Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породување во Државна или Чаир?

Дискусија во 'Бременост' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.866
    Допаѓања:
    13.499
    Мене сестра од ГАК ми кажа дека од приватните (РемедикА, Систина) ги препраќале на клиника итните случаи не поради финансии,туку да не си го рушат реномето

2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    А кој кажа дека е мед и млеко? Лично имам слушано како не сакаат да примат пациент на ургентно.

Ама со ова носење од приватно на гак се претерува. И тоа никој со лично искуство, се прераскажано. Еве јас примерот што го кажав лично го знам. Им рекле сакате да седите тука или да го носиме бебе на клиника. Платија преку 50.000 еур. За малку стан ќе продаваа. Кррдити имаат земено цела фамилија. И тоа фактурите им ги давале неделно, за да бидат аигурни дека ќе се плати.
    Знаејќи го ова, тешко ми е да поверувам во приказните од тука.
    Имало и објави од систина за породени бебиња многу мали па како си одат од болница, ама тие повеќе ко маркетинг ги доживувам и не коментирам за нив.

И за крај, јас сум против јавново здравство, инакво какво што е сега. Имам 2 блиски на ГАК кои од дома ќе дојдат да ме породат ако треба. Во стручноста не се сомневам на докторите. Условите не се добри, хигиената никаква, пост породилна нега никаква. Е за ова компромис не правам. Да се плашам дома да не сум фатила инфекција некоја од таму или да ми е гроз во вц да одам, не фала. Па самата докторка на предавањето (Марија од Чаир) кажа дека и таа не добила некоја нега, не па некој анонимус ќе ти гледаат таму.

Јас еднаш лежев во Систина. Грижа, посебно посветеност од докторот, добив на ниво и соодветно си платив. Жално е што здравстцото кое и повеќе од тоа го плаќаме секој месец не е ни пола од ова. Истите луѓе се во приватните, ама на Гак нит хигиена водат, нит грижа за пациенти, а на приватно може да покажат грижа. Значи системот ги "учи" и поддржува такво однесување. Да сум директор на клиника и да поминам покрај смрдливо вц и да свртам глава треба ептен да сум без осет.

На darcy, Melinda85, LadyC и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.056
    Допаѓања:
    225.419
    Сестрата од гак се лупа малце повеќе во гради. со самото препраќање би со го нарушиле реномето, не па повеќе..

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    И јас го знам случајот лично. Прва братучетка ми е жената.
    И пак не сум против приватното здравство. И јас одам на прегледи таму, мајка ми таму се оперираше.
    Ама на женава тоа и се случи. Значи за прием не сакаа да слушнат.

На wannaBeMomma и kukla21 им се допаѓа ова.
  5. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.866
    Допаѓања:
    13.499
    Абе не знам тоа. И јас не верувам дека ги препраќаат. Ама таа така ми кажа. Ама еве има тука членки што имаат роднини со такви искуства. Јас сум задоволна од Систина, а за ГАК ќе кажам само-кланица. Па ако ги препраќаат во таа кланица, немам речи.

Море и за стручноста сомневај се. Јас имам лошо искуство. Еве и @ilyan има лошо искуство со докторка од ГАК. Така што нема стручни таму веќе. Сите си заминале по приватните или ти треба јака врска да дојдеш до тие што се подобри

Последна измена од модератор: 12 ноември 2017
    На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    И мојот случај е од дома. Ни од комшии ни пријатели е .
    Нит лажам , нит ми е намера да убедувам некој.

Се согласувам за грижата и хигиената.
    Ама пак ќе кажам ме иритира начинот за кој се дискутира за приватните клиники, и нивната ,,безгрешност,,.

На CameliaMiller, Annath, joy1 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Abe od sekade ima zadovolni I ne zadovolni I od gak I od sistina I od remedika a za gak toa e tocno oti gi pustat poteskite slucaevi tamu I jas sum edna od niv

8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    За што те пуштија тебе на гак од приватно?

9. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    И мене тоа ме мачи бидејќи 2.30 саати минимум пат имам. Ти колку си оддалечена? Може не цвета во ГАК но гарант е подобро од условите од болниците во истокот. А после високиот притисок и матичниот гинеколог вика мораш Скопје. Имав прашање баш за ГАК ама преместено ми е во друга тема па одговор немам.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    Толку и јас, околу 2 часа.

Страв ми е да тргнам со болки или пукнат водењак, а има случаеви знам, се завршило добро.
    Си викам има време. Ќе видиме.

11. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Која недела си? Јас уште 2 дена почнувам 37 и мене само од тоа ми е страв. Досега немам одено во ГАК треба ли да се иде или право на пораѓај може?
    "Породување...еден куп прашања" прашањето ми е овде преместено па искусните мајки нека ми помогнат.

12. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Докторката беше во ред,јас имав лошо искуство на патолошка ,не ми викаа доктор ми викаа дека сум нежна и не трпам болка,а јас бев скроз отворена,а капак на се ме пуштија сама со чистачката да одам во родилна сала,со прејаки болки,всушност за 15 мин сум се отворила скроз и од прејаки контракции се загушило малото и кас се изгубив. Докторката ми го спаси животот и животов на малаово,таа рече дека во нејзината докторска кариера прв пат видела толку јаки контракции.
    Сестрите на ГАК се далеку подрски и побезобразни. Јас лежев до сестринската соба. Цела ноќ се кикотеа,играа кантер,музика трешти шо да ви кажувам како во диско и интернет кафе да се ,а не во болница. Да ги викаш по сто саати и со сила се правеа наудрено,оговараа пациентки,а една се дрзна и да ги емитира пациентките кои викаат по нив и да се исмејуваат на истите. Ова цело време го слушав и вриев ,се додека набрзински ми стави канила зошто колешките ја чекале за кафе,за да ми омодре цела рака ,а иглата ми излезе од другата страна,значи од една страна ставена,а од друга низ кожа ми излезе. Па кога сум и пошла партали летаа.
    Освен тоа примаа на посета со врски и тоа мажите од мајкиве,што е крајно безобразно и некултурно. Бебињата ги оставаат цело време од кога ќе те станат (зборам за со царски) дури инфузија кога ми течеше малото плачеше ,па ги замолив седната да примам за да можам со другата рака да го држам бебето.
    За доење никој не дојде да ми покаже,а за одмолзување да не збориме,прашав една ми вика само брадавиците стискај ги,кутрата не знаеше ни да ми објасни.
    Само симнувам капа на интензивна, таму се луѓе во секоја смисла на зборот и многу сум им благодарна.
    Јас се пораѓав во 2015 год ,ова е искуство од тогаш,за сега не знам како стојат работите.

Последна измена: 12 ноември 2017
    На victoria, LiliBoz, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    @ilyan страшно :x
    Се прашувам какви жени се тие таму , нели и тие се мајки раѓале како можи да имаат таков однос, па дури да ги емитираат родилките.
    Без чувство без осет.

На Martka, victoria, LiliBoz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Да душо,имаше една млада сестра да не ја именувам со име,кога некоја пациентка ке викнеше "сестроо,ве молам инфузијата " таа иронично ја емитираше "сестрооооо" со некој одвратен и лигав тон на гласот. Исто така оговараа една пациентка што лежеше во апартманот,абе шо да ти кажувам. Јас раскопчана скроз,знаете какви се спавачите на ГАК и наеднаш ми улетува еден маж,албанец ја утнал собата за посета. На што личи тоа, како смеат да пуштаат така ,плус и бебињата со нас беа цело време,а кај неговата жена да улета некој како него очи ке му извади!
    Се на се,лошо искуство,доколку не смени нешто новава влада не би раѓала таму никогаш повеќе!

На Kitten, eli25 и orhideea им се допаѓа ова.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.866
    Допаѓања:
    13.499
    Ко јас да се читам, мила. Сум одела по одделение да барам сестра да му даде млеко на детето, а немаше никој. Детето ми пиштеше, мене срце ми се кинеше. За доење никој исто не ми покажа, немав ни пупки јас. А никој не ми ни кажа да се одмолзувам. Катастрофа. Епа како следен пат здравје да одам на ГАК да се пораѓам? Си знам за следно, приватно, дури и мм отсега се сложи за тоа.

На victoria, LiliBoz и eli25 им се допаѓа ова.
  16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.968
    Допаѓања:
    123.565
    Значи не е до недостиг на кадар. Дури играле карти и оговарале требало да "летаат" по собите.

На LiliBoz, orhideea, Kitten и 4 други им се допаѓа ова.
  17. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    25та , имам време. Затоа велам, уште ја думам.
    Иначе не знам на ГАК како е, веројатно упат од матичен е потребен.
    Може да одиш претходно на разговор со некој доктор, за концсултација.

На ana-banana му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Jas sega ke kazam za strumica za oddelenieto za ginekolog ija sestra mi e trudna za treto dete 31 Ned e I dobi napad na bubrezi ima kamen na leviot bubreg I lezese od Ned sega do cetvrtokot I za tie pet dena I stavaa infuzii spazmeks I analgin za bolkite I samo ednas ja videa na eho se dodeka majka mi ne fati vrski da ja vidat pak da vidat dokade e kamenot ne sakaa edno obicno eho ctg da I napravat ako se nemase vrski zalno zatoa vikam jas sekoj so svoeto iskustvo

19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    @duffi елај си при мене од 36та :)

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    @ana-banana и @duffi дури и да не сте биле на ни еден преглед претходно, со болнички упат ве примаат без проблем. Можете да си земете и за Чаир, не мора Гак.

На duffi и ana-banana им се допаѓа ова.