Сигурно е до раководството,менаџирањето и организираноста.Тогаш нели Јегени беше директор и не смееше пиле да прелета,на секоја врата беа залепени листови со кој што има задолжение,од чистачка до доктор.И стварно секој ден ни менуваа спавача,чаршав ,мене ме носеа во вц од што неможев да станам од епизиотомијата,ми се свртуваше цело време. @TheSecret може за патолошка,незнам како е таму,ама стварно не можам да кажам лош збор,мене така ми се погоди
@TheSecret извини што ќе ти го кажам ова, ама од таквите како вас што подмитувате или ќе подмитувате доктори, ние што немаме прилика да дадеме мито ќе бидеме оставени на милост или на немилост по државните клиники.
Sekoj so svoeto Neznam kako bilo togas ama pred godina na odelenie samo gjubreto od kantite go sobiraa i pominuvaa so dzoger. Jas pet dena lezev na krvav carsav i odvaj cekav da si odam od sto mi bese gadno. Dobro sto bar pred mene carsavceto od krevetceto na bebeto go smenija cimerkata sto dojde posle nekoj den bese so staroto carsavce od prethodnoto bebe pa postilase tetra peleni
Јас пак имам информација од вработени дека откако е Исмаили директор било многу построго. Можеби во моментот кога си се нашла таму имало повеќе гужва. А патолошка во Чаир веќе е реновирана, не е како пред три години.
Јас кога лежев патолошка беше катастрофа сега брзо ја реновираа дали ми го прочита постот и ти се разјасни нешто
Во ред. Јас од пред три години наваму не сум била во Чаир. А пред еден месец дознав дека било реновирано, па се надоврзав на дискусијата на членките од погоре. Инаку ако ти читаш парцијално, јас си читам сѐ со ред.
Баш кога бев ја реновираа патолошка. Нокта во еден ни влегоа мајстори во соба, ролетни да ставаат. Морало до сабајлето да биде готово. Сакаш верувај, сакаш не, распашана команда се станати. Не симнаа доле мајките за одење, се облековме и така не оставија скоро два саати да дремеме седнати на дрвена клупа, бебињата никако да ги симнат, таа од доле звони горе, никој не се јавува, па чекај вакцини ставале, па чекај испис правеле. Хаос, луге во чекална се расправаат, мајкиве се расправаат, таа вика незнам што да ви кажам не е до мене. Отидено е се од цтг, амбуланти, шок соба, одделение дрско и безобразно, со кренати носеви. Само односот на патолошка им беше ок. И јас не сум ич од тие што бараат тинтрење. Напротив, на таа за чаршав и викам донеси ми сама ке го сменам. Нека ти раскаже и @mariz она сега овој месец одеше, па иста ситуација.
Кaквa Држaвнa бoлницa,кaкoв Чaир,држaвнoтo здравство ни е oчaјнo,мнoгуе жaлнo што плaќaме придoнеси зa здравство, a дoбивaме третмaн еднaкoв нaнулa Вo oвaa држaвa сaмo дa имaш пaрии дa плaтиш вo привaтнa клиникa ПС Дa им се плукнaм у тoa дoктoрите штo се пoдмитувaaт зaситни пaри, зaрем зa 50,100,200 еврa се сиромашни, ситни души!
@irena.1 За случајов со мајсторите знам и снаа ми се крстеше кога се врати од работа вика вака и вака откачена работа крш
Криви се пациентите што даваат, а не докторите. Така се почнува, прво 200, па 2000 евра. Ете членката погоре пиша дека ќе подмити за да помине убаво. Жално искрено.
Епa у здрaвa нoгa си стaвaaт трн . Мене ми е смешнo и чуднo штoи сaмите дoктoри се пoдмитувaaт зa суми кoи би требaлo дa се смешни зa нив,oсoбенo кoгa се рaбoти зa дoктoри сo звучни имињa. Пред некoј месец нa еднa клиникa вo кoјa лежев јaс, женaтa штo лежеше сo,мене му дaлa нa дoктoрoт 50 еврa зa дa јa oперирa. Пa и тoј дoктoр,прифaќaм ли зa ситни пaри дa се брукaм и дa ми пaѓaaт oчи вo oперaциoнa сaлa цели 4 сaaти? И двете стрaни се пoдеднaквo криви,и тaa штo дaвa и тaa штo примa митo.
И јас имам слики од предпородилна во државна, од еден по полноќ до 10 сабајле бев таму, среќа без болки, па ги тешев другите и ја сликав состојбата, тоа не се опишува. Ај да пишам и јас, и со двете деца се породив во државна, задоволна сум од се освен од хигиената во предпородилна. Со првото се породив за два саати откако стапнав таму, со сите претходни испитувања. Со второто ме задржаа со надминат термин од две недели, прво долу на патолошка неколку саати, таму беше мирно, одмарав. Во еден по полноќ ме качија во предпорпдилна, таму до 10 сабајле слабо се отварав без болки, па ми ставија провокација во 11 се породив. Само што во предпородилна цела ноќ око не склопив сите други беа со болки, офкање се слуша од сите страни. И јас не знам од кај собрав сила да се породам. После на одделение задоволна, сестри доаѓаат постојано и за бебето и за мајката. Со оглед на тоа што не очекував посебно тинтрање, добро поминав.
Затоа и избегав од таму... дива лига. По 10 мајки на цтг чекавме, 10 чекаме регуларно, 5 се пикаат со врски. И морав да дремам пред врата на нозе за некој да не ми влезе преку ред зашто дремев по цел саат, па така со стомак си стоиш и си чекаш... Те пушта на цтг и не те ѕирка ич, па еднаш џабе се здрвив 30мин бел лист си искачал не се куцало, па ајде пак 30мин... Реновирано, убав нов дупли шалтер се, а на шалтерот само една намќорка што се влече. Како одевме натака така денот ми се расипуваше, многу неубава негативна енергија ми правеше целата атмосфера. И крај беше докторот кој ми се испонаша за да се одлучам да не раѓам таму и фала богу што не раѓав таму, зашто којзнае што ке беше. Па пријателка роди таму, за ден ја пуштија.. дома мекици прават, она на спрат со бебето... и неа второ и рече многу сменето од првиот пат (односот), исто така лебарки се шетале и шубе и било и јадењето ради тоа да го јаде...
@irena.1 таман работа, зашто не би ти верувала, тебе те знам бар дека си приземна особа. Во тој случај, здравје боже кога ќе дојде време, ќе ми држите многу среќа
Така е муабетот де, сакаш верувај, сакаш не Да не се разбереме погрешно, јас од докторот и операцијата сум екстра задоволна, а земи во предвид дека операцијат беше тешка. Самиот доктор ми кажа дека била доста тешка и доста траеше.
Pa mi se moze zosto da ne, podmiti i ti ako sakas nikoj ne ti brani. Koga se raboti za zivot nisto ne mi e drugo vazno.