Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породување во Државна или Чаир?

Дискусија во 'Бременост' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.212
    Допаѓања:
    36.707
    На ГАК прво инсистираат на природен пораѓај. Царски само ако имате врски. Јас и со двете се пораѓав без врски и супер поминав. Ако се решам да раѓам трето дете, пак ќе одам таму. И со двајцата се пораѓав природно.

На makedonkamak, Lejlaah, Martka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    А демек со едно/две лични искуства ја заокружуваш генералната слика за приватните болници?
    Не се сложувам.

Ако отидам да раѓам приватно нема да ми се смени мислењето дека царскиот е поисфорсиран.

На TheSecret и An-na им се допаѓа ова.
  3. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.514
    Понеделник сабајле ме примија, а се породив среда попладне со царски. Во меѓувреме никој не ме форсираше или тераше на царски, баш напротив, сите се трудеа да ми помогнат спонтано да се породам. На приватно. Цимерката што беше со мене, двапати се пораѓаше во ремедика, и двата пати спонтано. Како што пиша @mariz може повеќе да почитуваат желба на пациентка ако сака царски, ама дека форсираат воопшто не се сложувам.

На Coco31 и mariz им се допаѓа ова.
  4. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    A pa izvini sto ke se umesam, demek super e na klinika so forsiraat do kraj rodilki za poragaj spontano..i pri visok pritisok i trpenje bolki i pripaganje na rodilkite? I ne stavanje anestezija i slicni mi ti raboti.
    Mislam 21vi vek sme zosto da ne e toa olesneto iskustvo namesto trauma.

На didisi, pile30, Coco31 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.298
    Допаѓања:
    76.396
    Јас бев 36 саати со напукнат водењак... Мене ме примија во 14ч попладне, се породив другиот ден во 9:20. Едно форсирање... чекаа да се отворам сама до заматување на водењак :D
    Е едина грешка им е мислам што кога напукна водењакот не ми бапнаа провокации тогаш, а не да чекаат толку многу време, па може ќе си родев природно... После мене докторот две породи природно.

6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Ок, тоа се малку искуства за да се прави генерална споредба. Знаеш колку сме малку на форумов во споредба со тоа колку жени се пораѓаат годишно по болнициве?

Фала богу дека има жени што брзо се отвараат и сѐ завршува како што треба.

@Lavica2016 навистина штета на државно ради анестезиите, но од болката не се умира. А траума веројатно е за оној што е неспремен за тој чин, јас барем не сум сретнала до сега истрауматизирана жена, а до сега човештвото раѓало и без тие анестезии.

На MACKICA1902 и An-na им се допаѓа ова.
  7. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Se vo red ama sega sme 21 vek kade medicinata, tehnologijata i se odi napred. Toa e celta. Ne deka babive nashi ne ragale po nivi, ama pa sea da odime li i nie na nivi da ragame?
    Plus denesno vreme i poranesno vreme ne e isto. Porano ako razmislime se zimale i ragale na 17/18/19/20 sega ima zeni na 30/35/40 sto ragaat..mislam deka ne e isto i deka sakale nejkele treba da sme svesni deka ne e isto.

На ane.bella и Martka им се допаѓа ова.
  8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.584
    Допаѓања:
    201.807
    Секаде во светот форсираат природно. И со висок притисок и се, додека се може, се тера природно. Во краен случај царски, ама ептен краен. Имам познаничка, во странство се пораѓаше, 30 и кусур часови тераше. Прворотка. И природно се породи и покрај сите компликации. Така да, не е ГАК мачилиште, туку таква е процедурата, секаде во светот.

На Kom.pot, An-na, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.846
    Секој пороѓај и секоја трудница со својата среќа и секој различно поминува.Мене ми е криво што не важи за сите.Имам познаничка што мајка и е на ГАК само на друг одел и за неа може све.Зошто ако е правило да се иницира природен пораѓај и ако е етички не важи за неа зошто она да не е третирана ако секаде во свет.Девојкава здрава права со нормална бременост ја пораѓаат царски ЗОШТО?Затоа што мајка и е таму па убава на мајка да не се мачи.Е па не фер.

На Veki4kaa, mariz, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.330
    Допаѓања:
    170.810
    ^^ сите што раѓаат царски се здрави и прави , нели ?!
    Ти беше на пораѓајот да видиш дека за сигурно можело да ја породат природно?!

11. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.846
    Царскиот беше пред време договорен не ја ставиле нит се обиделе да пробаат одма царски да не се мачела.Од сигурни извори Бубче.Ама ако важи за сите да биде а не само за мои твои Поздравче

12. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.388
    Допаѓања:
    113.303
    Точно. И така треба да биде. Мачилиште е 21век без епидурал заради немање доволно персонал. Секаде во светот добиваш епидурал ако сакаш.
    Може не се умира од болките ама нема потреба да трпам такви болки кога има начин да не ме боли.

На ane.bella, mimiiiii, Kitten и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.584
    Допаѓања:
    201.807
    За тоа и јас се сложувам.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    Da. A demek tvoeto mislenje BEZ iskustvo e verodostojno od rekla kazala od isti personi kako tebe sto NE ragjale prirodno?

15. Искра 90Ј

Искра 90Ј Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2018
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    168
    Да се надополнам сестра ми живее во Словенија каде здравството е врв. Сегде се иницира природно ти кој сакаш имај на клиниките врски таму нема врски сегде се иде природно зошто е најздраво за себе и бебчето, не зборам за компликации каде пто последен избор е царски. Се пораѓаше два пати, на две различни клиники во Крањ и Љубљана, искуство вели за паметење можеби тежок пораѓај но односот кон пациенти болничарки кои повеќе од 3 пати дневно ти помагаат со доење и лична хигиена. Тоа според мене е најважно, пораѓајот ќе помине не почнаа жените да раѓаат од пред 5, 10 години....

На An-na, makedonkamak, mariz и 2 други им се допаѓа ова.
  16. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.514
    Малце жени на форумот? Ма пола Македонија се членови на фемина :) Инаку, конкретно во моја околина, зборам за другарки, колешки и познанички, и на државно се пораѓале царски, некои со индикации, некои со врски. Не можам да донесам генерален заклучок дека на државно форсираат царски.
    Искрено, и јас пред да се пораѓам приватно, го имав истото мислење како тебе, за приватните болници. Ама еве искуствата, моето и на другите поинаку покажува. Сѐ уште стојам дека никој на ништо не може со сила да те натера. А што се однесува до болките, некогаш може да бидат индикација дека нешто не е во ред. Е сега, дали ќе ти поверуваат или не, тука е разликата. Еве да седнеме да ги читаме искуствата во породилни приказни, може многу лесно да донесеме заклучок. Исто така, траума не мора да биде само од болките. Една познаничка долго чекаше за второ, само затоа што закачила бактерија (не знам која) и херпес во старата гинекологија. Некој има траума од пост-оперативната грижа итн. И сите тие кои ги знам, со прво на ГАК, ама со второ приватно, ете од вакви причини. И првично кога мислев дека ќе се пораѓам на ГАК, бев спремна за сите овие работи.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  17. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    Privatno.

18. Angel.girl

Angel.girl Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    667
    Жени сакам да слушнам ваше мислење. Сакам да се породам во Чаир читајќи и слушајќи искуства од веќе породени мајки дека таму е за нијанса подобро од ГАК. Јасно ми е дека и таму мора да најдам некој човек, некоја врска зошто кај нас за се и секаде ти треба нели човек. Е сега стварно незнам дали да инсистирам на врска - доктор, пошо мене стварно не ми е толку битно кој др ќе ме пораѓа колку што ми е битно се да помине во најдобар ред. Незнам еве на пр ни кој др да го одберам, а и терминот ми е во време на одмори на средина на јули па мн веројатно е да докторот би бил на одмор. Како и да е да барам луѓе да фатам врски за доктор или да фатам било кој сестра, болничар што и да е. Јас не очекувам таму хотелски третман, ама бар да се однесуваат како со човек, да има кој да ме ѕирне, да има кому да се обратам. И кога да одам ете на преглед кај некој др во Чаир?
    Други ме убедуваат дека накај 30 недела веќе да одам, да кажам дека сакам таму да се пораѓам оти после можело и да не ме примат. Јас сум 28 недела и нркско сеа ме загрижија.
    Извинете на долгиот пост навистина мои требаат ваши мислееа.

На fina erika му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.903
    Три пати раѓав во ГАК и за трите пред пораѓаите бев исплашена до коска од разно разни муабети и стории како што пред третиов пораѓај имаше на ГАК наводно заменето бебе , смртни случаеви и слично , верувај отидов само со верба во Господ и си реков како што е он никој не е и да ме варди од лошо , па фала му на нему што начекав на вистински пред се луѓе па потоа доктори , врски не фаќав ниту па имав пари да подплаќам , пројдов одлично имам пишано искуство во породилни приказни темата , немам лош збор за никој од тамо и се што имав потреба или прашање беа достапни постојано ми се обраќаа со внимание и срце , душо .
    Во Чаир се породи моја другарка вчера со царски договорен и воопшто не е задоволна , а платила 300 евра , така да не се плаши и не слушај секакви приказни , направи ти како мислиш дека е најдобро :) со лесно нека ти е .

На baby 5, Meckicja, Martka и 2 други им се допаѓа ова.
  20. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Работава испаѓа кој со какви очекувања иде.
    Ако си увртел во глава лош филм, супер ќе пројдеш, затоа што ваљда очекуваш полошо.

Јас барем таква претстава добив. Не констатирам, само претпоставувам.

На ❤️Sneze❤️, Lejlaah и NarCis@ им се допаѓа ова.