Породување во Државна или Чаир?

Дискусија во 'Бременост' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.111
    Јас знам дека треба да учат и тоа е ок.
    Значи има луѓе еве на промер како членката погоре на кои не им е проблем. Има и други како неа, сфаќаат и прифаќаат.
    Јас сфаќам ама не прифаќам и тоа треба да се почитува.
    Конкретно во случајов не учеа, туку блебетаа на албански и се смешкаа хи хи ха ха, кој знае не кои теми таму си праеле муабет.
    Ги заболеа долните за учење.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  2. jance

jance Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    107
    Има доста доктори, само што повекето ко што видов кај еден има 5 пациенти а кај дриг 100.

3. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.960
    Допаѓања:
    13.677
    Баш. И во Систина има сега специјализанти. Порано кога одев немаше. Докторот не ме ни извести што и како, туку таа фино лепо и брис ми зема. Требаше да изреагирам(, ај преќутев, иако кеш плаќаме огромни суми), не сакам ич така друг да ме гледа.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.732
    Допаѓања:
    8.948
    Незгодно е и не е океј,јас сакав пример еден куп работи да го прашам ама не го прашав зашто не сакав да ме слуша некоја си таму што е расчепетена до мене....мислам стварно....Секој месец плаќаме здравство и тоа огромни суми и добиваме мај ес. Нека ми ги дадат тие пари да си плакам приватно па да ме гледаат ко бог...

5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Разбирам дека треба и студентите од некаде да научат, но не може со пациентите да се однесуваат како со предмет, одвратно е чувството кога без трошка почит ќе се соберат 10 души да те гледаат без да ти наговестат или да не ти обрнат внимание со муабет за тоа што тебе лично те засега.

Кај Трајанова на преглед пред инсеминација одам, 10 души деца се собраа и се чудев што се случува, таа таму пред мене ги испрашува што гледаат и си зборат, ги фали демек ако кажат точно.
    И сум дошла тука за информација битна за мене и моето здравје. Велам ништо не ве разбрав, а докторката ми вели па и не треба ти да разбереш. Јас ваква :o :o :o
    Не знаев како побрзо да излезам и да ме нема, веќе не ни стапнав во тој оддел.
    Не барав којзнае што.
    Информација барем да добиев за мојата состојба, барем кога веќе ги учи студентите, да ги научи да ми кажат што виделе, да ги научи како треба да се разговара со пациент, да им покаже што е човечен однос.

На CareTee, Anomis11, MilaSs12 и 6 други им се допаѓа ова.
  6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.133
    Допаѓања:
    124.475
    Јас во Чаир на киретажа , врие специјализанти. Легнувам за анестезија, анамнеза, они у позадина се кикотат а мене светот ми се руши. Ако веќе мора да учат на нас, прво нека се научат на култура.
    Дно .Уште поистрауматизирана изглегов и си реков никат више на државно
    Но на приватно, би им рекла. Извини нека излезе или јас ќе си одам. Плаќам меѓу другото и за интимност.

На CareTee, Anomis11, Misskirova и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.960
    Допаѓања:
    13.677
    Жалосно што уште за време на студирање вака се однесуваат. Заклетвата кај им е се прашувам. Мизерија.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.829
    Допаѓања:
    18.662
    Треба да сме поостри. Имаме права ветојатно.
    Друг пат реагирај.
    Се си кажала убаво. Треба да сме поостри. И да си ги бараме правата.

9. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    3.236
    Ау тоа највеќе ме иритира, што си зборат на свој јазик, па ако не разбираш што зборат, незгодно ќе ти биде, мислиш те оговараат. Што и 90% е така

10. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.111
    Ама јас ја прашував и сељанката не сакаше да ми одговори, си продолжи до нив да зборува.
    Значи како да сум објект, небитна, непостоечка.

11. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.140
    Еве јас да си кажам , баш ова беше една од причините поради која одам секогаш на приватно . Мене исто како и на тебе ми е проблем такви интимни моменти да се случуваат пред 15-20 души. Еднаш бев на ГАК и буквално во собата имаше 20 студенти /специјализанти како и да е . Никаква дозвола од моја страна а моментот не беше ни малку пријатен затоа што на тој преглед за прв пат онака рандом докторката сподели дека имам тумор во матка (на нив објаснувајки им јас слушнав ! ) и јас цела збунета ја прашувам како тумор докторке од каде тоа !?И она објаснува и им се обраќа на нив а не на мене ! Фала Богу се испостави дека еден Господ знае што и се видело во тој момент и немав тумор ама моментот не можете да замислите колку беше непријатен .Уште едно ова од друга перспектива -учев средно медицина и во втора /трета год не носеа на пракса помеѓу другите одделенија и на акушерско . Таму жените се пораѓаа верувам сеуште е така пред буквално 15 реално деца кои што излегуваат и влегуваат од салата како на пазар буквално си кажувам затоа што бев една од нив . Тоа е мое мислење ,еве мене не ми е пријатен тој момент да е така јавен .

На CareTee и 0ли им се допаѓа ова.
  12. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.732
    Допаѓања:
    8.948
    Баш поради ова ,треба да те прашуваат и да потпишеш согласност. Се слагам ,не се слагам да ме гледаат 15 луѓе околу мене а јас расчепетена таму. Тие моменти се многу интимни и никој нема право на ова...ама никој

На H.VAGA, juice_, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Не знам како е официјално и ако треба да се потпишува согласност, никој нема да сака и така не би имало практично каде да научат студентите и учениците.

Го сфаќам тоа дека е универзитетска клиника и со самото тоа што си отишол таму, се согласуваш да те гледаат и студенти.
    Но не е на одмет да речат здраво, да се љубезни и да кажат дека со студентите ќе направат преглед, дека ќе објаснат за да бидеш во тек со тоа што гледаат.

И не би им станало ништо ако малку се однесуваат сите попристојно и со почит кон тој што им служи тука за да научат нешто и од кој утре ќе земаат плата.
    Да не се како недоветни, невоспитани, прости.

На CareTee, fana, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.111
    Па ова е само мааал дел од причината ради која никогаш не би отишла во Чаир или државно повеќе.
    Одвратни

На Umm affan и Anomis11 им се допаѓа ова.
  15. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.140
    Ужасно се чувствував како буквално да сум предмет.Се присетив и се изнервирав - прв пат слушам воопшто терминот тумор да се поврзува во некаква корелација со мене во тој момент а таа им објаснува на НИВ! Јас ќе се онесвестев таму ми се слоши и откако ја прашав каков тумор докторке она повторно им зборува на нив место да ми објасни мене и им кажува димензии ! Сега прочитав специјализанти имало и во Систина мене до сега никогаш никој друг освен тие што треба доктор и евентуално ако има потреба сестра не ми биле присутни на преглед . И да, тоа дополнително шушуксњето и кикотењето помеѓу студентите па посебно тие што зборат албански и ме ги разбираме ,а ти чекаш да слушнеш нешто битно за тебе , твоето здравје или неродено дете .. Ужас !

16. Emotional123

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.111
    Ама ајде бе гнаси.
    Баш ми е жал за твојата ситуација, не можам ни да замислам како ти било во моментот.
    Таква информација се кажува човечки, а не преку газ.
    Смрдла

На Anomis11 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.345
    Допаѓања:
    107.955
    До толку со 15 души не сум имала искуство искрено, ама со двајца тројца ако им треба консултација, богами и би се согласила. На пораѓај имав во сала сигурни поише од 10 души, двајца доктори што ме пораѓаа, анестезиолог, 2 акушерки, 2 сестри, 2 педијатриски сестри, неонатолог... мислам дека толку беа, во Санте раѓав. Јас на кревет легната угол гола, ко од мајка родена, на операција одам не на корзо, и не ни помислив на тоа дека има толку луѓе, што знам. Ама на преглед да ми дојдат 15 деца да ми се кикотат, да ми брмчат додека чекам да чујам нешто важно, ќе отерам се у три лепе, ќе станам ако треба и ќе барам одговорен. Ако не плаќам преглед не значи дека треба да ми ги гледа секој еден маките, башка плаќаме и преплаќаме, здравственото ни е повеќе од 10% од платата.

На Misskirova и Anomis11 им се допаѓа ова.
  18. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.929
    Допаѓања:
    12.260
    Баш ова!!!
    Кога ќе речат абе бесплатно е на државно... Молам?!? Какво бесплатно кога цел живот плаќаме:@

На Anomis11 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Misskirova

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.732
    Допаѓања:
    8.948
    Плаќаме и тоа многу скапо во однос на она што го добиваме.

На Anomis11 и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  20. tatjanasakalieva

tatjanasakalieva Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2012
    Пораки:
    506
    Допаѓања:
    832
    На Гак контролите се супер, а за породување незнам. Знам само дека таму право на избор нема пациентот какос ака да се пораѓа и дека има обезбедување на тие вратите кое ако види маж во ходник трча по него. Но логично е дека штом имаат секакви апарати , се прават скрининзи и сите испитувања , башка тука ти се и др оддели до клинички наоколу , најдобра опција делува.

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.