Породување во Државна или Чаир?

Discussion in 'Бременост' started by flowergarden, Feb 20, 2012.

1. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

За Чаир не сум слушнала за епидурал да дале.
    За ГАК сум слушнала, а еве гледам и тука кажувате.

mariz likes this.
  2. Black girl

Black girl Форумски идол

Смешно ми беше што членката пишала кога мора ставаат епидурал. 20 часа се отворав, со пукнат водењак, ме лажеа дека немало анестезиолог. Или си имала навистина среќа или врски.

3. @nchy

@nchy Истакнат член

Е сегa вaкa, немa пoтребa дa лaжaм. Дoктoрoт дoјде и ти кaжувa декa ќе се oбидеме уште сo епидирaлнa aнестезијa. Пoтoa дoaѓa тим oд aнестезиoлoг и нејзинa пoмoшничкa. Првичнo ти oбјaснувaaт штo и кaкo е прoцедурaтa и кaкo ти дa се oднесувaш пa пoтoa те бoцкaaт вo р'бетoт. Пa зa крaткo време престaнувa дa чувствувaш бoлки, oвa мене ми гo дaдoa сo цел дa oдмoрaм декa мн бев измaченa и дa имaм пoсле силa зa рaѓaње, зoштo пoсле дејствoтo нa aнестезијaтa пoрoдилните бoлки пaк се јaвувaaт. Сегa не мoжaм дa судaм и дa тврдaм декa секoј би дoбил епидурaл или не. Мoжеби тoa зaвиси и oд сaмиoт гинекoлoг кoј гo предвoди дежурствoтo. Инaче јaс знaм се штo се случувaше зaтoa штo зa се прaшувaв сепaк се рaбoтеше зa мoјoт и живoтoт нa мoетo бебе.

FreeMind, srekice and Kitten like this.
  4. Kitten

Kitten Форумски идол

Имам и јас пријателка што доби на Гак епидурал без врски. Едно е да не даваат, а друго е да нема анестезиолог во моментот. Сите сме свесни за дефицитот на стручен персонал во државниве болници.

@nchy likes this.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Јас 9ч бев со страшни болки, од кои првите 3ч со болки на 3мин, а другите 6ч со болки на една и на пола минута, епидурална не добив. Плус не бев спиена веќе 24ч, во 06 сабајле конечно со незнам кои сили, се породив... А пријателка на Гак со врски, доби епидурална. Во Чаир имам повеќе пријателки кои беа со врски, ни една не доби епидурална.

6. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Таква тарифа си имаш во Систина, ја водиш бременоста кај еден доктор и истиот доаѓа да те породи во било кој период од денот или ноќта. Цената за тоа е 1150 и 1650 евра за природно породување или царски, соодветно.

Во државна болница таква опција нема, ако викнеш доктор од дома, тоа е исполнување на твој личен каприц и ке си платиш преку рака. Во спротивно, ке те породи докторот кој е на смена, ете толку е едноставно.
    Како тоа, ти бараш услуга која не оди преку систем и сакаш истата да ти биде исполнета а докторот не може да побара пари кои не одат преку систем? Ајде кажи ми, како докторот да ти наплати за услуга која не постои како опција?

И јас го работам тоа што го работам, цената на еден проект е дефинирана ама истата важи во текот на работно време. Ако некој ми се јави и каже Ребека аман за аман, сакам ти да го направиш проектот а ја спијам или сум у кафана, ке кажам, нема проблем, одма палам лап топ специјално за тебе, ама цената ке биде барем три пати поголема.

mssuniquee, @nchy, Bubce38 and 4 others like this.
  7. melani@

melani@ Истакнат член

Јас се породив царски со епидурална во Чаир. Може не даваат за природен пораѓај, ама има епидурал во Чаир. Барем во Октомври имаше кога се пораѓав.

8. simona_baby

simona_baby Популарен член

Најчесто даваат спинална за царски али ок за царски пораѓај мора да има некаква анестезија дали целосна дали спинална а кај природниот се користат за ублажување на болките...веројатно државата не ги смета за неопходни и не ги даваат на секоја родилка

9. @nchy

@nchy Истакнат член

Немa пoтребa oд ирoнијa или неверувaње. Јaс сaмo спoделив искуствo мoе личнo. Жaлoснo зa вaс, знaм кoе мaчење е :( aмa дoбрo е штo нa крaј се се сведувa нa среќa :) пa лoшите искуствa избледувaaт. А инaче кaмo дa имaв среќa дa имaм некoј пoзнaм пa мoже и пoрaнo ќе јa дoбиев aнaстезијaтa. Ајде дa се нaдевaме декa вo пoследнo време пoдoбренo е нa ГАК, еве се пoвеќе искуствa декa се дaвa епидурaл и без врски. Сo леснo нa сите идни мaјки и сaмo пoзитивни мисли :)

Meckicja, srekice and melani@ like this.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Епидурална порано се давала во Европа само ако има медицинска основа за тоа како што е денеска случајот со царски рез ( со други зборови ако мора ).

srekice likes this.
  11. maja8

maja8 Популарен член

На клиника давале епидурална по потреба, ако имаш среќа да се погодиш во термин кога не е хаос на Гак, односно ако се погодиш попладне или навечер кога имало слободен анестезиолог, додека во Чаир воопшто не даваат никогаш.

12. elena.mak

elena.mak Популарен член

Истото го зборувам и јас Бека. Мене ме породи тој што се погоди. Ако има опција да дојде од дома и се наплаќа, сакам да ми дадат сметка за истото. Сива економија заради лични каприци НЕ поддржувам. Како за сите, така и за мене. Зборував чисто за државните породилишта, каде стана најнормална пракса да си бараат пари за да дојдат да гипородат, кои ги нема во систем. Не фала.

13. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Сива економија има затоа што дел од докторите врска немаат од докторството, а на сите ни е мил животот. Многу добро ги разбирам и оние кои даваат пари преку рака, со нашево здравство и купените дипломи се молиш само да ти се погоди доктор кој ке те излечи.

Настрана нехуманиот третман од сестрите и болничарките, општо е познато кои доктори се добри и никој не сака да си го ризикува животот. Барем јас не би отишла кај било кој доктор, било матичен, било ОРЛ или гинеколог.

elena.mak and Kaffe like this.
  14. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Девојки за на патологија во Чаир што е дозволено за јадење и пиење да си земам?

15. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Вода обавезно да си земеш три шишиња барем, а храна мислам дека нема да ти дозволат. Кумашинката во април лежеше таму и освен вода ништо друго не даваа, среќа сопругот на посета и шверцуваше по некој сладолед, тоа и се јадеше :D
    А зошто на патолошка?

Kaffe likes this.
  16. Spidy

Spidy Форумски идол

Мене на патолошка ме примија со пукнат водењак, се породив во јануари, кога влагав ме прашаа дали имам влажни марамици во ранецот, за храна не рекоа ништо. Не носев ништо со мене, ама да имав немаше никој да знае. После тоа може да ти донесат храна доле на шалтер и сестрите ти го качуваат, само да е вакумирано. Мене ми пратија сок, вода, кроасани, чипс и бејк ролс, за ништо од тоа не направија проблем, ми го донесоа во соба.

Чисто информативно, на патолошка даваат 3 оброка, ништо посебно не е, ама без јадење не те оставаат. Доручек и вечера во соба (геврече, лиснато и слично) а ручек има во кујна. Јас бев со болки и не отидов, ама рекоа имало супа, некаква чорба и салата.

Kaffe likes this.
  17. Mama993

Mama993 Истакнат член

Јас природно се породив во Чаир без доктор. Толку кратко траеше процедурата од седнување на бокс до породување мислам дека најмногу 5-6 минути траеше :lol:.
    Ме породија акушерките кои навистина се љубезни и професионални во својата работа. Чиста 10-ка за сите таму.
    Пред да започнат едната од нив ми рече “Значи не те породуваме ние сама се пораѓаш и се зависи од тебе, ние само ти помагаме,неможеме плодот да го извлечеме ако ти не соработуваш”.
    Лесно се заврши,докторот секако ќе беше вишок но шиењето болеше повеќе отколку породувањето :sweat:.
    Частенка си добија акушерките,докторот неможев ни да го најдам :rofl:.

@Verba, mariz, ***Bony*** and 2 others like this.
  18. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Женски некој да го познава Д-р Младен Ристески од Чаир?

19. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Охриѓанецот за кого има две верзии. Во првата го фалат, во втората го плукаат.
    Најубаво оди види како ќе ти се понаша и така најубаво ќе оцениш.

20. NovemberStar

NovemberStar Истакнат член

Некој да споделе свое искуство со др. Миле Тантуровски од Гак? Што мислење имате за него ?