Не знам за обична соба јас кажав тоа што видов. Ноќта кога лежев во родилна, дојде една госпожа докторка од друга клиника да раѓа. Дојде расположена,насмеана додека другите офкавме. Примила епидурална сите и се врткаа и тресеа, сите околу докторката. Другиот ден на одделение ја видов во апартман со маж и до неа. Патем имаше цимерка и во апартманот. Ние бевме две. Мене ми се погоди овој пат малолетна ромка, се изнаправивме муабет со девојчето. И помагав околу бебето. Тв упоште не пуштивме.
Кога ке ми текне јас и ти како се паничевме Инаку да. А и за посети незнам зашто толку запнуваат. Верувајте никој нема да ви треба . Толку ке бидете фул тајм окупирани, јас едвај телефон земав.
Леле паниките наши ќе останат запаметени на форумот Да, и јас не знам зошто толку за посети се запнува, уживав со бебето тогаш и никој не ми требаше, стварно се одморив
Единствена бев во Чаир што пиштеше у шок соба " сестроооо се гушам, ке умрааам " За второ ќе си паничиме пак. Мене сестрата у Чаир ми викаше "Мајка , за прво ти е страв зашо незнаеш,за второ ќе ти биде страв зашто знаеш" And I got that...
На секое паничевте, нема да ви го заборавам тоа, речиси секој ден ве тешевме Ви реков ќе доаѓате после по темиве вие да тешите дека нема гајле Инаку, за сам во соба или со цимерка... Не сме сите исти и не сака секој да е со некого. Кој сака да си е сам, а има можност, да си земе апартман.
Најјако е дека на болница глас не пуштив. Цела ноќ болки имав што одеа до 100, ми пукна водењакот и ми падна чепот, сестрата ми викаше: Девојче зошто не пушташ глас? Јас само чекав да дојде утрото и да ме однесат во сала, и таму бев многу присебна а и после тоа. Како многу голем паничар бев ептен изненадена од сама себе и од издржливоста моја во тој момент
Здраво девојки, некој да сподели искуство со условите во Државна, знам дека е реновирано ама дали е чисто средено и сестрите како се , дали ти помагаат? 38 недела сум ќе се пораѓам во Државна па сакам да знам како е.. фала ви
Јас бев со царски пред 8м и одлично поминав. Пристојни услови, нови кревети со далечинско, во соба по 2, се чистеше редовно, даваат чисти спаваќи нонстоп, постелнините исто се чисти. Со персоналот супер поминав, сите беа фини и услужливи, освен 2-3 сестри од кај бебињата од кои не бев задоволна. Генерално, одлично поминав Со лесно!
Здраво мамички , мене ме интересира од кои доктори сте најзадоволни за пораѓај во Чаир , а од кои на ГАК?
Чаир-Илиевски ме пораѓаше ,одлично поминав,презадоволна сум . Коректен,стручен,смирен и има одличен пристап. Државна немам искуство. Со лесно.
Ана Данева Маркова на ГАК. Презадоволна! Цела бременост ја водев кај неа и можам да кажам дека жената е царица!
Од кој месец идеше кај неа? Дали и скрининзите ги правеше таму? Дали може матичната да ми најде термин кај неа или иде преку врски? Бомбардирав со прашања ама сите пишуваат убави зборови за неа а јас сум со аномалија на матка мислам дека треба докторот што ке ме пораѓа да биде запознаен порано со ситуацијата, ти благодарам на одговорот.
Тешко се доаѓа до неа ама мене натичната ми договори кај неа и со приоритетен одев. И други со приоритетен одеа и не ги враќаше. И скрининзите ги правев кај неа.
Јас сум во дилема ептен. Со првото се породив во Систина кај Корнелија Трајкова и искрено многу ја сакам и почитувам како доктор. Но, иако можам да си дозволам да идам у Систина пак, ме нервираат со новите цени и со коментари од блиски коо во последно време не се баш задоволни. Е сега... за Ана Данева можам да фатам добри врски преку 2 различни страни кои може директно да и се јават, а исто така ја познава маж ми службено и главната сестра... Но, читам секакви мислења за гак, ко да е најлошо место у свет и не можам да се одлучам... ме мисли и тоа што во последните месеци знам за 2 случаи на парови доктори на разни клиники на клиника чии жени се породени во Систина.. Што е толку лошо на ГАК? Инаку нит сум растена у злато, нит сум размазена, нит ми е битно дали има тв и дали даваат убава храна... израсната сум во државна болница зошто мајка ми лежеше со години многу пати, знам како е... ама не знам како да ја поминам психичкава бариера дека е којзнае како на ГАК... За помош за бебе и доење не ми треба, второ ми е.
Не е така ко што прикажуваат верувај. За Чаир знам со сигурност, а и за ГАК многу се фалат во последно време.
Значи мене маж ми ме остави со плачење на ГАК. По сите коментари што ги слушав, мислев дека нема жива да излезам од таму ама сосема обратно излезе. Навистина имав преубаво искуство со сите, освен две три сестри од кај бебињата што се намќорки, другите сите беа префини, за Ана веќе немам збор. Јас навистина имав преубаво искуство со сите, со радост ме испратија дома, една болничарка ме облече, ме спакова во куфер и ме предаде на мм со зборовите: Ве чекаме за некоја година повторно! И само да напоменам, никакви пари не дадов, ниту поклони, затоа што кога кажувам како поминав многу членки ме напаѓаа дека сум платила. Едит: Јас имав можност и финансии без проблем да одам во Систина и на крај на бременоста веќе размислував од што бев уплашена од коментарите за ГАК, но едноставно најмногу доверба имав во Ана и тогаш немав храброст да ја заменам за друг доктор, така и ми остана одлуката за ГАК и не зажалив.
Разликата е што во систина ја имаш предноста да го земат бебето за да одмориш, сок имаш цело време, доаѓаат ти носат топла вода за чај да направиш, не носиш буквално ништо со тебе на пораѓај, додека во ржавна се треба да носиш и за бебе и за тебе и бебето ќе биде до тебе константно навечер ги земаат е сега државна имаат 40 бебиња на смена до 5 сестри(пример), а во систина се 10 бебиња на 5 сестри и имаат време да се замараат по современа апаратура имаат и други работи. И во државна да идеш да се пораѓаш ако фаќаш врски ќе треба да частиш сестри и докторка за пораѓај, некој да не дал мито а да поминал супер се многу ретки случаи.