Vo plodnost se porodiv vo 2012 god tocno deka bebeto preku staklo go gledaat inaku na intenzivna bese maz mi ,a bo soba na moe insistiranje ja pustija rodnina sto trebase da se porodi tamu kako demek aj da vidi kako e ama sega za ovaj pat nikoj ne sakam vo sobata osven mazmi i deteto
Во Ремедика беше правило кога некој доаѓа на ппсета да се викне сестра за бебињата да се изнесат од соба прво, ама ме функционира тоа. Презадоволна бев од се ама од хотел промаја фактот..полудував. кај мене само маж ми доаѓаше еднаш или два пати дневно, ни мајка ни татко, јас несакав ама затоа ненајавени ми улетаа у соба пријателки, а јас сум заспала со подигната спавача зошто морав да луфтирам доле, имав хематом некој. Можете да замислите колку е тоа непријатно, никаква приватност ни одмор, а они сакале да ме изненадат дознале некако која соба сум. Глупости Цимерката кога си одеше по неа дојдоа 10 луѓе, ги броев, и едно бебе носеа со нив плус и сите седеа во соба додека чекаа отпусно. Како никој нема осет не ми е јасно, голеем минус им е ова на приватните. Јас кога си одев, дојде сам маж ми тивко полека се собравме, цимерката беше нова од царски не не осети спиеше, и си отидовме без фама...
Истото го пробале и во Плодност, сестрата ни кажа. Вика знаат приватно е , плаќаме, па ајде сега ќе си одиме кога сакаме во посета, се додека докторот не збеснал и ги исфрлил сите до еден. Оттогаш посетите се многу строги, сестрата рече дека мора да не предупреди на тоа, да не очекуваме друштва. Во соба само сопругот во секое време, другите сите надвор само од 15-17. Присуството на сопругот на никој не му смета зошто секоја родилка е сама, што мене многу ме израдува, што знаеш што цимерка ќе имаш. Условите колку што видов беа одлични, а цените многу поприфатливи од другите приватни, секаде сум била, сум видела.
А колку се доплаќа за сам во соба да си? Иначе на ГАК јас по пропис си излегував да го видам маж ми во ходник, значи он го виде прв пат бебето откако не испуштија, додека цимерката си беше со врски и дојдоа и детето и маж и мајка татко итн. Бај д веј додека излагав да се видам со маж ми нема кој да ти го причува детето и и или го оставаш да плаче во тие пластилчните колипки или цимерката ти го чува ако е вољна нели.
Mozi najdobro e taka,a na kaj mene osven mazmi vleze i svekrvata i vnuka koja togas imase 9god ,neznam so koj pamet ja donesoja tamu i devojceto i den denes pamti i mi kazuva deka mnogu zal mu bilo koga me videla taka samo so carsav pokriena iznemostena
Навистина не е во ред така, сигурно имале поплаки па сменаа. Лани освен мм никој не влезе ни во соба, ни внатре во делот со собите, надвор излегував јас кратко ако дојдеше некој.
Pa navistina nema potreba,pred se mene mi bese mnogu neprijatno ama eve sega se nadevam nema da imam posetiteli
Откако се решив дефинитвно за систина почнав да читам и распрашувам (можеби ми е грешка) и звборот ми е дека научив дека пораѓаат царски без индикации само ти го прават филмот дека така мора. Ве молам искуства? јас едно имам родено природно но со вакум, сега сакам природно со епидурал. Од систина во опција ми се Алек Бојадјиев и Дракулевски ( баш за овој ми кажаа дека иде царски многу). И уште едно прашање дали Ремедика е подобра од Систина?
Dvete bolnici imaat prednosti i nedostatoci. Vo sistina sobite se pointimni so paravan, ako sakas da si sam, vo remedika se pomali i nekako nema intimnost. Higienata e odlicna i na dvete mesta, spavaki, vloski, sve sto treba imas i tamu i tamu. E sega, vo sistina e poveke guzva, a remwdika e mala bolnica so pomalku poroduvanja. Toa vo prevod znaci vo remedika uste kopceto za povik na sestra ne si go ostavil taa e vo soba za se sto treba. Vo sistina zvonis i cekas red, nekogas i pobajagi. Esnostavno ne mozat da postignat sestrite. Od toj aspekt vo remedika poveke soveti dobivas. Sobata za bebinja kaj sto gi pregleduvaat i spijat noke vo remwdika e ogromna so prirodna osvetlenost, so predprostor da si stavis maska rakavici... Vo sistina toa e malo sobice, a deca imas tri pati poveke, ko sardini im se tie plasricnite krevetcinja edno do drugo. Sobata nema prozor, neverojarno ama vistinito. E sega, od dr strana, vo sistina imas 24 casa pedijatar, anesteziolog, ginekolog. Vo remedika ima dezuren samo ginekolog, drugite se na povik. Znaci za ne daj Boze nesto itno treba da se vika od doma da dojde. Vo sistina pedijatar te posetuva min 2 pato dnwvno, moze i pocesto ili koga i da sakas moze da pobikas dur si tamu. Vo remedika ako vidis pedijatar ednas dnevno super. Osobeno sto po mene licno pedijatrite vo sistina se podobri. Pr.vo remedika ja falat Marina, ona mi bese na poroduvanje i denovite potoa, ic ama ic ne sum zadovolna, izvetreana e celata, zaboravila sto kazala pola saat pred toa, kupista pogresni soveti, nepotrebno vovwduvanje dohrana, samo Hipp, dr mleka ne cinat itn... Deka Hipp im e sponzor ama aj. Hranata bo remedika e mnogu podobra, iako toa e najmalku vazno. A za izborot za poroduvanje, se zavisi od doktorot. So nego se dogovaras. Vo princip prasuvaat kako bi sakale da se porodite dokolku nema nikakva sprecenost za prirodno poroduvanje. Toa normalno ne znaci deka na kraj nema da se javi neplanirano potreba za carski, ama takva garancija nemas nikade. Jas s porodiv i na dvete mesta prirodno so epidural, nemase precka, rekov nejkam carski i se bese ok, a zelbata mi ja ispocituvaa. Okolu plakanjeto, vo remedika imas mnogu skrieni trosoci koi ne ti ginkazuvaat, a gi gledas na kraj na presmetkata. Vo sistina se e do kraj definirano, za parote od paketot dobivas toa i toa, se dr se doplaka, ama barem znaes od start. Ortopedot vo remedika zastanal vo vremeto, uste preporacuva sirok povoj, drska e i ne ne ispocituva da ni objasni sto treba, eve sestrata ke vi objasni. Vo sistina ne e taka. Se na se, glasam za sistina.
Јас се породив царски во Систина,откако по 12 часа провокации се отворив само 2 прста. Никој не форсираше царски,едноставно природно беше невозможно. Тие муабети се повеќе намерно лош публицитет според мене... Инаку, иста дилема околу болницата имав, близок пријател-доктор во Ремедика ме советуваше да одам во систина затоа што имаат подобри услови. И навистина,јас сум презадоволна од целиот третман таму.
И јас сум царски во Систина и не би ја мењала. Инаку има еден скриен трошок кој не е во цената, а тоа е лабараторија за бебе. Мислам дека беше околу 2500 деј плус. Нема споредба на Систина со било која друга приватна.