Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породување во приватна болница

Дискусија во 'Бременост' започната од femina21, 25 декември 2013.

1. Lina92

Lina92 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    30
    Да така е! А ви кажаа што треба да се носи во болница? Да знам полека да спремам.[/QUOTE]
    Nisto netreba da nosis. Samo obleka za iskacanje za tebe i bebus. I eventualno cetka za zabi mislam. Jas za Sante se odluciv od pricini sto sistina me raxocara vo tekot na bremenosta imav loso iskustvo, kaj nekoj doktori, nivniot odnos. Baska guzva e golema,tuka e mirno. I doktorite mi se vidoa popristupacni. Vo sistina edvaj cekaat nesto plus da ti nabutaat vo smetka. Za tuka ke vidime kako ke bide.[/QUOTE]
    Јас се породив во систина пред 8 месеци преубаво поминав и пд докторката даниела јованова и од сестри многу обрнуваат внимание јас само отидов со полнач за телефон а може да си земеш чешел за коса др ништо не ти треба јас за царски платив 103 илјади а и тогаш толку беше пакетот а сега мислам се качени цените нема да згрешиш приватно

2. Aleksandra997

Aleksandra997 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2018
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    52
    Zdravo me interesiraat iskustva od
    re medika koj doktor bi go preporacale fala

На kavadar4anka, Ana-sk и Chuchanov им се допаѓа ова.
  3. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    i mene me interesira za vo re-medika mnogu pofalni zborovi ima za dr.Efremovski i za Simonida,jas definitivno bi se poragala vo Re-medika ali seushte ne sum se odlucila koj doktor da mi ja vodi bremenosta(do slednata nedela trebe da se odlucam Prisca tamu ke pravam).Dali znaesh kako im se dvizat cenite za poragaj?

На Ana-sk му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ☁сон☁

☁сон☁ Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    404
    Пред месец дена се породив во Ремедика. Бременоста ја водев на друго место, па за тоа не можам да прокоментирам.
    Ама ме породи др Симонида, со царски. Докторката е одлична, додека бев таму постојано доаѓаше да ме провери, убаво си објаснува се.
    Единствениот проблем се појави кога се јавив да закажам контрола - нема термин, треба да одиш да чекаш кога ќе се ослободи, што и не е баш изводливо со бебе од месец дена.

Инаку цените се 85.00/ со 115.000.

На kavadar4anka, Scorpio87, Ana-sk и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.844
    Допаѓања:
    7.047
    Исто и мене ме породи др. Симонида. Кај неа и ја водев бременоста. Секогаш ми беше достапна, смирена. Јас имам позитивно искуство со неа.

На kavadar4anka, Scorpio87, Ana-sk и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Ana-sk

Ana-sk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    54
    I mene me interesiraat iskustva za vo Remedika isto taka i jas imam slusano pofalni zborovi za Efremovski, Simonida i dr. Elena, jas sum 17+4 momentalno i me interesira koga bi bilo najdobro da pocnam so kontrolite tamu, i isto dali vo tie 115 000 e vkluceno se i nema dopolnitelni trosoci?

7. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Уште 3 000 за некои прегледи за бебе може да има, лошо искуство со доктор за пораѓај не сум слушнала. Не ме пораѓала др Симонида ама како докторка е супер, многу се посветува на прегледи и достапна за секаква консултација, таа прави скринизи па би ти рекла кај неа да го направиш вториот па ќе видиш како ќе биде. 115 000 е царски ама тоа ако ептен имаш уште сега индикација инаку 85 000 е сега спонтано породување, секако со опција за епидурал (ако се плашиш од болките случајно) мислам дека истава докторка е повеќе за спонтано породување. Имаш време да си размислиш, со среќа нека ти е во секој случај

На Ana-sk и Chuchanov им се допаѓа ова.
  8. Aleksandra997

Aleksandra997 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2018
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    52
    Zdravo me interesira iskustva od sante klinikata sega gledam imaat promocija za spontano poroduvanje pa da prasam za iskustva

9. Ann.loves.you

Ann.loves.you Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    1.364
    Дали има некој искуство за пораѓај кај д-р Јане Стојковски од Ремедика?

10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.295
    Допаѓања:
    76.391
    Јас. Првиот пораѓај ми беше природен во Чаир (кој ми беше хорор), а вториот кај него.

Докторот на први 2,3 погледа изгледа чуден дека не збори ептен, ама многу супер доктор е. Јас зафркнав работа што мене ми напукна водењак и отидов на преглед итно во 16ч и он не беше на смена ме ѕирна друг доктор кој ме врати дома и ми рече да си дојдам нареден ден таман кога е Јане на смена од 14ч и јас будала нит да се јавам на Јане го послушав (facepalm) Нареден ден отидов во 14ч (а вода ми протекуваше цело време по малку). Кога разбра дека ми напукнал предходниот ден ме искара и одма ме задржа на следење. Немав болки, вода на ехо имав, тек вечерта во 9 добив болки кои траеја 3ч и престанаа, а докторот ме следеше цело време. Но бидејки пак немав болки, ми рече да спијам и одморам и дека сабајле ке ме породи со провокација. Сабајле ми ставија провокации, ама водата многу се замати (се искакала бебка), а не бев ни 3 прсти отворена и не смееше да се чека, па завршив итно царски, он го правеше.

Со царскиот неочекувано поминав супер. Раната беше мн мала, сега немам скоро ништо. Докторот додека лежев тие 5 дена, на секое доаѓаше да ме види. Почна и да се шали, смее, иако ти викам на прв поглед не изгледа на таков човек :D Се пожалив еден ден дека имам грчеви во стомакот и одма нешто ми исподаваа за да ми олесни (по негова наредба) и тој ден на 10мин доаѓаше да ме види. Сестриве рекоа на Јане да не се пожалиш само :D Супер е докторот стварно, две жени после мене породи природно, со мене беше таа едната во соба и рече одлично дека поминала. Е сега што јас завршив царски незнам дали беше нивна вина... Некогаш си викам Да, некогаш Не, може кај и да бев истото ке се случеше незнам...

Последна измена: 22 ноември 2019
    На Ann.loves.you му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Рано ми е за породување , но сепак одвреме навреме читам по нешто,собирам информации. За Систина од искуство знам дека е само луксуз. Здрав човек го легнаа болен го направија за парите да му ги земат, 2 месеци на интензивна по еден куп пари за ден. Додека во Ремедика, мајка ми беше имаше закажано операција, но докторите утврдија дека нема потреба од истата и ништо од тоа не и се наплати, наплатија само прегледи и се што навистина требаше.

Затоа и сметам дека во Ремедика би било подобро бидејќи има поспремни доктори и ако се пораѓам во приватна болница , мојот избор ќе биде ремедика. Не се знае каде ќе се пораѓам и што како ќе тера, но сепак мислам дека се бира доктори, а не болница, ако сакаме луксуз можеме слободно да си платиме хотел и да уживаме за тие пари. Секако не правам луда споредба сите знаеме дека на приватно е многу подобро отколку во државните болници.
    Не знам зошто сум толку против оваа систина...сум била два пати на прегледи во систина и за обичен ехо преглед (не бев бремена) на јајници ми земаа 2800 денари, а на другарка за ехо,пап и консултација и земаа 2300. Како болница океј навистина е чисто,средено и на ниво, но не сакам да стигнам во нивни раце после сите тие работи што ги знам....

На Chuchanov и Scorpio87 им се допаѓа ова.
  12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.983
    Допаѓања:
    26.368
    Има многу добри доктори во Систина, и гинеколози и педијатри, и воопшто не се согласувам дека се оди за луксуз.

На BoaVista, elimkd, Martka и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Мене ми го фалеа д-р Никола Панчевски, но ако го послушав лани во јануари,сега немаше да сум бремена туку ќе се мачев со ин-витро. 5-6 познатти и добри доктори ми кажаа едно, а тој сосема друго.. Не знам зошто и како ама и од други причини што имам гледано случаеви од таа болница, не гледам што би барала таму. И не можеш да кажеш дека повеќето не одат заради луксузот. Мал дел се тие кои одат таму заради добрите доктори. Познавам еден пар што имаа успешно ин витро во Систина и поради тоа нормално таму си продолжија, но сепак мора да кажам сите имаат различни искуства.

Ги читав мислењата во темата, нема незадоволни од пораѓај, и не велам дека треба да има, но сепак сакав да кажам дека не е се толку сјајно таму. Многу од луѓето кои одат во Систина одат со надеж и доверба дека оваа голема и силна болница ќе им понуди поголема сигурност,но не е секогаш така.

На Scorpio87 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    1.983
    Допаѓања:
    25.624
    Цената на породување во Систина и Ремедика сега е горе-долу иста, колку што знам.
    Јас ја одбрав Систина бидејќи за разлика од Ремедика имаше оддел за неонатологија.

На Martka и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  15. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Знам отприлика за цени, искрено не би знаела што да одберам, не се само овие две, тука е и Санте Плус, Плодност во Битола.. Има избор ама не знам искрено... Со тек на време ќе одлучам. Има еден доктор во државна кој е предобар, но само за природно породување, ако треба царски на државно ептен лошо ќе поминам во таа болница бидејќи условите се катастрофални.
    Јас би сакала природно да се породам и полесно да поминам, но таму никогаш не се знае...

16. Miiaaa98

Miiaaa98 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    904
    Во право е @Fallen.Angel јас бев во систина свекакви глупости ми изнакажаа ми го отруја паметот почнав да мислам дека нема никогаш да имам деца целта им беше да ме земаат при рака и само да фрлам пари им кажав дека сум од италија и за едно ехо ми зедоа 100€ сакате верувајте сакате не јас разочарана сум не очекува секогаш мислев дека таму е подруго и дека не се лакома за пари но не е увек како што мислиш , сепак секој си има свое мислење
    Да не ја утнам темата секаде е исто а имаш пари сите доктори те сакат позз ..

На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  17. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    1.983
    Допаѓања:
    25.624
    Мене Санте Плус ми е последна на листа после сите пропусти.
    Супер поминав на пораѓај во Систина, природно со епидурална, и пак би одела таму, поради анестезијата меѓудругото.
    И докторот што ми ја водеше бременоста и докторот што ме породи беа супер опуштени, но секогаш чекав многу време за преглед, иако на закажано, и ми наплатија некои прегледи на крај кои не требаше, имав чувство дека ценовниците им се од ракав истресени.

На Butterfly1107, Scorpio87, LiliBoz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Не се оди во Систина ради луксуз, туку докторите се поспремни и постручни. Имаат и подобри услови и медицински апарати за работа за разлика од Ремедика.
    Од искуство го кажувам ова. Со првото се породив во Ремедика пред 4 години. Со вакум ме породија. Се изгубија на пораѓај. И докторката и педијатарката и бабицата. Ми викаа дека следните 24 часа се критични за бебето и ме прашаа дали сакам да го видам :( Кога ме испуштаа од болница ми рекоа дека треба да му правам ехо на мозоче (они тоа не го прават), дека не слушало детето на едно уво, кратка му била ресичката под јазикот и немало да може да збори, не му биле затворени капачињата на срцето и фонтанелата му била огромна и не задржаа уште еден ден плус за да лежи на фототерапија пошо имал жолтица дека ме породиле со вакум :punch: Не знам како го преживеав првиот месец до ехо на мозоче кое го правев во Систина. За среќа се беше добро. И горенаведениот хорор што ми го кажаа се покажа само како вадење од памет на првородка која појма нема што е нормално а што не. Детето слуша супер, капачињата на срцето беа затворени, фонтанелата се затвори на време а прозборе на 7 месеци. Она што ме извади од такт е што немаат ни дежурен педијатар. Јас се породив Ремедика ама синко како стигнавме дома се откорна од вриштење. Не знаев што да правам и викам да го носам Ремедика. Ми викаат нема дежурна педијатрија :?: И си
    платив во Систина за да ми кажат дека има грчеви и од тоа плаче.
    За втор пораѓај ни на крај памет не ми беше да одам Ремедика. Не мислев пак да доживувам хорор и стрес. Си отидов Систина. Ме водеше Димчев до 32 недела а после тоа Палчевски. Ме породи во 40+2 природно за 40 мин. Малку ме фати страв на крајот и му реков на докторот да одиме на царски. Неговиот одговор беше дека ако сакал да ме породи царски ќе сме завршиле во 38 недела. После тие зборови со еден напон ја родив ќеркичката. Целиот тим за пораѓај беше супер. Со насмевка ме пречекаа, со насмевка раѓав и со насмевка ме испуштија.
    Разликата помеѓу Ремедика и Систина е огромна. Според моето искуство.

Последна измена: 25 ноември 2019
    На happygirl, do-re-mi, kukla21 и 12 други им се допаѓа ова.
  19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    @mariz никаде немам слушнато некој да не реагира ако има мекониум во водењакот. Во сите породилни приказни што ги имам читано и тука, каде што особено се про-спонтано породување, ако има мекониум во водењакот а породувањето е на сам почеток одат на итен царски. Инфекциите на белите дробови како резултат на вдишувањето на плодова вода со мекониум знаат да се стварно страшни.

Последна измена: 30 ноември 2019
    На Martka и mariz им се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.295
    Допаѓања:
    76.391
    Да така. И познаничка во Чаир месец ипол по мене што се породи, заврши итен царски поради мекониум во плодовата. Бебето супер беше. Додека мојава беше со црп до плафон, изголтано и плус малку вдишано мекониум. Незнам колку е тоа ама 4 катедри мекониум извадиле од неа, што во паника го кажаа и ми звучеше на многу. Беше на дупла доза венско антибиотик, кислород поддршка 3 дена и после 6ти ден во лажиче антибиотик и супер си беше фала богу. Работата беше што мислам не требаше да ме држат скоро два дена со напукнат водењак, требаше уште одма да си добијам провокации. По мое мислење... Ама дека второ, дека прво природно, инсистираа да почне природно процесот и ме чекаа иако на секое ми протекуваше вода (чиста прво), а кога пукна скроз истече цела кафена и тоа ептен малку вода... Тие 2 дена испотекла водата и може тоа и направило напор и стрес да се покака. А докторот рече ако беше сега 8 прсти бар ке те качевме на бокс, ама вака не треба ич да се чека. Задоволна сум од таа брза реакција (бидејки и тоновии почнаа да и паѓаат), но сепак мислам утка беше што толку време чекав со напукнат водењак.