Породување во Државна или Чаир?

Discussion in 'Бременост' started by flowergarden, Feb 20, 2012.

1. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Еве и јас да споделам искуство од моето породување пред некој ден на ГАК.

Пишувам првенствено за да ги охрабрам сите кои немаат никакви врски (како мене) со моето позитивно искуство, зашто навистина вреди да ги пофалам.
    Собите се чисти, постелнини и спаваќи менуваат постојано, а и секогаш можеш да побараш дополнително. Веднаш по породувањето дојде болничарка и ми помогна да се истуширам (да не речам малтене ме истушира).
    Сите доктори кои беа на смена додека бев во предродилна сала беа љубезни, а и сестрите беа сосема коректни.
    За епидурална прашав кога ми станаа болките многу силни, накај 8 прста отворена, и докторката ми рече, можам да прашам дали има слободен анестезиолог, но јас не би ти препорачала затоа што во оваа фаза нема голем удел и само ќе го оддолжи процесот и ќе ве измачиме и тебе и бебето. Епидуралната се става при отварање меѓу 4 и 6 прста.
    Односот беше сосема коректен, и од тоа што сфатив единствена причина што не даваат епидурална на ГАК е што немаат слободни анестезиолози, има премногу родилки на дневно ниво, а истовремено се одвиваат секаков вид на операции каде се неопходни.

Бев сместена во обична соба, со уште една родилка, тоалетот е во самата соба, има телевизор и постојано топла вода, така што освен посетата не би знаела која е разликата од апартман, но сосема се во ред и собите.
    Посета не пуштаат (што мене лично ми се допадна), со тоа што сопругот или кој било може во секое време да ви донесе што и да ви треба и до врата да ги остави на која било од болничарката која ќе ви ги донесе.

Е сега, има многу гужва и немаат многу време за одвишок тинтрање, но на крајот на денот- престојот е во просек 2 дена за спонтано и 4-5 дена за царски рез, така што се на се јас сум супер задоволна :)

Со лесно на сите!

Meckicja, Freyja, Sofi.ja and 7 others like this.
  2. Sara.mm

Sara.mm Активен член

Za vo Cair sto treba za bebe a sto za nas ? majki iskustva ? :hug:

3. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

има,ама дали работат :rofl:
    аман бе! Зар не постои ниедна пара што може да ја купи епидуралнава анестезија во овој свет полн со корупција?
    ауу ако не почастиш ништо не си напраил ќе не можеш следен пат да раѓаш таму. Така ни функционира здравството. Тоа е нормално кај нас.

4. monik55

monik55 Форумски идол

Имаш искуство дека не работеле?
    На Гак е се ново,кревети наткасни инсталација.

5. fana

fana Форумски идол

Не постои. Не дека анестезијата е проблем, ги мрзи да викат анестезиолог, јер породилни болки се издржуваат, нели не се умира од то (facepalm)

trtla and marchi-cool like this.
  6. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Сериозно ова им е причинава што е толку тешко да добиеш епидурал?
    Аууу... кое здравство,која држава...
    :fubar::swear:

trtla, marchi-cool and fana like this.
  7. srekice

srekice Популарен член

@marchi-cool Јас затоа кажав,побара и добив.Сакав да ги почастам иако на некој тоа му звучи глупо.Тоа ми е мене како давање бакшиш за ете "добар " третман.
    Као што кажа @monik55 се е ново,и чисто.Јас се осеќав пријатно,и пак да раѓам би ги почастила.
    Па и по приватниве се части,немој да мислиш дека не

Meckicja, drugarka and KuklickaSk like this.
  8. marchi-cool

не сакав ништо лошо да кажам со частењето реално или пред да влезеш ќе "почастиш" или одпосле. Јас сум лежела на операции 3 пати и секое лежење частев башка на физикална охрид исто частев ко се породив со првото маж ми одма ги частеше докторите кои ме породија на крај сестра ми почасти една сестра од тие кои се грижеа за мене.

Meckicja and srekice like this.
  9. srekice

srekice Популарен член

За такви работи не жали .Се е ок само да не ти побараат они сами,е за тоа сум ПРОТИВ

Meckicja and marchi-cool like this.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Нема анестезиолози. Ако има слободен анестезиолог за епидурална, даваат ако има услови. Пошто си има кога се дава, не може било кога.
    За мене со царски што се пораѓав немаше анестезиолог, викнаа од КАРИЛ.

11. monik55

monik55 Форумски идол

Избањата со топла вода во чиста постела нормално дека пријатно ќе се чуствувам.
    Дополнитолното парно го пуштаа кога залади бидејки бебе се роди со првиот снег.
    Јас частев,маж ми донесе може повише од 10 бомбоњери и сите ги дадов,татко ми дал на сестрата што им го покажувала малиот.
    4 години поминав низ таа болница два пати искочив со празни раце е богами беше за частење.
    Сите докторки се радуваа на мојот успех на здраво бебенце бев познат случај.

ivani30, Veki4kaa, Andonia and 7 others like this.
  12. srekice

srekice Популарен член

Мило ми е:inlove: вреди стварно.

monik55 likes this.
  13. marchi-cool

некогаш вреди навистина,изразуваш благодарност не даваш мито. Ама само кај доктори кои се залагале за тебе за твојата состојба здравјето и за бебето. Зашто има многу кои ќе сработат радиреда па уште чекаат да им дадеш "благодарност" малку офтопик заминавме али тоа е. Јас како итен случај пред 12 години (ама ова беше на карил) се чекаше доктор од дома да дојде па да го почастиш па тек после да се фати за работа.
    Е сега околу болнициве претежно жени на гак одат ама за жал почесто слушам за незадоволни пациентки. За чаир не знам како е.

14. monik55

monik55 Форумски идол

Околу 10 жени сме од форумов што од декември па навака се имаат породено на ГАК и се сме задоволни.

srekice likes this.
  15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Од што се незадоволни пациентките од ГАК?

16. marchi-cool

ќе те памтам и штом ги најдам линковите ќе ти ги пратам,има случаи каде и телевизија им донеле пред гак,мислам беше дека на една жена и рекле дека бебето и умрело а на татко му не му дале да го видат т.е кога барале по име и презиме му рекле не постои такво. Не би да опишувам тука ти реков ќе ти пратам во порака. Е сега не можам да речам дека е лошо условите се на високо ниво,сум одела таму на пракса сум одела и на прегледи дел од персоналот е да им ги бакнуваш нозете дел да не те сретнат на улица. Јас лично не сум имала проблем само кажувам што сум читала и слушала.

17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Еее сега ако збориме за трагедии (не дај боже да се случи на никого) сигурно ќе најдеш линк.
    Ако така гледаме и во Санте плус се случи тоа што се случи,а едно време и за Систина кружеше таков муабет.
    Не верувам дека во тие ситуации докторите се 100% криви,сепак имало нешто што придонело да се случи тоа.

Како на пример ќе кажат почина од грип. Да почина од грип ама претходно имаше церебрална парализа и дојде до компликација.(конкретно моја роднина).

Јас мислев во друга смисла имало незадоволни пациентки, како во Санте што се жалеа не им помогнале за доење.

fana and marchi-cool like this.
  18. marchi-cool

не верувам дека дотолку може да е на гак. Ете погоре се жалеа за анестезиолози и за епидурална. Ама верувам дека сестрите се услужни,докторите си бркаат своја работа имаат куп пациенти коо чекаат ред за да им се посветат

19. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Ја идам сега почесто на контроли на гак заради поминат термин и само еднаш наидов на една безобразна сестра доле во амбуланта за итни случаи, ми се испонаша зашто сум дошла у недела на контрола што имало мене докторот да ми вика у недела да доаѓам и што ти не ми изнакажа, као ја да немам што да праам па ај ќе идам у гак да видам шо има(facepalm) другите што се погодија таму беа океј, за у родилна и на одделение за кратко ќе дадам коментар:lol:

Meckicja, marchi-cool and Sofi.ja like this.
  20. Darija*

Darija* Истакнат член

ќе може некој да ми каже нешто повеќе за Чаир...кој доктор е добар, како се договараш со докторот или добиваш болки и одиш...дали може да се закаже царски по желба или да се добие епидурал...какви се условите