Породување во Државна или Чаир?

Дискусија во 'Бременост' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.137
    Допаѓања:
    91.474
    Од патолошка ме однесоа во предродилна каде што бев +10 часа, со се торбица ташна се што носев, никој ништо не кажа...требаше природно па излезе итен царски, докторите одлични ни со мито ни врски ме оперираше Арта Бина прекрасна докторка а тука беше и Тофоски тој ќе водеше пораѓај ако беше природно, сестрите се ужас, има исклучоци ама многу ретко.
    Грижа после пораѓај само горе на пин после во соба како во затвор се осеќав, како куче, врати отворени нон стоп, сијалици да светат ако се изгасени се дерат, бебиња носат во 5сабалје тие кутри плачат со количките низ ходник траскаат, едни сестри што беа на смена тандем кога и да делеа терапија телефонот им ечеше турбофолк како подвижен џубокс беа, не иде никој да исклучи инфузија со часови... абе хаос не ми се веруваше што гледам многу стресни денови дур бев таму. Се оваа на ГАК, кога прашав зошто е се тоа така малку биле персонал, биле нервозни, не биле платени, многу работа имале...и колку и да е така ни една родилка не заслужува никој да не и обрне внимание посебно не ако е со прво дете.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    934
    Допаѓања:
    2.076
    Кога ова ?

3. Viktorijaaa5

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.137
    Допаѓања:
    91.474
    Јануари годинава :)

4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.962
    Допаѓања:
    13.680
    Istovo go pominav pred 8 godini. Znaci ne se smenilo nishto.

На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.267
    Зашто велите лудило било да имаш телефон со себе во родилна? Во цел нормален свет е така, па и во приватниве кај нас. Имав и телефон, и полнач во родилна :D и му се јавував на маж ми додека чекав на бокс, и слики му праќав, и бебето кога излезе ме сликаа со мојот телефон сто слики, а додека ме шиеја си го гушкав бебето и го снимав за да му пратам на сопругот како сум одлучила да се вика :lol: на првото природно породување пак се погоди и маж ми да го пуштат во родилна да ми прави друштво додека да се намести бебето, па брзо се намести и почна породувањето а маж ми го заборавивме дека е тука :D па го видовме дури откако излезе бебе, се бутнал у ќоше и гледа во шок :rofl: така и треба да е за секоја една жена родилка, без разлика дали раѓа прво или десето… да се осети достоинствено. Ама во државново здравство за жал сме како крави пред колење…

На Spidy, Bebence2025 и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  6. Bubicaljubica

Bubicaljubica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    405
    Da ludilo e da imas telefon vo rodilna sala. Kako sto te citam so izvinuvanje ama ti poveke so bila fokusirana na telefonot otkolku na ragjanjeto na bebeto. Pa da bilo slikano vaka taka. Mislam stvarno nemozam da razberam. Ili jas sum boze mi prosti luda.

7. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.036
    Допаѓања:
    10.277
    Апсолутно истово искуство го имам од акушерија на ГАК. За ништо немам замерки освен за негата после раѓање. Јас со сите се испокарав таму, лани се породив. Се осеќав како на пазар да сум, а не во болница. Лудило е тој оддел. Пред 4 год кога се породив со големата милина беше, мирно, тивко, се одморив ама ковид период беше. Лани, хорор, панични напади добивав ми се чини тие 3 дена што лежев таму.

На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.216
    Допаѓања:
    12.608
    Ах тој Чаир, трауми за цел живот ми направи.
    70 саати пукнат водењак, небитно, во 9 ме качија во родилна, после 3 дена голгота и околу 15 саати провокации. Таму ме тераа да шетам околу бокс за да се отворам побрзо. Кога се струполив пред боксот конечно ме разбраа дека немам сила веќе. До 2 по полноќ нема што не ми направија на боксот.
    Кога се онесвестив (мислам, затоа што едно време се разбудив со кислород и тоновите на бебе паднаа), ме однесоа на итен царски.
    А маж ми сирот од вечерта од 9 до сабајлето до 6 немал никаква информација за мене, а предремал таму. Ги молел да мј кажат само дали сум добра, ама ништо.
    Кога една сестра во шок соба сабајлето во 6 ми даде телефон да му се јавам, не можеше да се смири од плачење, мислел толку од мене.
    Брат ми кренал притисок, на дежурен го боцкале.
    Зошто? Зошто бев оставена на идиоти специјализанти, госпоѓа Шпишиќ на смена никаде ја немаше, па среќа Кировски улета на крај и пресече инаку кој знае што ќе се случеше.

Затоа вториов пат отидов приватно, не дека имам вишок пари. Впрочем тоа на приватно е основен третман што нормално секоја родилка треба да го има. Толку убаво сеќавање ми е вториов пораѓај, не можам да ви опишам.
    А идиотите од Чаир сакав да ги тужам, ама со месеци се оправав и некако баталив се.

На An4e24, Puffy2019, Aschenputtel и 10 други им се допаѓа ова.
  9. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.267
    Доживеј го па кажи, вака ти паѓа во вода муабетот… и јас првото во државна го родив и никому не му ги посакувам тој хорор и трауми за цел живот. Не дека додека раѓав имав телефон во рака, нормално после раѓање кога веќе се беше во ред докторката сликаше инсе радуваше со мене. И не дека па на тебе треба да ти се правдам чувај боже :^) сакав да пренесам дека жените кои САКААТ и ОЧЕКУВААТ подобар и достоинствен однос од доктори и сестри и да може да си понесат пакетче улошки или што и да е за да се осетат покомфорно на пораѓај не се луди туку се во право, никој не заслужува однос и услови како во 18 век.

10. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.267
    Е ова последново сакав да го кажам погоре, далеку дека имам вишок пари за давање, ама после едно раѓање во државна кредит ќе дигнам ако треба и нема да го живеам по вторпат истото. Затоа другиве пораѓања ми се преубави спомени, секој момент од секој ден.

На Puffy2019 и thinkerbell им се допаѓа ова.
  11. Viktorijaaa5

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.137
    Допаѓања:
    91.474
    Исто, мене коса ми обеле буквално тие 4 дена дур бев на одел таму, пред тоа на патолошка не дека е многу сјајно и таму ама пак малку мир има овде е лудило.
    Дали идеше една иста сестра на сабалје да ви намести кревет пред визита ако се сеќаваш?

12. Bubicaljubica

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    405
    Apsolutno ne mi pagja muabetot vo voda. Tuku mnogu gledate filmovi, a za tie filmovi se plakja. Koe dostoinstvo go baras? Da ne treba da te ljuljaat ? Pa si dosla da ragjas bre zeno, ne si dosla u kozmeticki salon. Vloski ke si poneses so sebe i site potrebni raboti koi ti trebaat. A za privatnite bolnici gi imam iskuseno nekolku pati,i osven sto se peralni za pari nisto poveke. Za edno dugme,papuci za edna upotreba, i televizor vo soba? Za nedaj boze da te frlat kako kuce na kraj pak vo drzavna bolnica? A za odnos ako pravime muabet na sestri i doktori,isto se sekade. Po privatnite kliniki da ne im izleguvaat altani od ustata pa se tolku ljubezni ili raneti so zlatna lazica...

13. Трагедијаупмм

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    934
    Допаѓања:
    2.076
    Со твојов муабет ако сум отишла да раѓам сум отишла на мачилиште ?
    Кажувам дека комплет ранец сосе телефон ама и УЛОШКИ ми вратија!
    Го прочита мислењето на thinkerbell ?
    Можеш да замислиш најблиските да мислат дека толку е и од тебе и од дете ?
    Ај мм си отиде ,сопругот нејзин таму и да не дадат информација ?
    И не треба да ме лулаат ама не треба ни да ми се смеат дека сум јадела нешто ,или да не ми кажат како да дишам наместо тоа да ми се качи на стомак...

*А денес баш си помислив Чаир да идам ако сум со болки т.е ако ме фати следен викенд пошо неработен е а ГАК ми е подалеку.
    Фала @Thinkerbell. Не дека државна се надевам сјајно ќе е ама барем слики да не ми се враќаат ,сеа касно ми е за приватно ,башка немањето пари.

Последна измена: 1 јуни 2025
    На Puffy2019, Aschenputtel, *цветче* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Bubicaljubica

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    405
    Nikoj ne rece deka sme na maciliste,no ako si otisla direktno na poragjaj te nosat vo sala na boks. Nikoj neznae koga ke se porodis, ni ti ni doktorite. Kade bi ti stoel ranecot? Koj bi ti go pazel? Neznaat ni vo koja soba ke te smestat. Doktorite vo drzavnite bolnici ne se javuvaat da izvestat deka rodilkata e porodena. Ti kazuvaat pred poragjaj da kazes deka odis vo sala i koga ke zavrsi se ke se javis. A dokolku ima nekoi komplikacii i dodeka trae procedurata nikoj nisto ne izvestuva. Toa e nekoj zakon kade oni kako sto kazuvaat da ne se stresira semejstvoto. Ova mi go kaza doktor vo cair bidejki jas bev kriticna i mojot poragjaj traese poveke od 2.5h. (carski) i mojot soprug bese zagrizen zosto tolku trae. Neznaese koga se porodiv. Kaj mene moite najbliski prvi go vidoa deteto,jas posledna.(Bev pod celosna anestesija) Nekogas trpenie spasenie. Site skokame a posle pak barame pomos onamu kade sme plukale. I pak ke kazam se e stvar na dogovor so doktorite. I ke te sliknat, i telefon ke ti dadat i se sto ke pobaras. Kafe mi varele sestrite sledniot den. Sekade ima i lugje i nelugje. Tolku imam da kazam.

15. Трагедијаупмм

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    934
    Допаѓања:
    2.076
    На здравје кафето
    Еве мојот доктор таму се јави јас го слушнав ,,честито имаш ќерка се е во ред и со жената и со бебето се роди толку кг во толку саат ",да не халуцинирав можда?
    Или они дале парички па за нив може ?
    И од кај ќе се јавам кога немам телефон?
    Ако од патолошка ме префрлат во родилна тогаш кај оди ранецот ?
    И не може никој да ме убеди дека и влошките требаше да ги вратат ај телефонот ќе замижиме ,не дека е ок.
    Ама без ништо ,ни влошки ни влечки па од цимерки зимав влошка,а не па да ме сликал некој.
    Срамота е.

На Puffy2019 и *цветче* им се допаѓа ова.
  16. Bubicaljubica

Се зачлени на:
    29 јануари 2024
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    405
    Ne se razbravme izgleda. Stvar dogovor. Ako si pobarala ke si dobiela. Ako si pred porodilna si na patoloska i imas krevet i skafce. Rabotite stojat vo skafce dodeka ne te prefrlat na odelenie. A telefon polnac i sok voda ti nosat vo sok soba ako si carski. A ako si so spontan poragjaj ne si podolgo od 2h na boks isto dodeka te kacat na odelenie Papuci davaat dole koga treba da gi ostavis svoite raboti na soprugot. Neznam vo drzavna kako e ovde bese vaka.

17. Трагедијаупмм

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    934
    Допаѓања:
    2.076
    Ок е моето искуство и твоето се различни ,затоа и се темиве. Ама не може да ме убедиш дека нивниот однос кон мене беше ок ,така да џабе ќе се цитираме само.
    Не беше само телефонот никогаш во прашање. Многу работи беа...
    Така да да сме живи и здрави само ние и децата па другото ќе се трудиме да го заборавиме.
    Никој не се понуди за никаков договор инаку ,враќај се на сопругот и крај беше немаше простор за ама докторе...
    Пошо кога реков и влошките рече да да и тие имаме ние ќе ти дадеме.
    Една ми дадоа од ноќта до сабајлето бев само со таа па од цимерка побарав...
    Барем да речеа дај 1000 ка ќе ти го чувам ранецот и на тоа ќе се согласев само да не се осеќав ко напуштено животно...

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.036
    Допаѓања:
    10.277
    Јас на ПИН бев, презадоволна сум.
    Ако мислиш на сестрата испиена во фаца, како надрогирана, што викаше ве молам мајки да не мрдате да не ги растурите чаршафите, а тоа уште 2 саати до визита, цел пост имам за нејзе во темава ^_^

На Feniksgirl, Viktorijaaa5, Ani93 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. I.Ta

I.Ta Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2020
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    36
    лелее како ве читам страв ме фаќа, незнам што да кажам освен господ да не чува од ова наше здравство… башка што знам и две блиски другарки како поминаа на гак и една статија што ја прочитав на фб како на некоја девојка дел од постелката и ја заборавиле внатре :( страшноооо
    блазеси им на оние што имаат приватно осигурување

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.505
    Допаѓања:
    8.245
    Сегде у свет пораѓајот е нешто најубаво, пријатно и посебно, само кај нас мора да трпиш, да плачеш и да вриштиш…
    Да земат да не тепаат додека се пораѓаме, каков однос какви бакрачи.

Мене двата пораѓаи ми се на приватно, инцидентно бев 2-3 пати на ГАК и реков моја нога не стапнува таму. Во зоолошка подобар однос ќе добиев, среќа па не беше ништо сериозно.
    Фала Богу после Ремедика ставија дежурни гинеколози па имаше спас.

На Puffy2019, joy1, H.VAGA и 4 други им се допаѓа ова.