Породување во Државна или Чаир?

Дискусија во 'Бременост' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Fenix05

Fenix05 Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.772
    Допаѓања:
    9.558
    4 страни наназад се дебатира за храна и хигиена а не за стручност на лекари, затоа и за тоа збориме со членката. А негативни искуства во разни ситуации со доктори за жал има и ќе има во секоја болница. Убаво е да чуеме за сите искуства, препорака за подобри доктори затоа што не секоја може да си дозволи да даде 2 3 000 еур за да се породи и не е океј да во толку стресен период како што е бременост, да тргне на пораѓај со мисла ќе умрам и јас и бебе на ГАК зошто не можев да отидам приватно. (А за жал имам многу блиски 2 случаи со фатален крај за родилки на приватно.)

На LadyC и deniz333 им се допаѓа ова.
  2. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    1.701
    Jas samo se nadovrzav na mislenjeto na feniks procitaj ubavo, znaci taka TI se pogodilo ete nekoj imaat loso iskustvo I od privatnite samo bog da ne cuva Kade i da sme so lesno da pomineme

На LadyC и Fenix05 им се допаѓа ова.
  3. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.773
    Па тоа за оправдување е? Така ми се погодило бе. Не,не треба да се молиме да ни се погоди или не. Секоја родилка треба да ја третираат нормално.

На Калатеа и H.VAGA им се допаѓа ова.
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.773
    Јас за храна не отидов, туку поради докторот.
    Да се редактирам: Секако дека е битна и храната, плус јогурт, супи, сокови, вода имаш. Течности требаат многу.

На LadyC и Fenix05 им се допаѓа ова.
  5. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    1.701
    Se zavisi od vasite ocekuvanja, sto vie ocekuvate od bolnicata, jas vo 22 nedela bev hospitalizirana na gak vo urgentniot odel doktor gledav samo na vizita bev redovno sekoj den pregledana terapija primav na vreme I mene toa mi bese dovolno ne ocekuvav deka nekoj ke sedi so mene so casovi toa se tije nekolku min koga gledas doktor I tolku, nedaj boze da trgne nesto na loso sigurno ke dojde vo toa ne se somenavam bidejki I'mav prilika da vidam se pred oci

На Isabel, LadyC и Fenix05 им се допаѓа ова.
  6. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Никој не оди за храна луѓе, најмногу за стручност одиме, ама сестра да ми се понаша мислам дека тазе породена ќе станам да ја акнам зашто тоа одбрале, тоа им е работа и МОРА да си ја работат својата работа. Не е ок да чекаат "милостиња" (частење де) од пациентки (извинете груба сум малку) оти не секој може да си дозволи, за да дојдат да ја прашаат родилката дали и треба една чаша вода.
    Е тоа ме нервира државно.
    И сега кога бев на ГАК на ургентен они предобри беа, секоја чест, ама внатре у собчето ХОРОР! Под столот партали, партали еден куп, хартии и сл. Искрено мене ми се згрози од тој момент.
    Не барам не знам како да е , ама вецињата да се ок и да е ок екипата.
    И приватно не даваат да јадеш првите два дена да не направиш преплет црева.
    А јас лично си кажувам за мене, јас не сакам да го сменам мојот доктор, предобар е, ама 133000 царски + подврзување = срцев удар. :rofl:

На deniz333 и Fenix05 им се допаѓа ова.
  7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.773
    Очекувања? Мислам дека не треба жената да биде оставена сама на бокс. Или извини можеби грешам? И постпородилно да нема сестра да помине да ми покаже за доење или да ми даде нешто за болки, бебето да го земе зашто сум сечена. Или и тука грешам? Ааа, извини сум имала преголеми очекувања. :emo:

На H.VAGA и LadyC им се допаѓа ова.
  8. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.752
    Допаѓања:
    38.548
    А што да кажат оние што немаат финансии да се пораѓаат во приватна болница? Јас можев, ама не сакав. Кој кај сака не се пораѓа. Единствено што ме иритира е кога ќе слушнам коментари од жени кои се пораѓале приватно... Дека ние што сме биле во државна сме, да не речам... Будали. Ако нешто треба да се случи, ќе се случи и на приватно.

На Sofi.ja, BoNaNa123, Fenix05 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.261
    Допаѓања:
    1.701
    Sakas da kazese deka Sama se porodi?
    Toa vo nikoj slucaj ne e vo red ste trebale da prijavite makar I JAVNO slucajot da go prikazes, za sestrite ne znam ama ovde citam pozitivni iskustva vo toj del

10. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.811
    Допаѓања:
    99.179
    Течности не се носат?
    И храна се носи. Пак нема да ти излезе 2000+ еу.

За хигиената нема што да се дискутира, многу е ок во таа смисла, вц чисто, секое утро џогираат, топла вода стално. Спавачи ако не ви се носат нивни, земете си ваши. Ама чисти беа тие што ми ги донесоа мене. Ова на ГАК.

На Sofi.ja, Fenix05 и LadyC им се допаѓа ова.
  11. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Искрено да можам 10 приватно ќе родам. Знаеш зашто?
    Зашто тие услови што ги имаат они треба да ги има секоја државна кај нас зашто ние будалите цел живот плаќаме осигурување и придонеси .
    Оди било кај надвор од Мк, тоа е сосем нормално да е ниво на хигиена и пред и постоперативно на највисоко ниво, нормален однос на сестри и болничари, доктори и сл, а ние наместо тоа се задоволуваме со трошки.
    Кој сака нека има и нека оди државно, кој сака и може приватно, кој не со Господ напред.
    Не се во приватните богови, побогу на братучетка моја постелката у приватна и ја заборавија - едвај жива глава извлече.
    А за клиника како клиника поминав на неа од маки повеќе од 15 години секој божји ден што со мајка ми, што со вујко ми и трауми имам во глава. Не може никој никого да суди за неговите постапки. Јас не брцам никому у џеб, не сакам никој мене да ми брца.
    Одев у Систина ради Кацарска , сега у Ремедика ради Јане.
    Не ми е сеедно човек историјата што ми ја знае да го занемарам и да одам кај некој што не го знам ни кој е ни како работи.
    Среќа пишаа погоре најмногу пациентки им минуваат низ раце затоа и во доктори не се сумњам , секаде може не дај боже се да се деси, ама основен однос мора да се има.
    Не барам да ми држи рака некој цело време, ама да ме погледне бар еднаш у ден е доволно.
    Не одете од крајност у крајност.

П.с. да се надоврзам, за свадби се даваат 5000е да ги нараниме сите , да не оговараат и да бидеме видени, а за дете демек е комплекс?
    Значи сите сме со комплекси и фрустрации.

Не сум била државно, сакам, дајте ми кураж, тоа е се што барам, со тие пари кола ќе си купам побогу за мене и децата, нормално сакам државно .

Последна измена: 29 септември 2023
    На Alex*, danichap, Brpbrp и 3 други им се допаѓа ова.
  12. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.752
    Допаѓања:
    38.548
    Затоа пишав кој кај сака да се пораѓа. Не осудувам никој што се породил приватно, нити сакам мене некој да ме осудува. Ова не се однесува за форумов. Јас имав среќа, некој немал. На ГАК не дозволуваа храна од надвор. Само течности. Ама на мене ми шверцуваа храна :D

На Hopeeee и LadyC им се допаѓа ова.
  13. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Не мора никој да ми носи храна. Само да е ок. Не да е совршено. Ок да е.
    Сепак имам врски, ќе има некој што ќе трча по мене, ќе почастам и таму, ќе фатам и доктор добар, само од нечисто се грозам многу. Е тоа ми е ептен битно да е ок. Не совршено.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.752
    Допаѓања:
    38.548
    И јас не сакам нечистотија. И од тоа се плашев. За стара гинекологија нема да коментирам. Старо си е старо. Ама сепак беше чисто. А за новата... Како во хотел да бев. Коректни беа. Сега не знам како е. Се породив пред 9 години. А со оглед на случувањата, ги разбирам тие што бараат подобро.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.773
    Не се породив сама. Бев оставена сама половина час со напони, после дојдоа откако почнав да урлам дека ќе ги пријавам. Ова беше пред седум години.

16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.773
    Од дома ми донесоа, таму ти даваат едно мало сокче и толку. Затоа се разликува од приватно, ваму имаш се достапно.

17. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.811
    Допаѓања:
    99.179
    Е ако е од дома де, шо има врска. Храната не чини тоа е факт, ама штом има можности за носење, нема проблем мислам. Не мора да ми е достапна таму храната, маж ми нема да се шине ако донесе една ќеса.

На Sofi.ja и Fenix05 им се допаѓа ова.
  18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.773
    А кој рече дека е лошо од дома? Само кажав дека ваму имаш се, од храна до влошки, постелнина чиста, ноќници. Мене ми требаше ок однос, течности оти многу пиев, храна не толку и да е чисто. Секаде треба да е вака, и државно здравство од наш џеб се плаќа.

19. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.811
    Допаѓања:
    99.179
    Освен ок однос и живо и здраво бебе и мајка, се друго не вреди оти е лесно решливо. Како што реков, чисто е, влошки не е проблем да си ставиш во торбата (не мора со раце во џеб да одиш на пораѓај, можеш да ставиш влошки и некој памперс, крпа во ранче/мала торбица).
    Храна и течности се носат.
    Толку е, не се преселуваме таму, 2-3 дена е работата.

Не ги фалам, далеку од фалење, ама да не ги обесхрабруваме жените, оти не е до толку работата.

На H.VAGA, Hopeeee, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Се распукавте за безвезене се споредува едно со друго мислам на приватна со државна. Од докторите во амбуланти немам никаква замерка, но тие што се во амбуланта за хитни до цтг на ГАК мајко мила се, баш неделава бев сведок Чибишева ме гледаше објасни се убаво многу ептен задоволна како што искачам поглед вртам накај ургентна амбуланта таа на врата стои урла се дере кој бил со пациентката итн итн страшно дури и морбидно. За хигиена не знам како е али најгоре делот кај што се остава за спермограм се имам качено и ептен беше чисто средено дури да се почудиш. :) Ама таа ургентната амбуланта ко доми, хартии, крвови гнасно е дури дум била 2 пати сведок дури и креветот за цтг што им е одма по 2-3 легнуваа на исто па после менуваа како да штедат. Најверојатно од оддел до оддел е работава :)

На Kikikikiri0405 и LadyC им се допаѓа ова.