Не мора по собите да се носи маска. Јас првиот ден си ставав кога ке влезеше некој од персоналот во болницата. Потоа ми рекоа не треба да ја ставаш, као ти си негативна на вирусит, а ние сите сме со маски. Во операционата сала, прво бев со маска, потоа мислам анестезиологот ми ја извади за да ми стави маска за кислород. Мислам дека така беше, и мене ми е како во бунило.
Женски, едно прашање за епидурал пошто не ми е баш јасно... Нели се боцка во кичма? А се регулира преку инфузија..? Цело време при пораѓај во кичма има боцнато игла? Малце во збунка сум.. се ближи време и 300 мисли ми се мотаат низ глава.. преголем страв имам од пораѓајот
Јас колку што читав ставаат цефче немаш игла они го викаат катетар и преку него доставаат епидурал во текот на пораѓаот
Да цевче е, гледав клипчиња баш, преку иглата што се боцка во кичма (таа е шуплива ) го ставаат и многу е тенко, сигурно не се ни осеќа. Горе е со кеса инфузија поврзано и во неа си дозираат по потреба. На прв поглед звучи страшно ама не ми изгледаше до толку, плус прво локална ставаа пред боцкањето. Е за ваѓање не знам како е, језиво сигурно ама секунда работа
А која е процедурата во Ремедика, за плаќањето, нешто ми спомна докторката да идам во 36та тогаш цтг прво и капар 100 евра и нз што влегувало во тие пари и се одбивале после од сумата... Ако може некој што се породил скоро да ми пише каква е процедурата, сега и со короната.
Во 36та недела одиш на прво цтг и оставаш капар од 100евра. Потоа не плаќаш за цтг до пораѓај. Кога ќе се породиш тие 100 евра ги одбиваат од вкупната сума. Денеска бев во Ремедика на гинекологија двајца татковци си чекаа во чекална веројатно дека празна е болницата, па ги пуштиле. Инаку, на врата стандард мерат температура и пополнуваш прашалник.
Не. Не знам на кои точно мислиш ама тие за стрептокока се доплаќаат 1400ден,а за корона зависи од цената во Жан Митрев. Јас платив 1500ден ама сега е поскапо.
Има потреба, затоа што тестот може да се направи две недели пред пораѓај, а реално тоа не е кратко време.
Познаничка ќе се пораѓа таму, две недели пред краен термин има направено тест и е негативен. Инаку најдобро е ко ќе те примат да те тестираат, ама еве не е секогаш така.
Па мислам уште стои тоа дека 2 пати ти прават еднаш 2 нед и еднаш пред прием..ама ова може да беше пролетта. Инаку во секоја приватна корона тестот важи 2 недели. Ја кога бев една трудница ка задржаа и ја пратија прво тест да напрај за корона па да дојде за прием...
Не, јас колку што ја сфатив еднаш и тој тест и важи две недели. Инаку според мене пред прием треба задолжително да се прави.
И нас сфатив дека на сите пред прием им прават инаку секако може некоја да се разболи недај боже. Но докторите и сестрите таму ги тестираат на секои 3 недели значи нема сигурност.