Породување во Државна или Чаир?

Дискусија во 'Бременост' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Не се секирај пред време. Јас имав многу убаво искуство со двете деца во Чаир од сестрите што беа за бебињата. Со првото и на града ми го стави бебето, и ми покажа како правилно да го наместам и како правилно да цица без да голта празен воздух, и доаѓаа да ме проверуваат како ми оди со доење, и дали да го земат бебето за да одморам (еднаш го земаа цела ноќ за да се наспијам. Со второто ме прашаа дали ми треба да ми покажат, ама немаше потреба пошто нели веќе знаев како треба. И за бањање ме станаа да гледам како треба, и за пресоблекување.
    После дома и за двете се погодија златни патронажни, буквално се што ме интересираше прашав, буквално се ми покажаа како треба и не треба. За второто патронажната ме спаси од мастит и рани (ми ја предложи силиконската брадавица). Со второто имав проблем мал со пупачето, касно му падна и ми кажа како и со што да третирам, па се среди многу лесно. И за исхрана од А до Ш ми кажаа што да правам, па ни со двете не знаев што се грчеви. Со второто патронажната доаѓаше неколку пати, еднаш само да не ѕирне зашто имала во наш влез новороденче. Златна жена, ангел :l:
    Мој совет ти е да не се плашиш од се што слушаш и читаш како искуство, зашто верувај ми дека секоја родилка поминува различно, на секоја и се погодува различен доктор и сестра, не се сите исти.
    А и што и да ти треба прашувај слободно, викај доктори и сестри, сигурно ќе се погодат ок луѓе и ќе ти помогннат за се што не ти е јасно.
    А и самиот инстикт мајчински ќе те води. Некои работи не се учат, тек кога ќе ги доживееш ќе видиш дека без потреба си се плашела и дека во самиот момент ќе знаеш како да постапиш.

На Ljubova, ray111, tina2018 и 5 други им се допаѓа ова.
  2. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    19.699
    На педијатар после една недела со картончето што ќе ти го дадат, после кога ќе извадиш извод ќе си однесеш книшка на работа кај тебе или кај сопругот да ја заверат. За доење ќе си прашуваш сама сестрите ќе бидеш упорна зошто ако не прашаш нема да ти кажат. За папче во Чаир кажуваат како треба кога ги спремаат за дома, ако не ти кажат ќе си прашаш.

На Rtulka, Ljubova, tina2018 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.960
    Допаѓања:
    13.677
    Исто и во државна. Моето искуство таму е ужасно. Никаков совет за ништо.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.566
    Јас уште одма се јавив кај таа што планорав матична да му е и нејзе ја прашував, нешто од блиски што ми кажале нешто таму ќе замараш да ти кажат ама ќе се снајдеш не му се мисли од сега. Плус еве некои мајки викаат нешто им кажале, на другарки им имаа и за бањање покажано така да без секирации:D

На tina2018 и pamelche им се допаѓа ова.
  5. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.944
    И јас исто.

На LiquidLuna и pamelche им се допаѓа ова.
  6. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.944
    Се убаво, ама само Скопје има патронажни сестри, другите градови немаат. Јас бев изгубена скроз, дете цица а паѓа на тежина, оно не можело да фати. Го однесов на педијатар после 1 недела, го измери, вика ај нормално е. После 2 недели пак паднало, се избезумив. Купив силиконски, пумпа и дохрана. За 4 дена стави 200 грама. За папочето додека не падна го мачкав со 70% алкохол, тоа ми кажа педијатарот, а сега со хидроген 3% и банеоцин прашак. Водата за млекото ја вријам во бокал па ја чувам во термос до следното јадење. Бебе јаде на 3 саата, прво цица, па дохрана, па ждригање па пелена. Добро ли правам или има уште нешто? Ептен многу сум разочарана од државна, докторот и операцијата супер, ама после тоа хаос, од шок соба па до крај, никакво инфо за ништо, ни за мене ни за бебо.

На Rtulka, Ljubova, Eli23 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.880
    Допаѓања:
    28.227
    Супер правиш златна :) Само јас прво пелена мењам па после хранам :)

8. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Оф, не сум знаела дека по другите градови нема патронажна сестра :|
    Со педијатар најдобро да се консултираш околу исхраната, еднаш месечно ги мерат бебињата и кажуваат дали ок напредува, а доколку се примети дека нешто не е како што треба и порано обавезно на контрола. Јас немам искуство со дохрана со адаптирано, двете ги доев цело време, па затоа не би можела да кажам како иде.
    А околу другите работи јас пред да излезам од болница прашував се, и за пупачето, и за бањање, и за мене за раната, и за бањањето и нега на кожа зашто со второто имав проблем уште во болница.
    Не се стегајте, прашувајте. Тоа им е работа, мора да дадат одговор за сите недоумици.

9. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.944
    Знам бе мила, 45 ги начукав, ама односот таму е како на улица. Стварно се пренатрупани и цела мк оди таму, ама на прашање да каже дека јас не сум таму за да прашувам туку зза да ми кажат. Инфо за бебето никакво, освен да ми го дадат на 2 мин и да речат дека повраќа и не знаат зашто. Отидов на педијатар и таа ме информира, ама колку може за 5 мин што ќе го измери и ќе го види. Останува форумов. Фала и поздрав

На stsmua05 и ivi1987 им се допаѓа ова.
  10. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.625
    Допаѓања:
    17.432
    Не е соодветна тема, но кога таму не кажуваат, а тука има веќе породени да си прашам :)
    Капки д, омега, пробиотик, капки за грчеви од кога се дава? Знам на сите новореднчиња им ги даваат, но дали од веднаш или прво на педијатар да отидеме? Што ако има грчеви првата недела пред да отидеме на преглед?
    Дали да земам и какви за да бидам спремна или да чекам преглед па таму да ми кажат?
    Цела сум збунки:?:

11. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    3.944
    Од државна ни дадоа картонче и на тоа си пишува витамини, а капките ми ги кажа педијатарот. Од болница рекоа после 10 дена на педијатар, оди порано, ќе ти каже што да земаш. Моето немаше грчеви ама не ни се хранеше пошто пупкиве не ми се испакнати. Е после може со дохрана та да се случи нешто, јас јадев боранија па може и од тоа, ама најверојатно дека е нормално и се развива стомачето. Еве сега кажаа од лулка дека ако детето нормално се храни, стомачето не може тоа све да свари па се јавуваат грчеви додека се развие и поминуваат. Јас давав 3х25 капки со јадење, ставав топла пелена, сега ставив трици во пелена. Преку ден не плаче ама навечер да. Ќе видиш како ќе биде, некои ставаат термофорче, само пази да не го изгориш.

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  12. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Педијатарот ќе ти каже. Ние 2 дена откако си дојдовме од болница отидовме на педијатар. Во почетокот давав Д3+К, биогаја пробиотик и еспумисан за грчевите. Во болницата ми рекоа дека после втората недела се јавуваат грчевите, ама не ми беше баш за верување оти првата недела дома само плачеше, појма немав шо му е.

На pamelche и stsmua05 им се допаѓа ова.
  13. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.394
    Допаѓања:
    14.230
    Биогаја добри се ?
    Јас нив ги зедов за секој случај или да земам уште некои?
    Плус имам Хипп комбиотик за дохрана.

14. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    На нас ни се погодија.

На stsmua05 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.110
    За витамини ќе ви пишат на картонче.
    Едит. Различно е кај деца кои дојат и кои се на ад. Може и има разлика ако имало на промер жолтица или нешто слично.
    Пробиотик можеш и не мораш одма. Ако е со царски, пожелно е.
    За грчеви по потреба давај. Нема да се појават првата недела, ако се појават, од 3та може да се појават.
    А ако нема грчеви, зошто да му даваш без везе.
    Ќе си дојде се во свое време на свое место. Не се секирај

На Ljubova, nevermet18, pamelche и 2 други им се допаѓа ова.
  16. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Зошто е пожелно со царски ако е? Јас со двете бев со царски, ама ниту еден педијатар, ни во болница, ни матичен, ни после тоа педијатри кај вакцините не ми препорачаа и не ми кажаа дека е пожелно пробиотик да се дава на новороденче. На ексклузивно доење беа двете, ниту еден ден немаа проблем со мешињата или со грчеви.
    @pamelche од болница ќе ти дадат картонче за бебето и внатре си пишува основни работи, нешто како совети а воедно и витамин Д во каква форма да даваш и која фирма (јас пливит Д3 им давав на двајцата).
    Ако има жолтица ќе ти дадат совет почесто да го доиш за побрзо да се исчисти. Многу се поспани тогаш бебињата па некогаш и будење ќе им треба за да цицаат. А капки за грчеви нема да даваш ако нема бебето. Ако има, во аптека даваат препорака кои се најефикасни (јас немам искуство, не сум давала а имав дома, ми се врткаа превентивно ако се појават, во аптека на маж ми му ги препорачаа).
    Останатото со педијатар десетина дена после пораѓај, по потреба и порано нели, ако сметаш дека има потреба.

На Rtulka, Ljubova, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.110
    Препорака од гинеколог во Чаир и од мој матичен педијатар.
    Децата кои се родени природно, поминуваат при поминување низ канал собираат "добри" бактерии кои се битни за цревна микрофлора, за намалување на ризик за цревни и респираторни инфекции и намалување ризик од алергии. Не е тоа ради грчеви, но може да има бенефит и за тоа.
    Затоа на децата родени со царски треба да им се дава пробиотик.

На Rtulka, Srcka28, ray111 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Добро, ти си добила препорака, разбирливо.
    Јас не добив таква препорака и не давав. За третото здравје пак ако не ми дадат, нема да давам.

19. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.110
    Тоа е веќе избор.
    Искрено не те разбирам зошто не би дала, што е лошото во пробиотик, само бенефит има. Но сепак, секој со свое мислење.
    И да не добиев препорака, по прочитани истражувања би дала.

20. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Па зашто сметам дека педијатар учел и знае многу повеќе од мене. Затоа и ги носам децата на педијатар, затоа и постојат патронажни сестри. Две деца родив во Чаир, за две деца се советував со педијатри. Па сметам дека доколку требало, еден бар педијатар ќе ми напоменел за пробиотикот.
    Никогаш не се водам по истражувања на нет и искуства, туку по доктори.