Ах ите како се фаќа од тоалет...женичката си имала редовно чисти брисеви и уредна бременост ко што кажа дури и Кировски и кажал дека ова е отпосле десено...јас само пренесувам тоа што го видов... Ама дека беше гадно и дека рацете ги миев по 3-4 пати со сапун и дезентал потрошив едно огромно шише за 3дена и вратата од тоалетот ја буткав со нога и ја отварав...од тоалетот најлесно може да се пренесе се но тоа е твое мислење и тоа е @СноуБол90 не значи дека и ти ќе поминеш вака напоменав дека има мнооогу жени што ок поминале еве пример имав и јас пд блиски и затоа тоа што ми го кажуваа и што имав такви очекувања ни приближно не беше исто но издржав...не барав кој знае што но хигиената е многу битна насекаде а не па во болница каде се раѓа човечки живот Сликата не ми исчезнува со тетра пелена ги бришеше сестрата сите бебиња Ова не го кажувам да предомислам некој едноставно си го кажувам моето искуство кога раѓав во Чаир не е се сигурно така црно нормално но ете јас поминав не така убаво
Таква сум, што да правам Нормално дека кај што се крвари треба да се чисти, ама јас сигурно нема да дозволам да седнам врз крвава даска пред да пребришам и да ставам хартија за седење. Треба ептен да седнеш на мокро директ на гениталии за да фатиш бактерија. Или да ти прсне, еве ова е пологично ако одиме во детали пошо нели, на форумов обожаваме да анализираме све до најситен детал. Јас одам редовно во службени вц-а каде што сме колектив од 100 души и неможам да не седнам, се снаоѓам. Едноставно не паѓам во несвест. Гадно-негадно, потребата е поголема. Бактерија не сум фатила, ни сега, ни претходна бременост. Мене ми е све некако преувеличено околу муабетиве со пораѓаи и болници. И тоа само тука на форум. @СноуБол90 купи си антибактериски марамици од тие на Алкалоид за пребришување на даска, плус хартија за седнување, ја имаш во Дм. Чаир ти е бољи избор од Гак во однос на доктори и персонал.
Влажни марамици не се дозволени во Чаир ти ја претресуваат торбицата или ќесите што ќе ти ги остават доле на пулт за некој курир да ти ги качи...а тие од патолошка дека тогаш даваат да си земеш торбица или тие сто ги примаат за договорен царски ден пред операција лежат на патолошка и некој имаа и марамици што се со дебели врски.пр.втората цимерката ми беше Албанка и таа имаше марамици но лежеше 1месец во болница ради губење на плодова вода па ја следеле ситуацијата инекции за зреење плус и итн но на Башкими(директорот) беше врска тој ја и пораѓаше... И јас конкретно не преувеличувам едноставо го кажувам моето искуство...неман ни ќар ни сум зијан да кажувам нешто што не е така...Секој додека не искуси не верува на се
Нема врска никој не ти претресува кеси мене што све не ми носеле и сирупи и таблети никој ништо не ми фрлил, влажни марамици и така ти требаат за бебето
А шо е уствари финатата со Чаир не разбирам? Посета не може влажни не смее мобилен не смее.. голи оток е или породилиште мајко му .... Бог да чува А посебно делот за претресување во чанта... 192 за такви работи другарки
Ни мене не ми буричкале низ торба, како што си имав спакувано и наредено така ја добив. @pile30 ова да не е само за кога ќе те примат пред да се породиш? Мене тогаш не ми дозволија ништо да внесам. А штом за нешто постојано се потенцира, и за ситници, тоа за мене е преувеличување. Никаде неможе да ви биде и никој да ве гледа како дома. Сами си правиме стресови ако очекуваме да го добиеме зацртаното. Но ова @pile30 не го сфаќај лично, не е наменето конкретно за тебе, само мое генерално мислење.
Во Чаир може да си внесеш влажни. (Иако со големи букви пишува дека не се потребни). Тоалетна исто. Се што ќе ти донесат во торба или потемна кеса, ептен да не е проѕирна, ќе ти качат. Не дозвоуваат јадење со месо да се внесе. Ѓеврек, кифли може. Тоалетот го чистеа еднаш дневно. Јас никогаш не ја допрев школката. Секогаш под туш. А и другите што беа со мене во соба. По голема и така не бев. Само да додадам гадничко беше, крв на плочки во вц си имаше. Си миевме со тушот, па чистачката нон сто не караше. За тоа дека нема посета - голем плус. За тоа дека ќе најдеш сестра - голем минус. Докторите беа ок. Уште се чудам на штипката на сестрата која оди со докторот на визита и на сите им ја потргнува влошката за докторот да ја види раната. една по друга, без дезинфекција. Јас сама ја тргав, и плус одма ја менував влошката. Бљак А, и да додадам, за породените во чаир, ве поздрави ехото пред излегување од болница!
јас од приемно до родилни ништо не ми дадоа а и во шок соба дури следен ден добив и торбица и мобилен а јас имав ставено влажни марамици но му ја претресле торбицата и си ги земал дома...по еден ден сокови и мали влажни марамици земал за раце и тоа да ќеса што не се проѕира и таа зирнала пробуричкала и ги извадила Истото и се случи и на кумата пред мене 7месеци породена...за марамиците..
И мене ми донесоа во шок соба капки за нос и лабело а за влажни марамици баш ги ставив за дезинфекција и незнам не верувам само на мене дека ми ги извадиле марамиците(може дека само јас пишувам во моментов) но ај веќе не ни коментирам веќе секој нека види па ќе знае за следно...џабе тука се кажуваат лични искуства некој будалче ќе те направи...јас ни измислувам нешто ни сакам да постигнам нешто едноставо го кажувам моето лично искуство
Јас пак од таму си отидов преплашена Но секој со своја среќа што се вика. Баш ми е мило да прочитам нешто позитивно конечно и за Гак. @Leo_29 тоа со крвта на плочки веќе е до свесноста на пациентките-цимерките. Јас не би дозволила позади мене да оставам такво нешто. Среќа мене ми се погоди многу фина цимерка, плус бевме само две.
Во Чаир не дозволуваат влажни заради што ги фрлале во вц шолјата па имале страшни проблеми со одзатнување не од друга причина
Вистина κажуваш ама овде неκои ρаботат во болницата па се штитат меѓу себе. Мене сопρугог ми донесе десет. цρвени јајца за Велигденги немаше дρугиот ден ,бев сонлива уште под дејство на анестезијата. Тоа беше во ГАΚ.
Пребарување во туѓа ташна може да врши само полициски службеник врз основа на сомнение за вршење кривично дело. За против законско вршење претрес казната затвор е една година. A тој што ќе одземи туѓ предмет со намера противправно да го присвои извршува кражба и јас би викнала полиција во тој случај. Тоа е тоа другарки. За да не се носат влажни марамици ќе си најдат друг начин ,ќе обезбедат нормални услови и ќе се одржува хигиена за пациентките да нема потреба да носат влажни марамици.
За се си во право!! Но имај на ум дека каде има сила, нема правда И пази да не и дека ќе ти дојде полиција, или па ти ќе се мкнеш и ќе пријавуваш, а они истрага ќе спроведат Абе за ХИГИЕНА се работи!! И кога ќе прочитам уште дека ги лажат родилките и им набиваат грижа на совест дека од нив бебињата им фатиле инфекција, абе коса ми се крева ^има и таков случај секако, да не грешам, ама ретко..
Опција е и таа или тие што ќе бидат со тебе во соба да остават, пошто нив не им смета или тие сметаат дека не е нивна работа да исчистат.