Прва бременост терминот ми е февруари бременоста ми ја води др. Михајло Вангелов. Мајки ми треба совет и мислење за докторот оти на неколку пати ми наговара за царски а цела бременост машала е супер и ме плаши дека кога ќе дојди денот ќе си напрај по свое а реално причина нема оти досега машала се си е во ред со бебенцето
Немам лично искуство, моја блиска другарка ја водеше бременоста и се породи кај него. Имаше ризична бременост, со поставен серклаж, ја породи царски. Таа е презадоволна од него. А зошто не му кажеш дека сакаш спонтано да се породиш ако нема причина за цезареа?
Убаво ти вели членката. Кажи му дека сакаш да се породиш природно. Ако пак ти рече царски ,прашај ја причината ,ако сеуште се сомневаш побарај мислење и од друг. Најбитно е да се роди здраво и живо бебенцето и мајката да биде во ред, но сепак и за двајцата најдобар пораѓај е спонтан освем ако нема индикации за царски. Јас од истата причина не се породив охрид затоа што кога одев последниот месец на цтг ми велеа има време ќе видиме дали царски или природно, а докторот што ми ја водеше бременоста беше категоричен дека имам примерна бременост и во ред е да се породам природно. И двете деца ги родив Плодност спонтано.
Тоа и ме загрижува бидејќи кога и да му кажам дека сакам природно само ќе кимне со главата и одговор е ќе видиме
Е па нема ќе видиме, ако тој се прави на будала прашај го, зошто така мислите ? Што ве наведува на тоа ? Јас многу се нервирам за вакви работи ,во охрид 99% ги прават царски без никаква причина.
Побарај второ мислење, мора да има добра причина зошто е упорен за царски. Побарај ја Елизабета Чипуровска, Никола Велјановски или друг доктор од болница, некој од пзу...матичен ако имаш обавезно консултација со него. Ти треба да ја знаеш причината зошто би се породила царски и настојувај да ја дознаеш. Инкау имам познаничка што ја породи Михајло природно и беше задоволна од него.
Јас се пораѓав со првото кај Михајло..сега и втората бременост ми ја води...јас сум презадоволна од него..приступачен и одговорен..сигурно има причина штом ти вели за царски..има некои работи што тие ги знаат а од причина да не не паничат нас пациентите ваљда не ги кажуваат...сепак најдобро ти е да си видиш и побараш второ мислење..секогаш е добредојдено тоа...сепак најбитна е меѓусебната доверба пациент-доктор...со лесно
Jas 2 pati se porodiv kaj Doktor Mihajlo so carski rez duri i cekase prviot pat 15 dena poslem termin za prirodno ni nemav nikakvi bolki ni pak se otvarav... Kerka mi bese mnogu visoko postavena i ne se spustase.. Prethodno odev kaj dr. Maja i dr. Nikolina i tie uste vo 30 nedela mi rekoa carski no ne mi kazaa zosto. Sigurno ima pricina za toa carski ete jas imav visoko postavena veke i poslem 15 dena od terminot.. So lesno da e kako i da e zdravi i zivi da se decinjata pa nie ke zaboravime kako bese ☺️ P. S da dodadam deka doktorot e super jas sum pree zadovolna samo toj idese celo vreme vo soba da proveri rana dali ima nekoi bolki dali mi treba nesto za bolki ako osekam za razlika od dr. Doktori koga vlegoa vo soba me odminaa deka ne sum se porodila kaj niv a pravea vizita..
Windy имам искуство да, само да те прашам по лепота го бираше докторот или како. Ако решил да си царски, ќе бидиш, еве распрашај се 80% од неговите породувања се царски. Еве како и јас. Зошто? Затоа што природно раѓање трае мин.10 саати, и зошто да се замара да иди од дома, вака ќе те породи за 30 мин. Ќе ти речи протокот не чини, бебето не расти, водата намалена. А настрана тарифникот не би коментирала. Толку од мене.
Здраво девојки, планирам да се породувам во Плодност Битола, терминот ми е краен 20 ти март, би сакала искуство некој ако има со докторката Марија Христовска за царски рез изгледа ќе биди дека миопија имам проблем со очите... Ви благодарам, поздрав...
Zdravo, sakam da prasam dali nekoja se ima porodeno vo Plodnost so provokacija so tableta? Sabajle vo 5 mi kaza doktorot da ja ispijam tabletata pa da odam koga ke pocnat bolkite... Prva bremenost mi e i neznam sto ke se slucuva sto da ocekuvam. Inaku sum 40+ 3
Да го споделам моето искуство со докторот Михајло Вангелов.Втора бременост ризична со скратено грло на матката се породив как док. Михајло. Уште од 31 недела договорот беше да се проба природно и докторот цело време ме обрабруваше дека лесно ќе оди затоа што бебето е доста ниско поставено. Навистина беше така, 37 недела и 2 дена одам на закажано цгг кога регистрирани контракции и со вагинален преглед утврди дека сум 6 прсти отворена. Ме упатија во пред родилна и ми пуштија провокација, по 3 часа ми го пукна водењакот и за нецел половина час се породив природно скоро без болки. Топла препорака за докторот и мислам дека доколку се исполнети условите би одел на природен пораѓај ако нема проблеми. Мене лично никогаш не ми спомна царски рез како опција туку цело време ми зборуваше дека лесно ќе оди природен пораѓај во мојот случај. Исто да спомнам дека со мене во предродилна имаше девојка која цела ноќ трпеше болки со пукнат водењак ќ, пробваше докторот на барање нејзино да биди природен пораѓај и на крај кога веќе почнаја да се намалуваат тоновите на бебето заминаја во сала зацарски а докторот и рече ти реков тешко ќе биди кај тебе природен ама ете проба виде неоди.
Втора бременост, а првото ти е природно, секако дека природно ќе те породи не му се исплаќа царски да те прај особено дека си била 6цм Секој со своето искуство.. А за другата ете не оди тонови паднале, сигурно ние не знаеме што се паднати тонови и дали стварно било така. Ми кажувале дека цтг запис е цела наука, така да не знаеме што паднало и како паднало.
Дали некоја правела микробиолошки брисеви во бременост во болница Плодност (за бактерии како уреаплазма, кламидија, микоплазма и др.) Која е цената и за колку денови стигаат резултатите?
На исто место со државните ги пуштаа порано, само за кламидија имаат во лабораторија реагенси. Јас правев во првата бременост, 3600 ден. се за четирите, сега се може и поскапени. За неколку дена добив резултати. На државно се бесплатни за трудници.
Која е цена за царски во Плодност? И дали се наплаќа цтг и прегледи кај доктор што ќе ве пораѓа после 36та недела?
Зависи цената колку дена ќе ве задржат со бебе, дали ќе примате некои терапии и слично, во просек околу 85.000 ден плус минус, прегледите се наплаќаат, некогаш само за цтг 500 ден, некогаш само за преглед 1500 ден, последната недела ако одиш премногу често на секој 2-3 дена тогаш мислам не се наплаќаат ( еден до два прегледи ). Прилично скапо е но вреди секое едно денарче.
Здраво, некоја што се има породено брзо во Плодност, што треба да се носи за таму, дали треба спавачи, пижами, од влошките што се? И дали има некоја искуство со докторот Никола Василески?