Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породување во Државна или Чаир?

Дискусија во 'Бременост' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    А овие во државно не ја деградираат професијата кога бараат мито? Они ни како човек не те гледаат ако не ставиш нешто у ракавица, а не пак како пациент.

И во државно дроктори не земаат толку ниска плата ко што глуматаат. На крајот на краиштата, тие прифаќаат да бидат доктори во оваа држава, здравството не е лошо само последнава година, ниту пак само претходните 11 години. Никогаш и не било добро. Од муабетите на постарите имам впечаток дека здравството никогаш и не било ниту на задоволително ниво, а не пак на повисоко.

Приватна болница е приватна фирма како и секоја друга. Во секоја приватна фирма важи правилото дека клиентот е во право. Да видиш само колку матични лекари, стоматолози и гинеколози станаа пријатни и фини од кога почнаа да земаат пари секој месец за секој нивен пациент...

На Masnicka.5, lackygirl, fina erika и 4 други им се допаѓа ова.
  2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.672
    Допаѓања:
    35.503
    Jaс говорев и за приватните и за државните.
    Секоја приватна фирма работи за профит, ако не ќе затвори. Клиентот е на второ место.
    Тебе може ти е важно докторот да е фин и љубезен, мене на пример тоа не ми е пресудно. Сакам да е стручен и посветен. А тоа не е резервирано само за приватните доктори. Да се чудиш, ама има стручњаци и во државниве клиники |(

На Cosmi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.867
    Допаѓања:
    13.505
    Стручњаци во државните клиники? :wasntme: Сум била во повеќе амбуланти на клиника и оние што ме прегледувале врска од живот немале. Еден специјализант на очна клиника ми го утна диоптерот и отидов кај приватен лекар за среќа навреме и рече каков лекар е тој. Да не зборам за други такви специјализанти на кои им препорачувам да си го избришат газот со дипломата. Единствено од Козле како државна установа сум задоволна кога ја носев ќерка ми.

На *Лорена* му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    88.508
    ?
    Во државна нема стручњаци?
    Што не ке прочитам на форумов.

На An-na, Annath, mimiiiii и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.867
    Допаѓања:
    13.505
    Јас не сум налетала на таков добар стручњак. Прочита што ќе ми направеше еден на очна клиника? А за други такви да не спомнувам. А ти ако имаш добро искуство, ок. И јас си имам свое искуство и го споделив.

На fina erika му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Ти ги спомна само специјализантите на клиника. Тоа е далеку од стручњак.

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.418
    тогаш и приватните клиники не ќе имаат стручни оти 90 посто се истите лекари префрелни од државна во приватна.За секој лекар на страната на Систина може да прочитате биографија каде работел .За сите пишува дека првично искуство стекнале низ државниве.

за Угриновски затоа прашав.Оти знам дека пред 11 год во државна на моја колешка и побарал 3000 евра за операција на мозок на мажот и.Човекот остана за жал траен инвалид и во пелени.Истиот тој за тумор на мозок на пријатели од делчево побара огромна сума на пари за девојчето нивно.Притоа нагласувајки дека незнае дали ке ја излечи ама пари побара.И она умре.Тоа беше пред 3 години.(незнам од кога е во систина)

истиот тој сега работи во Систина
    и сега е као постручен??

На azelea, An-na и Annath им се допаѓа ова.
  8. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    88.508
    Прочитав,но тоа не е доволно да тврдиш дека на државно нема стручњаци.Веке пишав сите до еден на приватно имаат работено во државно .
    @joy1
    Угриновски работи 8 години во Систина и бара пари и таму.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.867
    Допаѓања:
    13.505
    Во Систина не бара пари на рака да му се дадат, туку операцијата е скапа и се плаќа и тој зема плата. Значи збориме цело време дека по државните бараат мито, а приватно плата земаат, а не дека бараат и таму мито.

На Rebecca_R и Meckicja им се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.418
    епа значи на пријателите парите кои им ги побарал за операција на девојчето биле мито

На Annath и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Na ocna klinika jas pak super pominav odev nekolku pati tamu so vnatresno krvarenje od roznicite I mi go soprea od retka. bolest na roznicite imav krvarenje I. ako ne se soprese ke me pratea na transplantacija na roznici vo Hrvatska

12. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Не знам од каде дојде до овој заклучок? Ги испомеша брзините, ја за друго зборев. Го читам мислењево по втор пат и повторно немам идеја како ова е поврзано со она што ја го пишав?

Значи приватна фирма, меѓу кои и приватните клиники работат за пари и во најмала рака добиваш пристоен третман и чист кревет. Доктори бирам и кога одам во државна клиника и кога одам во приватна клиника. Битно ми е да сум здрава.

Има стручњаци и во државните клиники, некаде имам пишано дека баш во државни клиники, докторите спасиле животи на мои драги луѓе.

На fina erika, mariz и Meckicja им се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.584
    Допаѓања:
    201.803
    :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
    Мислиш, се отепаа од пари земање... мочани 40 денари по пациент што не покриваат едни ракавици и престилка...

На Kitten, joy1 и fina erika им се допаѓа ова.
  14. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.520
    Ти нели си кај газда вработена тебе ти дава газдата плата што се секираш дали ќе има за ракавици и престилка.Мене ми наплаќа 450 денари пломба тоа е преку фондот или приватно.

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.584
    Допаѓања:
    201.803
    Па како да не се секирам, без разлика дали сум газда или вработена, пари нема. Кај со закаснување од три месеци ги префрлаат, не стигаат за плати, придонеси, сметки и трошоци за материјали.
    450 ден. е преку фонд, и искрено, малку е.

16. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.520
    E ДА Стварно ако е 40 денари по пациент арам да им е.
    Овие другиве барем земаат повеќе ми се чини башка гинеколозите што си ги наплаќаат прегледите приватно.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.584
    Допаѓања:
    201.803
    Толку е кај нас, за другиве не знам.

На fina erika му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Девојчиња, држете се до темата.

19. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Ова само забарите земаат толку и и гинеколозите и матичните?

Малку пари се 40 денари секој месец? Еве, јас, мајка ми, татко ми и брат ми сме кај истиот забар. Овој месец само јас бев, ама не на преглед туку правев заб. Мајка, татко и брат ми немаат отидено на забар 3-4 месеци - сигурно. Грубо кажано, тоа се 5 евра само од нив 3ца. Значи забарот зема пари за нив како пациенти, а тие немаат отидено на преглед. Последен пат кога беа правеа заби. По моја логика, ова не се малку пари. Не навлегувам во тоа дали доцнат или не, немам таква информација.

Кај мојата матична пак, сме поширока фамилија, ние со баба ми и двете тетки комплет по 4ца. Кога и да одам има барем 2-3 пациенти во чекална.

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.584
    Допаѓања:
    201.803
    480 денари на годишно ниво по пациент не е доволно за да се покријат трошоците. Ако партиципацијата за една пломба е 450 денари, што друго покриваат тие 480 денари? Ништо. И не се земаат секој месец тие пари чисти, многу често се случува да има прекин во активното осигурување. Така што ни 40 денари нема секој месец. Лесно е да се збори кога не се познава ситуацијата во одредена бранша.

Небитно, се извинувам за офтопикот.

На kukla21 и joy1 им се допаѓа ова.