Јас се пораѓав во плодност пред 2 и пол години. Не е многу тазе, ама ќе ти одговорам . Ок ти е списокот, ѓаќи не ти требат ти даваат таму како мрежести за да може да дише раната. Исто и прслук, по спавача си и јас што можев повеќе ги луфтирав градите да не ме болат од млеко и рагади. Тетри исто не носев, не знам за што би ги искористила. За бебе ништо не треба освен облека за излегување . Поздрав
Буквално освен чешел, четка и паста, ништо не ти треба. А да и полнач за телефон. Другите работи џабе ќе ги носиш, се има таму.
За тебе 2 микроклизми или чепчиња Папучи и влечки пластични Спаваќи и наметка ако си сакаш Крпа голема и мала Тоалет и влажни Сапунче за одмивање за епизотомија Сет за лична хигиена Влошки вир Гаѓи( јас би со носела и чорапи и градник за доење) Бр матичен од сопругот Последни брисевии крвна група Книшка и мајчина Шише мало со вода Јас би носела и ланолин За бебе Памперси Козметика за бебе ( купка или сапунче мерима, крем за пеленска и влажни) Ова е што допамтив што ни кажаа на мајчина школа Ако нешто заборавив нека ме дополнат Едит: и лекови што си ги пиеш за крв како и пре мама, аналгин и сл.
Нема потреба ништо да носиш за таму само чешел, лабело и полнач за телефон и резултатите за хив и хепатит б и ц, крвна група и последниот брис , таму има се. Има паста и четка за заби, шампон, сапун, влошки се што ке ти затреба + ке ти дадат, џабе само ке носиш. И за бебето ништо не ти треба за таму за бегање само да ти ја донесат ташната со алишта со кои сакаш да си го однесиш бебето дома и толку, од таму ке ти го средат и облечат бебето наместено во транспортер или корпа што имаш и толку... И лесен пораѓај да имаш Јас се породив во август и алишта сопругот ми донесе дури за одење дома му ги однесе таму алиштата за бебето ми го спремија се и толку само чешел и полнач јас си носев и документите и извини за долгиот пост
Ти благодарам душо на одговорот. И јас само документи и несесер си спремив. И секако алишта за бебе и за мене за вадење.
Дали памбучни обични гаќички се дозволени или мора онакви мрежасти грди од аптека? И како може аналгин кога при доење само парацетамол е дозволен??
Можело и обични. А за аналгинот ако имаш болки од епизотомоја или царски рез. Парацетамол нз колку помага за болка. Така ни кажаа, така пренесувам.
Зборам за на државна во Битола. Ова ни го кажаа на мајчина. Да си носиме се што ни е потребно од терапија. На пример некој ако си пие нешто за крвта или за други здравствени проблеми да си носел. Како е точно и јас не знам. Вака ни кажаа, вака пренесувам. Ако некој има искуство нека каже како е.
Ја читав темава и Ве молам потврдете ми ако сум во право...добив впечаток дека последнава година или две Државна болница Битола се има подобрено во однос на условите и услугата? Или можеби се лажам? План Б ми е оваа опција па сакам да соберам мислења. Фала Ви
Одев на мајчина школа и одделението е реновирано, салата за пораѓај природен беше во добра состојба а и ни напоменаа дека собите биле реновирани и од соба бр.3 па натаму сите биле со вц внатре во собата, со некоја донација од Австралија се извршило реновирањето, акушерката која ги држеше часовите беше мн фина и културна жена која детално се ни објаснуваше дури и број на мобилен ни даде за ако имаме некако проблем слободно во било кое време да ја консултираме. Внатре чисто беше и сосема културно, две мои познанички се породија оваа година и беа доста задоволни и од односот и од условите. Единствено не ми се допадна што др. Сотир заминува во Плодност и сега единствена опција ми е др. Николина за пораѓај. Планирам таму да се пораѓам и ќе споделам искуство обавезно. Доколку има некоја девојка породена оваа година таму нека сподели искуство. Поздрав
@Karmina1989 вистина е тоа што ти го кажа акушерката за собите, имаат вц со топла вода. Јас раѓав во октомври 2017 и така беше. Др. Сотир ме пораѓаше со царски рез. Штета што заминува
Немало посети сега никој не пуштале внатре, само мажот мислам ама не сум сигурна, што е многу добро (6 жени внатре породени, по 5 души на посета кај секоја, вкупно 30 некој болен да се погоди и тешко на родилките и бебињата), а бебчињата тука се до мајката, тоа му е најдобра одлука според мене.
И според мене е добра одлука, доволно е сопругот да може на кратко да го види бебето и нешто ако треба да донеси, а не би сакала да ми идат на посета повеќе луѓе плус и од другите жени в соба да им доаѓаат најблиските и колку сакаш гужви во период кога ти е потребен мир и спокојство и едниствено да си се занимаваш со бебенцето.