Да се надобрзам, и јас би сакала да знам се погоре плус дали треба и облека за бебе и за мајка додека се на одделение или само за излегување?
Veruvaj poubavo e da si imas cimerka nego li vo apartman. Ke si napravis muabet, ke spodelis iskustvo. Jas koga bev vo bolnica se pogodiv sama vo soba, naredniot den prefrlija devojka od apartman kaj mene i taa ne mozela sama i bash interesno ni bese dvete prvorotki si se pomagavme okolu bebinjata, ednata se tusira, drugata gi cuva, sto ke ni donesea od doma za jadenje si delevme, i eve i den denes si komunicirame
На врата имаат залепено папучи, тоалет хартија, улошки, памперс и влажни толку. На вежбите кога идев ми рекоа плус пешкир и лична хигиена и нормално документите од крвна група, хив хепатит б и ц, Брис за стрептокока и книшка. Храна и вода ќе ти донесат после породување. Ако помине породувањето без компликации пошто немаат место ќе не пуштат дома за 24 часа. Облека за мама и бебе носи тато на денот на излегување од болница. Дента кога ќе ве примат ви даваат спаваќа и се што носите на вас му даваат на сопругот или тој што ќе биде со вас до кондури.
Инфективен скриниг се брисеви, тест за хпв, хепатит, сида и уште нешто беше мислам, за да знаат дали да реагираат кога ќе се родат бебињата одма.
Поубаво е да, ама ако ти се погоди цимерката. Ако ти се погоди како таа мене што ми беше ќе сакаш да бегаш. Осет никаков за ништо. По цел ден се дереше на телефон, се расправаше со маж и, свекрва и, со мајка и. Кога не се дереше на телефон, само зборуваше без престан. Бебето и вришти, она не се поместува да го земе. Да не кажувам голема нужда каде вршеше. Уште ми се превртува желудников од неа. Среќа па сестрата виде со кого имам работа и имаше слободна соба, па ме премести.
Zdravo Nekoj da spodeli skoro iskustvo so Dr Zoran Ilievski I Dr Angela Janevska od chair za poragjaj
Ме породи Зоран, супер поминав. Ангела ми доаѓаше на визити, ептен убав впечаток ми остави, смирена, посветена, комуникативна..двајцата се супер
Meне ми беше во тим на пораѓај, ама некое посебно искуство немам. Не е зборлест, еднаш ми се падна и на цтг контрола, ок е вака, ама не е нешто посебно зборлест и да се посвети којзнае колку.
Денес при однос ми протече крв па скоро цела влошка полна. Сменив влошка немав повторено крварење но сепак бев на преглед на ГАК. Цтг беше уредно и малку со слаби контракции на бебе. На преглед вагинално докторката ми рече 2 цм сум отворена. Не ми спомна да останам да ме следи ниту да се вратам за неколку часа. На извештајот не наведила дилатација само преглед за една недела. Што да правам? Дали да отидам повторно? Моментално немам болки и водењакот сеуште не ми е пукнат.
Со два прста отворена и мене ме пратија дома. Ден вторник беше, ми рекоа дојди петок. Ама јас ноќта со болки отидов, 4 прста отворена, водењак како пука појма немам и за брзо се породив. Дали имаше 4 саати од прием незнам. А другарки со 2 прста отворени по еден месец беа. Ако немаш болки седи мирна. Мене ми рекоа само бебе да мрда е најбитно.