Породување во Државна или Чаир?

Дискусија во 'Бременост' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Ana.Jones

Ana.Jones Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    1.124
    Не ме пораѓаше Шурлани, ама беше дежурен откако ме породија и дека имав некои компликации, идеше да ме проверува. Докторот е супер, многу пристапен и грижлив, прав професионалец.

На Veki4kaa, ivani30 и tina2018 им се допаѓа ова.
  2. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Според моето неодамнешно искуство на двете места , можам да го кажам следново:

Во Чаир персоналот е многу пофин за разлика од оние на клиника (особено тие што ги чуваат бебињата).

Во Чаир пред да те пуштат дома ти прават ехо, на клиника не!

Во Чаир прегледуваат (со рака) само кога ќе видат реална потреба од тоа, на клиника секој што стигне те прегледува

Во Чаир му даваат млеко на бебето ако сакаш да ти го наранат, на клиника ако видат дека имаш млеко те тераат да го доиш иако ти се разранети градите

Во Чаир ги бањаат бебињата секој ден, од кои еден пат во соба за да видиме како треба, на клиника не ги бањаат воопшто.

На клиника сама му менуваш пеленки на бебето и цело време ти е чисто, во Чаир само сестрите смеат да менуваат а тоа го прават по 3 пати дневно ( а треба по 10 пати!).

На клиника бебето е во шпикознички, во Чаир е замотано како кифла и не може да мрда

На клиника му ги ставаат двете вакцини пред излагање, во Чаир не.

На клиника на прием има 5 ЦТГ апарати, во Чаир е само еден (се чека).

На клиника се во соба по 2 мајки, во Чаир по 4.

На клиника храната е малку подобра, во Чаир е многу лоша па ако не си носиш ништо ќе си гладуваш дур ти донесат! (Секако и за двете места нека ти носат храна).

На клиника има ТВ во собите , во Чаир не ( не дека е многу битно ).

На двете места е чисто, воглавно на двете места реновирано, болничарките се многу фини, даваат постелнини и спаваќи…

Кај и да одите болките се истите, ама…Ако има трет пат, јас би пак на ГАК. Евентуално да пробам на некое трето место

На Rtulka, buba4e89, Rubiii и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Sailorgirl

Sailorgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2021
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    434
    *Во врска со вакцините, и во Чаир ги ставаат двете пред да те пуштат од болница, ако детето има доволно килажа според тоа што треба да има.

На Rtulka, simona_baby и stsmua05 им се допаѓа ова.
  4. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.647
    Допаѓања:
    2.671
    И во Чаир има соби по 2 каде што се...

На stsmua05 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Неточно! Ако нема доволен број деца дента да примат вакцина, не отвараат доза за неколку деца само.

6. Sailorgirl

Sailorgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2021
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    434
    Јас, породена пред две недели, моето беше вакцинирано, на цимерката и кажаа дека со килажа помалу затоа не му ја ставија др вакцина.. Ова што слушнав, така кажувам..

На stsmua05 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Тоа е друг случај.

8. Seceeee

Seceeee Активен член

Се зачлени на:
    22 декември 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    18
    Здраво на сите.
    Чисто да пишам за оние кои се мислат и им се потребни инфо за пораѓај. Вчера се породив на државна, со близнаци. За сите кои се прашувате како е што е, до сега имам само пофални зборови за сите, ама буквално сите, од сестри и доктори на прием до пораѓај, до интензивна нега и сега во соба.
    Се е чисто и нон стоп чистат, сестри постојано доагаат за се, и за што и да ви треба се тука, било кое време, собите се преубави ☺️ Што и да ги прашаш се одговараат ти помагаат, обајснуваат. Единствено проблем овој период е тоа што може поише да седиш на интензивна бидејки болницата е преполна, ама ништо страшно. Чиста постелнина, чисти спавачи, вц во добра состојба.
    Во глобала многу сум задоволна од се, да знаев воопшто немаше да читам и да се потресувам што, како ке биде… и следен пораѓај без размислување би дошла тука ☺️

На Rtulka, Eli23, buba4e89 и 7 други им се допаѓа ова.
  9. @nchy

@nchy Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    127
    Да прашам некоја тазе породена во Државна...што треба да се спреми за бебе и за мајка за во болница?
    Исто дали има услови доколку заборавиш нешто или па за јадење, вода да ти донесе некој ?
    Сега овој период ради коронава не ми е баш јасно како одат овие работи иначе имам искуство од таму ама пред пандемијава.
    Фала ви и честитки за сите нови мами :)

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.625
    Допаѓања:
    17.432
    Да може да ти донесат храна и што и да ти е потребно. Ова вака функционира од почетокот на пандемијата.
    Не знам како било порано, но сега се оставаат на влез и после ги носат по соби :)

На @nchy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. matilda258

matilda258 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    589
    Исто и јас преубаво искуство имав со царски на ГАК пред точно 1 месец

На Ani93 и Seceeee им се допаѓа ова.
  12. spatifilum*

spatifilum* Нов член

Се зачлени на:
    25 ноември 2021
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1

Neka se zivi i zdravi❤ mene me interesira dali na gak pocnaa da primaat i drugi trudnici ili seuste se samo pozitivni na korona?

13. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.193
    Допаѓања:
    5.746
    Посебен е одделот каде што примаат трудници позитивни на корона.

На teddy85 и Seceeee им се допаѓа ова.
  14. Seceeee

Seceeee Активен член

Се зачлени на:
    22 декември 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    18
    Нее, ги примаат сите, јас не сум позитивна. Само за тие што се позитивни имаат посебен оддел.

15. Seceeee

Seceeee Активен член

Се зачлени на:
    22 декември 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    18
    За бебе само памперс и марамици.
    За тебе најбитно, влечки, влошки, марамици, вода и ладен чај за првиот ден обавезно ( се друго ке ти донесат отпосле твоите ), козметика ако сакаш нешто. Друго не ти треба, а и да ти притреба може да ти донесат твоите.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lina15

Lina15 Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2021
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    23
    Добро утро почитувани членки :) би сакала ваши искуства за предвремено породување на гак...
    Од нормална бреност наеднаш се претвори секој ден лекари во последниве 3 недели различни размислувања и ставови на докторите... Еве примам инекции за зрење на плод 32 недела сум ми се намалува плодовата вода, нема добар прток од папочната кај бебуш... Ова ми е 2ра бреност и некако за разлика од првиот пат безгрижноста за што како ќе биде овој пат сум преплашена... Ве молам некоја од Вас искуство какво е во Гак во тој поглед, искуство со предвремено породување дали ќе смеам бебче барем еднаш неделно да видам... Ви благодарам од се срце убав ден

17. Seceeee

Seceeee Активен член

Се зачлени на:
    22 декември 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    18
    Јас се породив предвреме 34+5 со близнаци. Ке останат на интензивна јас ке си одам, прашав и ми кажаа дека неможе посети само телефонски информации, најверојатно поради коронава, ама ке бидам упорна барем за еднаш неделно па ке видам. Инаку, за доктори би ти препорачала ГАК да ги слушаш незнам кај кој си сега, јас од мојот сум презадоволна. И мене ме мотаа со различни размислувања, на крај излезе се што кажа докторот на ГАК. Мое искуство ☺️

На tina2018 и Lina15 им се допаѓа ова.
  18. Lina15

Lina15 Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2021
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    23
    И мене одев систина таму првиот пат се породив и докторката ми беше топ... 2риов пат избегав матична во санте кај Универзална Сала бидејќи ми беше блиску... Одам кај доктор Адамова за ситуацијата и Гак Др. Самарџиски, Либринова ме прегледува... Во Санте викаат мора почест мониторинг, а гак 1 неделно...честитки на породување многу здравје ти посакувам тебе и на твоите бебушки нека се стално среќни и здрави.

На Seceeee му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lina15

Lina15 Активен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2021
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    23
    Te molam ako. Mozes info kako pomina so poroduvanjeto carski li bese has bev prvot pat carski I za. Kolku dena te pusti ja od bolnica. Shto noseshe za tamu da znam cisto nesto da srepam da ne gi fati doma panika

20. Seceeee

Seceeee Активен член

Се зачлени на:
    22 декември 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    18
    Царски бев бидејки и двете беа карлично. Операцијата помина супер, јас кога си го видов докторот се ми помина. ☺️
    торба не зедов зошто бев у паника па ја донесоа на интензивна кога бев.
    Дојди си спремна со торба подобро, влошки обавезно, памперс, марамици, вода, ладен чај, влечки ти е најбитно. Се друго може и одпосле да ти донесат твоите.
    Уште сум тука јас, најверојатно утре си одам. На 09ти се породив значи 4-5 дена и те пуштаат ако е се во ред.

На tina2018 и Lina15 им се допаѓа ова.