1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породување во Државна или Чаир?

Дискусија во 'Бременост' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    3.082
    Не знам зашто мене некој во мојата професија не ме части 200,300 евра за добро завршена работа. Уствари да, зошто плата зимам за тоа...

На flower30, eli25, Sofi.ja и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.140
    Епа ако ме услужиш добро како што пишала членката погоре еве и јас би ти купила парфем и бонбонјера за да седиш во Мк да не се разочараш и да отидеш во странство :rofl: . Еве,можеби и не ја разликувам формата од содржината за мене е едно те исто . Јас мислам дека тие ситни поклони како парфемче и слично во старт ја заебаа работата па им ги отворија апетитите за зелени банкноти .

На flower30, kalinaka, Starchild и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.704
    Допаѓања:
    98.513
    Има КАЛИБАР КАКО АДЕЛА таков речник, еве јас потврдувам од мое искуство. Нема да ги изнесам нејзините навредливи зборови, ама дека е одвратно арогантна потпишувам со две раце. За професионалноста во нејзината професија не знам, само ме прими. Ама ме расплака до толку, што бев готова да си продолжам на приватно 3 прсти отворена. Па колку и да е професионална како гинеколог, се и' паѓа во вода со муцката што ја има.

Мито зема исто. Жена на пријател на маж одеше кај неа на прегледи (не ја породи), па пак ја 'почастија' евра и гардеробичка нешто, оти мајка му на дечкото работи во конфекција.(facepalm)

На flower30, Starchild, Anomis11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Ena0310

Ena0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2020
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    569
    Јас планирам да се пораѓам на државна. Вака да ми се испонаша некој жими све ќе викнам и полиција и сите телевизии... Па не сум на улица најдена некој да ме вреѓа така.
    Или друго решение ќутек. После работа во некое ќоше па нека се чуди после зошто.]:):punch:
    Значи стварно се изреволтирав. Какво примитивно однесување од доктор??? Па уште мито ќе сме им давале? Зошто?
    Од нас зимаат плата. Платени се па преплатени за условите што се нудат во државните болници.
    Ама народот и нашиот менталитет е крив за тоа. Почнало со благо и парфемче, сега се зголемиле апетитите...
    И да ,имам врска на државна. Истиот доктор помогна на братучедка. Не сакал ни едно виски да земе. Рекол луѓе сме ќе си помагаме кога можеме. Е капа доле за таквите...

На eli25, ivance.., Emy867 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Прво.
    Ако некој прави нешто незаконски, не значи дека треба да се молчи затоа што бил добар доктор. Кој сака нека е.

Второ.
    Одете на породување без да се договарате. Кој се погоди, тој ќе ве породи.
    Си земаат за право да бараат пари затоа што доаѓаат на работа да ве породат кога не се на смена, кога им е ден за одмор и сл.

@Thinkerbell. Еве јас ќе ти дадам, ама ќе треба да дојдеш специјално од дома кога ќе ти ѕвонам во 3 часот по полноќ за да сработиш кога не ти е должност да си на работно место и за коешто нема да си платена од фирмата :D

Последна измена: 12 ноември 2022
    На eli25, Sofi.ja, MilaSs12 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.704
    Допаѓања:
    98.513
    Јас цела се тресев и плачев во ходник, едната нога ми беше веќе надвор да си фатам патот на приватно. Не ми беше до ништо дојдено, плус крената од друг град, измрцварена, ладно, сред зима...
    Иначе да, ако си поприсебен си заслужуваат да ги има по телевизии. Одвратни, одвратни суштества има, без грам емпатија.

На Anomis11 и Ena0310 им се допаѓа ова.
  7. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.316
    Допаѓања:
    3.236
    Не би рекла дека доаѓаат од дома. Ако е царски, ја договараат пациентката во денот кога се на смена. Ако треба да се оди на природен пораѓај, следат отприлика до каде е што е пациентката и кога ќе проценат дека е при крај, ја задржуваат ден два и пуштаат провокации. Во спротивно, ако добие болки/пукне водењак и слабо се отвара и има простор, пациентката ќе си лежи и ќе го чека договорениот доктор да дојде на смена и да ја породи, освен ако не е итно и мора што побрзо да се породи. Од дома тешко кој ќе се расони во 3 сабајле за да дојде.

На Iva 35, Coco31, eli25 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    А ако е итно и треба веднаш да дојде? Доаѓаат тогаш специјално?

9. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    3.082
    Тоа ми е веќе надвор од работно време и обврски. Ако си дојдам од дома на повик фирмата ќе си го регулира тоа и соодветно ќе ме исплати а не клиентот. Исто е и со доктор. Затоа реков ако е на дежурство и доаѓа во ниедно време алал нека му се парите што му следуваат. Јас на плаќање цел живот даноци да давам пари плус зошто некој си ја сработел работата за која е платен и меѓу другото ме третирал човечки... не фала

На Anomis11 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Ај ма сега и ти не комплицирај.
    Даноци-маноци, фирма-мирма.
    Пушти рака и ај да се договориме ;)
    :handshake:

На flower30, eli25, Anomis11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    3.082
    Под 500 ништо не праиме :D

На flower30, Anomis11 и 0ли им се допаѓа ова.
  12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Нема проблем, со месеци ќе се гледаме, знам дека тоа ќе чини и на крај од сработено - еве давам 500 и плус некое чоколатце, бонбоњерче, Мартини ;)

На eli25, Thinkerbell. и Anomis11 им се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.355
    Допаѓања:
    107.995
    Значи јас за средата што отидов на работа во време во кое користев денови од одмор и сработев предмет, треба да очекувам што, стан да ми дадат. Ок, кога ми требало ми излегле во пресрет, ми помогнале, ме пуштиле да си отидам порано, ми дале ден кога не сум имала и слично, ништо на вага не треба да се става, еднаш јас ќе дадам повеќе од себе, следен пат "фирмата" ќе даде повеќе од себе за мене. Не дека не носат и кај нас, носат, не можеш да им речеш не кога решиле, едино враќам пари кога ми даваат на рака отворено, 200гр кафе, 1 чоколадо или 1 кока кола и мене ми е безвезе да им вратам, ама напоменувам дека нема потреба тука сум за да си ја работам работата.

На flower30, eli25 и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  14. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.929
    Допаѓања:
    12.260
    Ова е нешто најточно што го прочитав од сите коментари.

Да, земаат мито и тоа не е нешто ново ама да бидеме начисто, тоа го прават затоа што како што кажа пациентите бараат од докторите да дојдат на сред ноќ, после/пред работно време, во викенд, кога имаат слободен ден...

Ете лично мене најмногу ме нервирало кога ме задолжуваат од работа да останам после работно време или да дојдам на работа кога не ми е работен ден, а не ме плаќале за тоа. Еднаш, двапати, трипати ќе излезеш во пресрет ама после веќе му станува навика на работодавецот да те искористува.
    Секако, ова не ги оправдува лекарите да бараат мито и како што кажав и во една друга прилика, треба да им се даде можност на пациентите да бираат лекар што ќе им дојде во било кое време ама тоа да е регулирано законски т.е пак да платиш бидејќи ти доаѓа од дома ама тоа да не е на црно.

Однесувањето нема да го коментирам, на чест нека му е на секој кој се однесува непрофесионално и нечовечки во било која професија. Само што мислам дека на државниве клиники, сестрите се поголеми "шерифи" со многу погадно однесување од докторите.

На eli25, Sofi.ja, Thinkerbell. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Starchild

Starchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2016
    Пораки:
    1.041
    Допаѓања:
    1.778
    Адела и те како си има тарифа,со свои уши сум чула.Можеби жената е стручна ама мене ми има одвратен карактер, дрска и безобразна освен ако нема корист од тебе или ако не си преку некој па да и рекол дека ќе пуштиш нешто ќе почастиш,иначе не те ни погледнува.

На Didajo, eli25, Emy867 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.140
    Епа нека си има тарифа посебна услуга што не спаѓа во тоа “бесплатното” што не следува со здравственото осигурување . Додатна услуга - мој гинеколог -тој што за таа цена има должност да ни ја води бременоста и да не породи без разлика дали е на смена или треба специјално да дојде на повик и цена еве 300евра .. Се додека не се плаќа вака на шалтер за мене ќе биде незаконско изнудување на пари - мито .

На Starchild, Iris-1234, 0ли и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.929
    Допаѓања:
    12.260
    Апсолутно

На Anomis11 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.704
    Допаѓања:
    98.513
    Ама ете, жената на пријателот на маж ми не дојде специјално да ја породи, таа само си одеше на прегледи кај неа, нормално договараа термин кога она е на смена.
    Па пак зеде и пари и поклонЧИЊА.

На Anomis11 и TinnaMinna им се допаѓа ова.
  19. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    535
    Не знам дали можат да дојдат кога не се на смена. Знам мои познати за природно одеа кога беше на смена докторот па ги пораѓаше со провокација за да биде тогаш баш.

На TinnaMinna му/ѝ се допаѓа ова.
  20. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    2.072
    Јас 2 пати се породив на ГАК во 35 недела. Одам рандом без никој познат. На првиот порагај не ни знам кој доктор беше, на вториот дека бев прво 2 дена доле на патолошка, па ме породи докторот кој ме прими, па му го запамтив името. Презадоволна од третманот, никој не ми се дереше ниту ме вреѓаше, дури на вториот пораѓај и нагалено ми се обраќаше докторот. И сестрите беа ок, можеше и муабет да си свртиш со нив. Откако ме сместија во соба, дојде болничарка да ми помогне да станам, ми се понуди и да ми помогне да се истуширам. Првиот пат останав 10 дена, а вториот 3 ден не пуштија дома и баш никој не ми се испонаша.
    Единствена замерка ми беше што првиот пат потешко и само еднаш во денот добив информации за бебето, и некако не се потрудија да ми помогнат околу доењето или пак да ми кажат како да одржам лактација кога веќе бебето не беше кај мене.

На Sofi.ja, Ena0310 и Misskirova им се допаѓа ова.