортерот бидејќи не е безбедно. И да плаче тоа е, исто и јас сум од друг град се породив во Скопје, бебето плачеше по пат, среќа носев цуцла со мене и му ја дадов и одма си заспа.

19. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Не се секирај јас патував од ск до дома скоро 400 км и бебе си спиеше цел пат.

20. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.111
    Да, нешто онака, баш само да навлечеш на себе, и обувки лесни, да не се напрегаш.
    За бебе да, тетри 2-3, ќебенце, можеш ете и резерва шпихозни ако помине кака или бљуцка. Само во кола не го прегревај, на пример да е наоблечено, па ќебе, па греење до максимум. Тррба како на тебе, така и на бебуш да му е пријатно.
    Ако сакаш викни некој да иде со вас, но кога ти ќе бидеш тука, сите други се без потреба. Ќе јаде, ќе заспие. Па у кола па најмногу спијат.
    Деновите во болница што ќе бидеш со бебуш ќе ти бидат доволни да се навикнеш.
    И еден совет да ти дадам ете најдобронамерно, те молам не ме сфаќај погрешно.
    Не се ослонувај на други луѓе и немој да мисчиш дека нема да знаеш што да му правиш. На пример колешката да е тука, бабата да е тука...
    Никој нема да знае подобро од тебе што да му правиш во моментот. Сега не мислиш така ама кога ќе се породиш ќе биде поинаку. "Ќе си фатиш ред".
    Татковците се најчесто изгубен случај, мпјпт кога искочивме од болница го држеше како да беше од стакло и до дома возеше со 30 брзина. Јас немав гајле.
    Да ти напоменам дека јас не сум дечарка по природа, во фамилија немам мали деца. Бебе само на филм имам гледано хах. Од старт одев со мисла дека јас најдобро знам и така и беше. Дома кај мене дојде золва ми, она има 1 ипол годишно дете и ете нежи ајде има искуство ама јас многу различно се поставив од неа

На Ljubova, pamelche, Bubce38 и 7 други им се допаѓа ова.