Породување во Плодност или Државна во Битола?

Дискусија во 'Бременост' започната од NewMommy, 7 јануари 2016.

1. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.664
    Секако дека има и во Плодност целосна, само што не ја преферираат.

2. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    1.265
    За полесно да се испразниш, нема да јадиш многу тој ден кога треба да те примат.
    Мене докторот така ми кажа, последно јадев во 13ч дента кога ме примија, и после тоа пиев само течности, вода и сок од јаболко.
    Докторот сигурно ќе те упати.
    И не се плаши за спиналната, ништо нема да сетиш.

3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.735
    @ShtruMfeticka за царски во Плодност на анестезиолошкиот преглед даваат листа за исхрана за деновите пред царски. Последниот ден ништо не се јаде, ден пред тоа само течно. Ако го најдам низ дома ќе ти го сликам. Нема да имаш проблем за тоа, не се грижи.
    Спинална ти е многу подобра опција, пола саат трае пораѓајот, бебето ти го даваат веднаш на тебе, и побрзо оди опоравувањето.

На Butterfly3001, Cvetce_ и ShtruMfeticka им се допаѓа ова.
  4. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.430
    Допаѓања:
    3.111
    Да да во ремедика ич не видов во која група сум пишала, извинете. Ако нешто се мислиш секако си со царски има и такви клизмичиња од аптека малечки, може едно да си купиш и плус чепчето ќе се средиш сирурно.
    Овие и уште едни како течност се вбризгува.

https://24apteka.mk/product/easylax-микроклизми-за-возрасни-6-клизми-9g/

5. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    1.787
    Epa ete mi vikaat spinalna :(
    Ne e za dali ce setam ili ne. Spinalna minatiot pat koga primav 10 dena od krevet ne stanav. Glavobolkite bea uzasni sto samo legnata vo edna pozicija mozev I nikako podrugo. Mi stavija katetar za da ne stanuvam za vo wc i 10 dena samo lezev, tuka jadev, tuka nuzda vrshev. Ni od doreta ne pominuvashe glavata. Doretata mislam deka sodrzi morfium.
    I druga rabota. Znaes deka jas imav traumaticen porogjaj so negativen ishod, sega mi e podsvesno strav od loshi scenarija i od moabetite shto ce gi pravat (daj ova, da secem, vaka, taka:()
    I aparatine mi stvaraa panika za pritisok, za puls (pip,pip,pip....)

6. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.735
    @ShtruMfeticka еве ја листата, за двата царски истиот протокол беше.
    Messenger_creation_777313816938606.jpeg

За со спиналната јас немав воопшто главоболки, а имам мигрена. Ставаат веднаш инфузии, постојано се примаат течности, плус чај, вода, сок бистар од поручекта се пијат. Стануваат кратко истиот ден, а нареден веќе целосно. И катетарот е само еден ден, после си одиш во вц сама или со помош од сестра.

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    1.787
    Fala mnogu. Moze da si zemam od ovie I raat :D
    Sega mozam da zemam vo bremenost da se procistam? Deka skoro 1 nedela ne sum bila vo wc
    Sekako ne planiram da se pretupam so jadenje pred poragjaj. Mene samo na misla mi se hemoroidite deka nemozam da odam wc

8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.735
    @ShtruMfeticka јас уште имам мака со тоа, си ги носам од прв пораѓај :tmi: ама тогаш и од страв и од чепчињата, а и течна исхрана, немав проблем. Е после царски е друга приказна, тогаш ми беше претешко за испразнување, и за дома ми дадоа чепчиња.
    Битно операцијата да помине како што треба, не се грижи во добри раце ќе си. :hug:

9. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    1.787
    Fala mnogu :inlove::inlove::inlove:
    Za stanuvanje posle spinalnata nemav problem, za 4/5 saata stanav
    Ama posle toa od glavata 10 dena ne mrdnav

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.735
    @ShtruMfeticka обавезно да кажеш на анестезиологот за претходното искуство со спинална пред царскиот, ќе бидат спремни. Јас кажав дека имам тахикардија, и на првиот царски имав многу висок пулс и многу обрнаа внимание на тоа, неколку лекови во тек на пораѓај ми ставија во инфузијата.

11. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    1.265
    Да, те разбирам.
    Пробај да се договориш со докторот за целосна. Убеди го.
    Макар што мене кога ми ја ставија анестезијата, мислам бев како издрогирана. Ни слушнав нешто, ни осетив. Само бев многу жедна и мислев на вода цело време хахаха
    Многу бев поспана, не знам дали беше до мене ама стварно ништо друго не слушнав.
    Како и да е, лесен пораѓај да си имаш:hug:

12. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.430
    Допаѓања:
    3.111
    Незнам сега дали е добра опција дане станат мрзливи цревата па до крај да чекаат клизмичка само... Сепак прашај за сега. Појачај магнезиум мислам имаше пишано дека го прекрати па го врати. И можеш урми сливи суви кајсии. Мене све ми делува секој ден идам и тоа нормално без мака некоја.

13. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.430
    Допаѓања:
    3.111
    Да го слушав анестезиологот во ремедика и убаво и објасни вика мајка треба да си психички спремна, ако не ми соработуваш најлесно ми р целосна. Очекувај дека си 36та и вика може ќе треба нега околу детето да се посветат сепак е прематурче да не паничиш. И она одбра спинал. Неможе Плодност да нема целосна анестезија. Тогаш не треба да прави пораѓај. @ShtruMfeticka И ако више ти речат не, имаш искуство лошо, идеш секако на договорено исти пари се види и Ремедика. Ќе извозите, прекрасни се луѓево и сестри и доктори и чисто е и нема да си исплашена ќе дојдеш во соба со бебенце без трауми.

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.735
    Секако дека имаат целосна, какви сложени операции прават и каков тим од анестезиолози имаат, таман работа да нема. Преферираат спинална ако нема јаки контраиндикации или проблеми со 'рбет. Ако при анестезиолошкиот преглед анестезиологот одлучи дека е побезбедно со целосна, така ќе биде ама нема избор на пациентот. Во сите други случаи спинална користат.

На naturally, ShtruMfeticka, Ladyme и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    485
    Допаѓања:
    634
    Мајки вие шо сте се породиле Плодност или ќе се пораѓате таму, кога е моментот да одам на преглед таму. Уште малце 5-ти месец ќе влезам и досега кај матичниот и на државна сум одела на прегледи а најверојатно ќе се пораѓам Плодност.

16. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    1.265
    Јас од 6ти месец почнав да одам во Плодност. Можеш да појдеш и во 36та и во 38ма,нема да те вратат секако.
    Јас одев порано бидејќи не бев веќе задоволна од матичниот

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    1.787
    Fala na sovet. Ce kazam.
    Amin, ti blagodaram :hug:
    Nemozam da se razubedam so dr. Mi go znae prethodnoto iskustvo so poragjajot isto znae I za spinalnata sto mi ja stavija na operacija. Vika abe ovie iglicki ne se takvi, nema ic da imas maka, baska rece ce imas i koktelce za opustanje. Neznam stvarno zasto coekov ne saka da slusne za celosna. Sega posledno koga ce odam ce mu recam kaj drug doktor ako ne ce idam, na 100 uma sum
    Jadam slivi I kompot si pravam. Go pijam magnesiumot. Mene mi se odi vo wc, me boli stomak I se toa ama zatka sum od hemoroidite. 3 mi se nadvoreshni kolku leshnik:(
    Ajde zdravje vo petok ce vidime

На kristina.k и gwenst им се допаѓа ова.
  18. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    1.787
    Od prv skrining. Nekade 12 nedela

На Cvetce_ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    485
    Допаѓања:
    634
    И јас тогаш планирам, со генетски мутации сум, примам терапија па сакам порано да одам, да бидат запознаени со мене.
    Се думав за на државна ама не, во една болница кај што колеги доктори наместо да соработуваат се испокарани меѓусебно, се лутат ако одиш кај друг доктор на преглед, не фала, ама здравјето мое не го оставам во рацете на такви луѓе.
    Плус секоја чест на исклучоци, ама односот доктор пациент му е катастрофа, секоја чест на исклучоци ама да играм лотарија кој доктор ќе ме прими тој ден не фала
    За условите да не прајме муабет, од хигиена и ред други работи.

На ShtruMfeticka и gwenst им се допаѓа ова.
  20. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    1.265
    И јас сум згрозена од државната болница. Како што кажа, секоја чест на исклучоци, а ретки се.
    Вниманието од Плодност ќе го преплатиш можеби, ама ќе бидеш третирана како што заслужуваш

На emche05, ShtruMfeticka и Cvetce_ им се допаѓа ова.