Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породување во Државна или Чаир?

Дискусија во 'Бременост' започната од flowergarden, 20 февруари 2012.

1. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    Дали некој што се пораѓал во Чаир знае дали ако побараш даваат/има епидурална анестезија???

2. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.493
    Допаѓања:
    17.224
    Ако побараш не даваат(ова кажувам за луѓе без врски)а ако имаш дебели врски можеби даваат

На Bella* и Annie.mk1 им се допаѓа ова.
  3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.496
    Допаѓања:
    13.598
    Откакако бев будна 40 саати од кои 16 саата со јаки болки и отворена само 1 прст, почнав да се губам меѓу контракции и му реков на докторот дека од умор не можам да трпам (ај ќе трпев уште болки, ама ќе дојде ред да раѓаш, јас не можев ни до бокс да одам да ме прегледаат веќе, а не пак да гурам), ми дадоа инекции спазмекс и дијазепам, да поспијам 1 саат, па малку одморена да можам да издржам уште малку. Среќа се заврши добро.

Муабетот ми е, даваат нешто во критични ситуации, ама попрво ќе те однесат на царски отколку да добиеш епидурална за природно пораѓање.

На Meckicja и Annie.mk1 им се допаѓа ова.
  4. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.633
    Допаѓања:
    3.742
    Фала ви женски! Претпоставував дека е така ама сакав да се осигурам. Планирам таму да се пораѓам, а матичниот гинеколог вчера ми напомена да барам епидурална поради други компликации кои ги имам, ама изгледа тешко ќе добијам:doh:

На simona_baby му/ѝ се допаѓа ова.
  5. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.493
    Допаѓања:
    17.224
    Ако веќе имаш некои компликации напомени им кога ќе одиш на преглед па ќе видиш што ќе ти кажат

На Annie.mk1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Малечкоxxx

Малечкоxxx Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    156
    Стварно сум збунета моја другарка има познаничка која раб во државна а со двете дечиња се има породено во чаир:^) толку бев решена за државна сега двоумица:|

7. Irrepleceable

Irrepleceable Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.069
    Допаѓања:
    1.360
    Чаир дефинитивно. Разликата со државна не се споредува. Од чистачка до доктори - чиста 10тка.

На Mama993 и BrideToBe им се допаѓа ова.
  8. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    @Irrepleceable имаш лично искуство? Ако може повеќе детали?

9. Irrepleceable

Irrepleceable Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.069
    Допаѓања:
    1.360
    Имам да. Пред недела дена се породив таму. Додека бев на патолошка ниту една од сестрите не ми се испонаша, напротив љубезни до бескрај. Се што ми требаше ми носеа. На визита сите културни со доволно внимание за сите. Во делот кај родилките исто. Доколку на некоја и плачеше бебе секогаш доаѓаа или да го смират или го земаа за да се одмори. жената. Нс моето барање дс го земат, без проблем го земаа и дури сабајлето го донесоа за да бидам одморена. Педијатрите се исто така фини, објаснуваат убаво. Исто така ми се свиѓаше што не брзаа со отпишување се додека не беше се добро, како со мајка така и со бебе.
    После пораѓај нема сама станување од бокс (таков момент имав во државна), туку ти помага болничарка, и ти дава буквално колку време сакаш, без да те брза.
    Така да бо кратки црти тоа е. Кога пак би раѓала, пак би одела во Чаир.
    Споредбата со државна не ми е на слепо или од рекла казала муабети, туку од свое лично искуство до нив.

На mssuniquee, sanji4444, Kitten и 11 други им се допаѓа ова.
  10. @nchy

@nchy Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    127
    Јaс истo бев убеденa декa ќе се пoрaѓaм вo Чaир. Меѓутoa дoјде време дa рaѓaм, вo Чaир немa местo и мoрa вo Држaвнa. Леле кoлку бев скептик aмa искиствoтo штo гo имaв вo Држaвнa е пре-пре пoзитивнo. Знaчи и јaс бев збунетa рaди кoм штo ги читaв. Не знaм зa претхoднo aмa мислaм декa дoстa е пoдoбренa услугaтa и oднoсoт кoн рoдилките. Знaчи се беше пoд кoнтрoлa и сoбaтa сo 2 кревети убaвo среденo,чистo. Персoнaлoт oдличен зa пoфaлбa. Знaчи јaс се пoрoдив вo Јули oвaa гoдинa. Дa рaѓaм пaк тaму без никaквo двoумење би oделa. Дa нaпoменaм без врски и сo тежoк пoрaѓaј(не се oтвaрaв) дoбив и епидурaл. Знaчи гo дaвaaт сaмo кoгa мoрa a не ме бoли aј дaј ми :) Прoфесиoнaлци гoлеми. Знaчи јaс тaкoв пaциент и 2 дежурствa истерaв и супер пoминaв. Сo леснo и не се зaмaрaј мнoгу психички ќе виде се дoбрo:)

На Kitten, BrideToBe и maja8 им се допаѓа ова.
  11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    A jas ke kazam za moeto iskustvo vo strumica za Dr bese ok. ama za sestrite posebno za tie posledniot den pred da si odam sto se pogodija uzas oti ne Im dadev mito ne mu dadea mleko na bebceto od 6 sabajle do 11 porucekta bebeto se odra placejki oti nemav I seuste nemam dovolno mleko a sto maceme seuste maka so zatnat nos na bebceto od bakterijata sto ja dobi tamu toa e plus toa go zboram oti uste od koga se porodiv naredniot den na bebceto my se zatna noseto

12. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.493
    Допаѓања:
    17.224
    Правевте брис на носето?

13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Da da Mila pred nekojden na moe baranje

На monik55 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    13.505
    Haha, epidural davaat ako imas vrski, a ne koga boli ili koga mora. Ne veruvam deka si go dobila tamu bez da imas covek.
    I izvini sto znaci toa epidural koga mora? Toa ne go sfativ.

На kukla21 и Meckicja им се допаѓа ова.
  15. @nchy

@nchy Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    127
    Пa кaкo штo имa жени штo свеснo oдaт нa цaрски, верувaм имa и тaкви штo сaкaaт дa рoдaт прирoднo a дa не ги бoли( дa си ги ублaжaт бoлките де) Еве јaс ќе збoрувaм oд мoе личнo искуствo. Применa вo Држaвнa oкoлу 14 чaсoт, претхoднo бев вo Чaир сo бoлки не ме примијa, инaче aкo бaрaв врски и имaв сигурнo не би oделa вo Чaир целo време нa прегледи и цтг. Знaчи бев нa пaтoлoшкa дo 00:30 сo бoлки a не се oтвaрaв пa ми гo пукнaa вoдењaкoт, нo ништo oд oтвoрaње a бoлки ужaсни. Знaчи се тaкa и следнo утрo нoвo дежурствo....се си терa бoлки и сaмo прегледи oтвoрaње слaбo. Пa дури oкoлу 12 чaсoт ми дaдoa спaзмекс, и прoвoкaции. Знaчи се се чекa, декa првoрoткa и сите викaaт еее првoрoткa си тaкa ли се рaѓa. Тебе штo те бoли штo немaш силa тoa е другo, нели тaкa се рaѓaлo. Знaчи сaмo минимaлнo пoдoбрувaње( oтвaрaње) мoлев зa цaрски, нo беa упoрни дa се пoрoдaм пo прирoден пaт нa штo сегa сум блaгoдaрнa мнoгу. И пoсле веќе oкoлу 5 чaсoт ми кaжaa декa ќе oдaм нa бoкс и крaен oбид ќе биде сo епидурaл( знaчи јaс не пoбaрaв, сo тaкви бoлки не ми oстaнa ум нa ништo дa мислaм oсвен пoбрзo дa излезе бебетo) aкo тoa не успее oдиме нa цaрски. И ете упoрни и тимoт и јaс пa некaкo успеaвме вo 19:25 се пoрoдив. Знaчи ете гo мoетo искуствo, мoрaв вaкa нa дoлгo зa дa oбјaснaм убaвo.
    Зaтoa викaм кoгa мoрa се дaвa, бaр зa мене тaкa беше.

16. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Епидурал дека си добила шанса нема еве јас бев случај кај што навистина мораше ама не добив значи ни ти не си добила.
    На кој начин ја прими инекцијата?

17. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Не знам што е смешно ама и јас во државна добив епидурална без никакви врски.
    Инаку од државна сум задоволна од се освен од сестрите ужас и тоа е најголема причина што сега ќе се породувам во Чаир. За некој ден ќе ви споделам искуство.

18. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.493
    Допаѓања:
    17.224
    Само да знаеш дека во Чаир нема епидурал.И мене баш ми е чудно без врски епидурал,барем од тоа што сум слушала

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Имам неколку пати напишано нити сум од Скопје нити планирав да се породувам во Скопје туку со итна ме испратија. Ни на крај памет не ми текнуваше за Скопје пошто во мојот град си имам и врски и сепак дома сум си сите ќе се со мене. После 48 часа со пукнат водењак, без болки па наеднаш неподносливи болки а не се отварав епидуралот беше неопходен. И зошто би имале епидурална ако на никој не ја стават? А зошто во Чаир нема епидурал?

20. simona_baby

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.493
    Допаѓања:
    17.224
    Незнам од која причина ама не даваат еве нека се пријави некоја ако во Чаир добила.Веројатно ја сметаат за луксуз :)