@Grungie @LadyC @kavadar4anka фала ви за мислењата дека дефинитивно систина е со најдобри услови. Во врска со цената не ми е мене тоа, сум решила ќе ги дадам, но не сакам непотребно сечење ако можам природно. Сум родила еднаш со неправилно наместено дете со скокање врз стомак со никаква пред и пост породилна нега и сега се чувствувам способна да родам природно ако е се во ред нормално и при подобри услови. не сакам операција и неподвижна да сум 24 часа, знам како е од друга операција и грозно е. Изкрено сум пишалам и друг пат, одам во систина ради негата и највеќе заради епидуралот, болките од првиот пораѓај ми се хорор кој го памтам и нема да го заборавам.
Јас се породив во Систина и сум задоволна, најмногу од докторот, ме пораѓаше Јорданчо Иванов, знаеше дека сакам природно и до крај теравме така и така бидна. Условите се супер, ама услугата им е падната бидејќи имам лежено баш на гинекологија кај нив. Кога се породив беа во гужва за добивање на некаква акредитација и американци им беа дојдени и беа ептен изгубени.За се треба да чекаш мн, сестрите не те учат како да доиш, немаш пупки и толку. Скриени трошоци немаше, само доплативме за брис од око на бебушот 1200 денари. Убаво опиша @stefanija70 и воглавно сум задоволна
I vo sistina preporacuva sirok povoj ortopedot, vo avgust se porodiv . Jas ne ja poslusav i ne stavav na malovo.
Нема врска муабетот. Јас се мислев измеѓу епидурална и царски, докторката цело време инсистираше да родам природно без ништо дополнително. Во ниту еден момент не осетив притисок да ми врши.
Oртoпедoт вo Систинa Мaјa препoрaчувa ширoк пoвoј, вo oднoс нa скриени трoшoци немaше ништo, лaбoрaтoријaтa зa бебетo спaѓa вo ценaтa, дoплaтив сaмo oнa штo не спaѓaше, крвнa групa, брис oд oчињaтa и ехo нa глaвчетo штo му прaвеa. Вo oднoс нa сестрите нa неoнaтoлoгијa имaм пишувaнo кaтaстрoфa. Нигде ги немa, ги чекaш пo пoлa сaaт и више дa ти гo дoнесaт бебетo иaкo рекле зa 5мин, немaш млекo им е oмиленa реченицa, не се трудaт дa ти пoмoгнaт oкoлу дoењетo, мнoгу се нервирaв oд нив ептен. Еднa пумпицa 3 денa им бaрaв не ми требaлo викaa немaм млекo, a кaкo ќе стимулирaм не им текнувa..ден пред oдење ми дaдoa пумпицa. Вoглaвнo сум зaдoвoлнa oд се, oсвен oд сестриве зa бебињaвa.
Сум слушала само за нив, дека се ок и двајцата. Бојаџиев е прилично млад, а Дракулевски со повеќе искуство секако. Е сега, ти одлучи си. Инаку, од Систина и јас сум задоволна, таму ја следам бременоста. Ти не си била досега на прегледи таму?
Еве јас се породив пред 2 месеци и сестрите ми покажуваа како да дојам, проверуваа дали имам млеко и се што ќе ги прашавме и јас и цимерката ни кажуваа без проблем. За сите различно изгледа...
Баш ќе ја ѕирнам сметката, 100% има скриен трошок ама да видам што беше за бебе ако не е лабараторија.
Eve i @alisijad istoto kako mene go iskusila. Moze sega e smeneto nesto, uvidele deka sestrite stvarno ne pomagaa, barem na mene. Ama bukvalno nisto, se ponasaa ko da imam veke rodeno, osven edna sesetra smo se potrudi da mi pokaze kako da dojam, a drugite samo vikaa nemas pupki i tolku. Doma se poremetiv dodeka naucam da dojam. Mn mi pomogna patronaznata od sistina sto dojde za nekolku dena, a trebase odma da dojde, ama barem me nauci da ja dojam bez silikonska. Pak ke kazam deka bea mn uprpani za dali ke.ja dobijat akreditacijata
Jas se porodiv dodeka Maja Kalicanin bese na porodilno, i mesto nea doagase doktorot Antonije Hadzi Antonovski koj e navistina prekrasen, i gi dava istite soveti kako i Vidoevski, znaci bez sirok povoj. No ne e samo povojot problem, ortopedot vo Remedika ednostavno e bezobrazna zena koja ne sakase da se vidi so rodilkite i prakase sestra. Nemase komu da postavime prasanje. Za problemot so sestrite vo sistina, izgleda poveke ne ima istoto sto sme go iskusilo. Se nadevam dovolno se svesni i gi smenile rabotite na podobro. Ne edo sestrite, pretrpani se so rabota. Im fali personal na oddelenieto i toa dosta sestri falat.
Со мене беа фини сестрите и од неонатологија и од акушерство... ефна вечер ми се качи притисокот,одма се растрчаа,викнаа дежурен доктор ме средија... Додатен трошок имав околу 900 ден за лаб. услуги ама не знам дало беа за мене или за бебе. Можеби беа за моја крвна група,не го прифатија резултатот од локалнава болница...(ова за Систина зборувам)
сум била но ја водам бременоста кај матичен, ваму само за некои работи. Сфатив дека мнг се замарам од денес нови дилеми: царски или природно? си немам друга работа
Од тоа што се нуди на пазарот Систина е незаменлива,најстручните доктори се таму,опрема, нега и хигиена на ниво(со мали забелешки).
Spored mene sekade moze da se najdat propusti pa duri i vo privatnite bolnici ,koj kako ke pogodi ama fakt e deka dokolku se ima moznost privatno i toa kako e podobra varijanta.
Јас сум за природно прво да се проба. Јас од чиста мира не би закажала царски, но доколку ми кажат дека треба секако царски, ок. Но ако нема потреба од царски, одам прво природно
Здраво женички, пишувам за сите оние кои сте пред пораѓај а немате одлучено каде.... САНТЕ ПЛУС НИКАКО... Тоа е една болница полна со измамници каде на сите нивни реклами ке сретнете спонтан пораѓај 850 е со вклучени епидурална и мн др работи, а уствари ништо од тоа ... тоа е болница со манипулатори д-ри кои кога ке дојде време за пораѓај ви прават филм дека мора Индуциран кој најчесто завршува ЦАРСКИ , Ќе ви измислат причини како помалку плодова вода , презреана постелка, се сврте карлични и слично , и д-р ке ви закаже тогаш кога нему ке му одговара со тоа што ке ве исплаши .... НЕМОЈТЕ ДА БИДЕТЕ НАИВНИ, да верувате во нивните ЛАЖНИ ЗАКАНИ ... едноставно одете на второ и трето мислење да се уверите во нивната лага ... УЖАС НЕВИДЕН .... и на крајот на сето тоа кога ке откажете пораѓај и побарате капарот , уште ке ви кажат И ДОЛЖИТЕ НА БОЛНИЦАТА ЦТГ,ехо ... иако сте биле само затоа што сте им верувале ... страшно БЕГАЈТЕ ОД ТАА КЛАНИЦА .... јас лично го имав одбрано Префалениот д-р Јегени .... за кој се чудам како имам читано позитивни коментари ..... И ВЕ МОЛАМ ВИЕ ИЛИ АКО ПОЗНАВАТЕ НЕКОЈА ДА СЕ ПОРОДИЛА СПОНТАНО ВО САНТЕ ПИШЕТЕ ....
И јас немам слушнато за таква Познавам 3 лично, и уште 2-3 форумџики од тука...сите со царски! Јегени е навистина добар доктор, но штом избега од директорска пизиција во Чаир, можам да замислам за колкава плата се работи таму. Инаку во пракса капар не се враќа никаде, тука неможеш да се лутиш.
Kaparot mora da go vratat. Toa e suma na pari koja se dava kako znak deka dogovorot e sklucen. Ako se raskine dogovorot otpaga osnovot i parite se vrakaat. Ako gi tuzi ke dobie toj sto ne mu go vratile.