Породување во Плодност или Државна во Битола?

Дискусија во 'Бременост' започната од NewMommy, 7 јануари 2016.

1. Minica^

Minica^ Нов член

Се зачлени на:
    1 јануари 2024
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Pozdrav, trenutno smo u Bitoli zbog posla i planiram da se porodim u Plodnost. Trudnocu mi vodi dr Marija Hristovska, malo mi je problem jezicka barijera, nekad ne razumijem dovoljno dobro. Molim Vas ako neko ima iskustva sa porodjajem da pise sa epiduralom i bez? Kakav je oporavak? Ljubaznost doktora i sestara? Hrana i sobe? Da li se trude da majka uspostavi mlijeko da dojenje? Hvala puno na svakom iskustvu, nemamo ovdje nikoga pa nam sve znaci

2. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2019
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    723
    Здраво, за полесно да се разбирате можиш да ја побараш Др Ана Вангелов, таа е од Србија.
    Јас имам искуство и со епидурал и без. Тоа зависи од тоа колку толерираш болка. Опоравувањето кај мене беше брзо и во двата случаеви, со тоа што кога нема епдируал нема ни катетер во рбетот, тоа е плус. Љубезноста им е на високо ниво, храната и собите исто така. Мене ми беа од голема помош при доењето. Не знам дали ќе ме разбериш ама можиш да си преведиш на google translate.
    Вооглавно јас имам само пофални зборови за плодност.

3. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    1.449
    Мислам дека за се ќе ти излезат во пресрет..имаш докторка Ана Вангелов и е од Белград, многу е љубезна и таа.

4. Xxxx2

Xxxx2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2015
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    188
    Искуство со д-р Николина од државна?

5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.656
    За јазичната бариера и јас би ти ја посочила д-р Ана Вангелов.
    Имам искуство со спонтано породување и со епидурал и без, што конкретно те интересира?
    После 2ч по породување од сала те преместуваат во соба и по 2ч идат за да ти помогнат да станиш. Се трудат опоравувањето да е побрзо. Со првото бебе имав потреба од терапија за болка, ми даваа секој пат кога ќе побарав.
    Воглавно цел персонал е љубезен.
    Собите се пречисти, храната за доручек е иста за сите, ручек и вечера си одбираш сама од мени.
    За доењето ќе имаш помош, постојано можиш да бараш некој и да прашаш сѐ шо те интересира. Имаат електрични пумпи доколку имаш потреба.
    Се трудат да се воспостави доење, ако е сѐ во ред веднаш штом се породиш бебето го ставаат на града. Од особена важност е што не даваат ад веднаш, пробуваат прво бебенцето да цица, нормално ако има желба и мајката.
    Посебна пофалба за сестра Тања и сестра Виолета за доењето, од моето искуство за првото бебе многу ми помогнаа.

6. Minica^

Minica^ Нов член

Се зачлени на:
    1 јануари 2024
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Hvala mnogo na svim info. Za epidural me zanima da li ima nekih posljedica, kako sve to izgleda, dal se ista osjeti?Obzirom da neko ima iskustva u oba slucaja, sta bi prije preporucili? Kako kasnije idu pregledi bebe nakon rodjenja, sta se radi, i da li se to dodatno placa? Prvo nam je dete pa imamo sto pitanja u glavi. Da li u sobi budete sami ili ima jos zena sa vama i kako su regulisane posjete nakon poroda? Hvala jos jednom mnogo na svakoj informaciji

7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.656
    За епидурална се боцка во р'бетен столб, се става катетер (како цевче). Е малку непријатен тој дел, меѓутоа не е ни болно, ни нешто страшно. Ако соработуваш со анестезиологот, за 2 минути е готово. Потоа тој катетер се поврзува од надворешната страна со лекови за болка, кои ќе ти бидат аплицирани за да не ги чувствуваш контракциите. При крај, кога ќе почнат напоните, ќе го намалат аплицирањето на лекови за да почнеш да ги чувствуваш напоните и да можеш да соработуваш за да се роди бебенцето.
    Јас не го чувствував катетерот, иако после породување ми стоеше уште 2 дена, преку него ми ставаа аналгетици. Немав никакви последици, иако некои жени имаат главоболка после епидуралната.
    Не можам ништо да препорачам, сѐ е личен избор, дали и колкава толеранција на болка имаш, дали воопшто постои потреба за епидурална итн.
    Првото бебе го родив со епидурална, беше 3550г тешко, воопшто никаква болка не осетив за време на породувањето, после породување имав потреба од аналгетици.
    Второто бебе го родив без епидурална (немаше време за епидурална, ризично породување имав), беше 2160г тешко, болки имав точно 20минути додека се породив, после породување можев буквално одма од бокс да станам, немав потреба од никаков аналгетик.
    После породување идат на визита доктори наутро и навечер, можеби тој шо те породил ако е на смена вонредно да дојди да те види и секако ако имаш потреба, ќе дојдат кога и да побараш доктор. Сама си во соба, посети не се дозволени. Јас во септември се породив, не дозволуваа посети, сега не знам дали има некоја промена.
    Прегледите за бебе после породување се вклучени во пакетот за породување, опфаќаат ехо на мозок, срце, бубрези и колкови. Се плаќа дополнително крвна слика, крвна група на бебе (ако мајката е рх негатив), мерење на билирубин. Се плаќа фототерапија ако има потреба од нејзе.
    После испуштање од болница препорачуваат уште еден преглед за една недела, кој дополнително се плаќа. Ако има потреба за уште прегледи, ќе ви кажат, сѐ тоа се доплаќа.

8. Aniraz

Aniraz Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2021
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    5
    Здраво,

дали знаете која е цената за породување царски во Плодност?

Ви благодарам!

9. MartinaMM

MartinaMM Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2019
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    723
    IMG_2643.jpeg
    Ова е ценовник од пред 3 месеци.

На Aniraz му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Miracls897

Miracls897 Активен член

Се зачлени на:
    13 декември 2023
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    16
    Здраво мамички. Тие кои што се пораѓале Плодност природно со епидурална анестезија, дали имате некои последици од анестезијата?

11. tina9

tina9 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Здраво мами, сакав да прашам тие што сте се породиле во Плодност сите сте со спинална или има и со општа анестезија. Што ве советувале докторите таму пред пораѓај?
    Дали имате некој последици од спиналната?
    И некоја мама што примала клексани цела бременост ако може инфо да сподели кога и ги прекинаја пред пораѓај, инфо за постапката. Фала однапред.

12. tanna13

tanna13 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2013
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    80
    Anesteziologot spored situacijata odlucva so kakva anestezija ke ste, mene me porodija iten carski so spinalna. Nemam nikakvi posledici od spinalnata.

13. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Јас со спинална се породив,поминаа 2 години и 7 месеци и немам никакви последици.Цела бременост со клексани бев и колку што се сечацам ден или два пред пораѓај ми ги исклучија

14. tina9

tina9 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Фала на инфо. Дали може искуство од Плодност со целосна анестезија.

На Minica^ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Tearful

Tearful Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    79
    Дали некој знае колку чини комплетен преглед со ехо, брисеви, пап, калпоскопија ?

16. Minica^

Minica^ Нов член

Се зачлени на:
    1 јануари 2024
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Hvala mnogo na svim savjetima, nadam se da ce sve proci uredno. Da li koriste nesto kao dianatal gel, da li babice rade te masaze pred porod gelom? I jel se nosi gel ili oni imaju?

17. Bubule2407

Bubule2407 Нов член

Се зачлени на:
    24 ноември 2023
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Здраво, би сакала одговор од некоја девојка сега брзо што е породена Плодност со што те снабдуваат и што би имала јас потреба да носам за таму во торбицата.

18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.656
    Нема дианатал гел, со ништо не те масираат.

Ти треба документација (крвна група, инфективен скрининг за хепатит Б и Ц и хив, брис за хбс), полнач за телефон, четка и маска за коса, чепкалки за уши и средства за лична хигиена, ако употребуваш нешто посебно. Облека за тебе и за бебето за излегување- тоа можат да ти донесат кога ќе ве земаат.
    Друго сѐ има таму - спавача, влечки, мрежести гаќи, влошки, паста и четче за заби, сапун, шампон, гел за туширање, фен, крпи, пумпа за измолзување, јадење, пиење, облека и пелени за бебе

На Bubule2407 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bubule2407

Bubule2407 Нов член

Се зачлени на:
    24 ноември 2023
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1

Фала многу☺️

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Minica^

Minica^ Нов член

Се зачлени на:
    1 јануари 2024
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Hvala mnogo. Da li vi birate anesteziologa za epiduralnu anesteziju, ili ko tada bude dezuran? I imate li preporuku za nekog anesteziologa konkretno?