За некој тие 200 евра не се ништо но за некој се многу. Секој заслужува да има добар третман без разлика дали е ромка, албанка, и некоја друга. Нивна должност е да посветуваат подеднакво внимание на сите а не да ги делат луѓето на тие што дале пари или нешто друго и на оние што нема да дадат ништо. Ако неможат да им посветат внимание на сите нека се бунат нека бараат персонал нека обучуваат млади нека најдат решение. Доволно имам видено како работи секоја институција и какви се луѓе има.
Денес прв пат бев во Чаир на преглед кај Илиевски,стварно многу добро ме прими човекот беше коректен и фин,се надеваме дека така ќе остане до крај и јас исто слушнав дека барал мито,али мислам дека додека сам не понудиш никој доктор нема да ти рече директно..штознам може има и такви Навистина прекрасно искуство денес од Чаир..не разбирам зошто се даваат толку пари за приватно,само заради епидурал ваљда !? ...дај боже да е така и до пораѓај
Другарка на сестра ми ја мачеа во чаир 12 саати со болки она не се отварала,почнала да крвари и ја препратиле на Гак. Ако се случеше нешто што не треба кој ќе одговараше? Никој се резбира а да им дадеше пари дали ќе ја препратија. И на Гак нее сјајно за мито и те како и таму си зимаат. Жената што лежеше на интезивна до мене на Марјан незнам како му беше презимето знам дека беше и суспендиран му дале 600 евра.
Епа тоа и викам, премногу гужви имаат затоа и разбирам дека неможат на секоја да и посветат подеднаква грижа. Јас кога бев беше случајот со бебето кое исчезна лани во Државна и сите доаѓаа во Чаир, немаше место и ги препраќаа.. Баш и сестрите викаа дупло помалце персонал има во Чаир а повеќе гужви . Секој со своето искуство...
Проблемот е што секој не го добива соодветен третман. Имам и такво искуство со првото со итна помош бев препратена во ГАК и 6 дена бев принудена да слушам искомплексирани сестри и болничарки како ние "провинцијалките" сме довагале само гужва да и правиме, мислиш ептен имав голема желба да идам, морав да се молам за чиста спавача и дотичната да ми вели дека нема и за одпосле една да се сожали на мене и ми донесе чиста. На сите маки што ги имав уште они ми фалеа. Сега не ризикувам си одам на сигурно, не ми требат дополнителни маки. Кога гледаш како некој до тебе добива подобар третман за нареден пат си бараш или врски или да си платиш.
jas pisav nekade ok korektni se uslovi ok ete jas kaj bajalski od prviot kontakt preku luge mu se javiv vednas dojde celo vreme koga mi trebase go barav vednas me pregleduvashe carski me porodi iako nesakav .... Ama ete se taka zavrshi ama jas bev prrzadovolna znam sto barav sto ocekuvav ama voglavno ok uslovi pa za dva tri Dena neznam sto i da e se izdrzuva pa na kraj mi beshe merak i go pocastivme 100 ce nikoj nisto ne barashe toa beshe od moja dusha.
Не би требало да има посебна процедура, на пример ако не си од Скопје, а моментално те фатат болки ќе мора да те породат. До душа од малите градови се почесто родилките ги испракаат во Скопје.
Мониче сигурна си дека ја знаеш цела приказна? За нешто што е во нивна бранша не препраќаат, па дури се сеќавам дека спасуваа една родилка со срцев проблем и проширени зеници. Треба да имала здравствен проблем од стварно голем калибар за да ја препратат.
Девојки да прашам тие што се породиле во државна. На амбулантата за итни случаи имаше залепено лист дека за во родилна сала потребно е папучи, спаваќа, влажни марамици, тоалетна и хигиенски средства мислам? Телефони строго забрането во родилна сала. Сега прашањето ми е, имам болки/ми пука водењак/крварам и се упатувам во болница со торбица во која имам влошки, влажни, тоалет, несесер со неопходни работи за хигиена, мобилен со полнач, тетра пелени, маст за газе, капки за гради, пешкир, облека за мене, облека за бебе, вода и слично. Каде оди торбицата? Каде одам јас? Папучи да си земам значи, а спаваќа? Личните работи кај ќе ми стојат? Ај некоја феминка да ми ги појасни овие работи како одат
Neka vrska toa si e do dr a tie sto se kako mene sto imaat indikacii za carski rez oni sekako mora da izberat dr koj ke gi poraga mene konkretno me poragase Dr sto ja poragase I dojrancankata sto umre so bebeto zaedno I ni denar pari ne mi pobara I super si pominav na poragajot e posle sto imav malku komplikacii toa veke e drugo zagnoena rana I krvarenje oti matkata uste ne mi e stegnata
Вака,прво се обраќаш во собата за итни случаеви,те прегледуваат и они ќе кажат дали си за на патолошка или предродилна,ти отвараат историја обавезно книшка или лична карта исто и од маж ти ќе земат податоци. Торбицата си е со тебе сегде освен во родилна телефонот ќе ти биде во торбица. Одкако ќе се породиш ќе те префрлат на оделение и ќе ти ја донесат торбицата уствари одма ќе ти ја дадат кога ќе те качат на количка. Спаваќи има таму убави чисти памучни не треба да носиш даваат чисти кога ибда побараш. Само да знаеш дека несе голем број ако носиш поголем број земиси од дома тие што се големи несе баш убави. Алишта за тебе и бебе нема потреба ќе ти донесат кога ќе ве зимаат. И земи си памперс обавезно бидејки бараат,кремчето нема да ти го бараат,ако си го пресоблакаш ти во соба ти ќе си го мачкаш они не ги мачкаат. Со лесно
Породување во државна институција без разлика дали е во чаир или на клиника е бесплатно.Јас се породив таму и во ниеден момент докторот не ми побара пари.Меѓутоа слушнав од другите жени дека дел од нив имаат "цена " за пораѓај и тоа воопшто не ми се допаѓа.Дури слушнав дека и на сестрите им давале пари за нега на бебето.Тоа вака изгледа :200 евра доктор, 100 евра сестра и 3 дена по 50 евра за апартман.Па за тие пари подобро приватно да се оди.За мене лично можам да кажам дека поминав одлично без оваква "оваква " специјална нега.
Јас не би дала мито за пораѓај и не ги оправдувам докторите кои бараат, но исто така ми е сосема логично да ако сакаш одреден доктор да ти дојде од дома да те пораѓа специјално, кога нему му е слободен ден или не е на смена да не го направи тоа без некој надоместок. Колку пациентки има одреден доктор, што ќе биде ако сите посакаат токму тој да ги пораѓа? Треба да биде нон стоп на повик и достапен 24/7? Дали вие би прифатиле такви активности надвор од работното време без никаков надомест??? Колку пати би станале во сред ноќ на повик, на рандом особи без притоа да не е нешто итно туку онака само за да задоволите нечиј каприц? @melani@ Каде ти беше нападната??? Те прашавме убаво да појасниш ситуација зашто ни беше чудно за Илиевски, но ти не сакаше да одговориш, само ја пушти "мушичката" и те снема. И јас ја водев при крај бременоста кај него, ама не му побарав тој да ме пораѓа туку кој ми се падне на смена тој. Се породив и никој не ми побара ниту денар. Убаво рече некој, сами им изнудувате мито со вашите барања.
Ако сакам да дојде од дома да ме породи и тоа има посебна тарифа, тогаш барам да добијам сметка за истото. На рака пари не давам никому, па не знам што да е и кој да е. Не е тоа дека сум скржава, тоа е затоа што се размазени и распекмезени сите. Да го почастам јас отпосле со што сакам е друга работа. Да ми бара пари кои не одат преку систем ќе биде културно пријавен.
Точно, кажав јас не ги оправдувам докторите што бараат мито, само се чудам на очекувањата на луѓето. А верувај некои се многу упорни во барањата, па по секоја цена сакаат да го добијат тоа што наумиле. На тој начин и произлегло митото.
Митото произлегло од нефункционален систем каде не владее закон и ред, безредие ала Македонија. Доколку лекарот е платен на висина на својата одговорност ( како и секаде во свет со највисоки плати ) и ако има страв дека за една мала грешка ќе му ја одземат лиценцата за работа и после ќе оди да собира ѓубре не би било така. Би бил пред се културен и професионален, а она викање од дома во државно не би било ни во алтернатива, бидејќи сите би биле добри. Таму нема страв. Можеш сто души да заебеш ниту лиценца ќе ти одземат ниту нешто ќе те казнат, а ако во некаков случај ти ја одземат ќе си работиш на црно како лекар или ќе си се преселиш во Бугарија. Ќе си живееш во надреален свет дека ти си доктор и Господ за муда си го фатил, а сестрите ќе ти лижат газ секој момент со посебно обраќање Доктор тој и тој. А ти кутар жив неписмен, преку пријатели си земал испити, а си станал доктор оти тато е доктор. Лудница со еден збор.
Мило ми е што имате убаво искуство со него, сепак тоа е ден што треба цел живот да го памтиме, но јас ќе го памтам неубаво искуство уште долго време. Што се однесува до првото што го пишав за искуството, ако убаво сте прочитале пишав тоа е мое искуство, а тоа што не сум одговорила е затоа што не сум имала време и желба да влегувам во дискусија посебно по тоа " не викам дека членката лаже ама..." И претходно пишав дека не мора да значи дека сите имаат исто искуство кај ист доктор и јас имав убаво мислење за него, се до денот на пораѓај.А ниту му дадов пари ниту го викнав од дома (сам ми кажа дека убаво би било он да ме породи и затоа што таа недела не бил на работа па ќе ме чинело ако дојде од дома), тоа што на него му била смената беше негов проблем, т.е мој затоа што он беше сигурен дека плодот ми е таман и бебето со главата надоле па не ме ни виде на ехо пред пораѓај. Од тоа што на крај завршив на царски кај друг доктор може секој да си извади свој заклучок за неговата професионалност , докторот што ме породи 3 пати дојде да ме посети на интензивна дури и неговиот тел ми го даде да им се јавам на домашните. Тука сите сме со турбуленции во хормоните и лесно може да ни влијае секое искуство, сепак пак ќе кажам секој со својата среќа.