Акушерката треба да ја проверу плацентата. Ич не се сеќавам мојата дали ја проверија знам само во ќеса ја собраа. Јас одев кај петровска и продолжив по бременост. Ептен е стручна и е една од најдобрите поготово за скрининг. Али ме пораѓаа Мери која е акушерка и Јорданчо Иванов, оти на дежурство се погодив
За од Санте многу жени мислам дека се пожалија дека можеби не требало да биде со царски, дека билницата си има своја политика за да зеде повеќе пари. Ова други што пишале, незадоволни најчесто, јас не сум била. А за од Систина немам прочитано такво нешто, или пак општо кај приватниве дека се форсира царскиот.
2 другарки ми се породија вп Санте последниов месец. Двете природно ги чекале, може и повеќе од што треба.
мојата докторот ја провери, се секавам кога кажа фали едно делче па го вадеше, отпосле дојде еден згоден дечко и ја собра плацентата
По се изгледа не, а може и од докторот зависи, не знам. Али јас сум презадоволна од докторот, природно се породив али шиеното не се познава како да не сум ни била шиена Хахаххаха е не си нормална мајке ми. Јас тоа воопшто не памтам
Јас мислев доаѓа доктор од дома. Аууу.. Сега ме замисли. Во декември кога лежев во болница, Ивановски дојде во ниедно време да ме види во соба. Кажа имал пораѓај. Затоа мислев дека доаѓаат.
Не им се исплати да форсираат царски, природно или царски тие убаво си наплаќаат за нивната работа, нема потреба да си прават да ги бие глас дека собираат пари од царски - тие секако собираат Плус и за нив царски е дополнителна работа-операција и далеку посложена процедура од природен пораѓај... мое мислење.
Не форсираат царски во приватните. Го прават кога има индикација за тоа. За породување мора да има негативен брис за Стрептокока Б. Инаку во Ремедика знам за случај за карлично бебе породено природно бидејќи едноставно немало време за царски. Исто знам и за случај каде бебето само се свртело неколку дена пред закажан царски и слично. Сепак ако остане карлично после 36 дена шансите да се сврти се многу мали едноставно нема место за вртење.
Доаѓа Митко не се грижи мене ми рече во секое време ке дојдам , само ако се погоди викенд па да сум надвор од Мк да не можам. Јас не можев да замислам да ме породи некој друг , среќа малово што не му текна за викенд да искача
Ако се договориш со доктор да те пораѓа иде од дома, барем за Систина ова важи. Јас разговарав со др.Палчески и ми рече ако се одлучам за Систина ќе дојде тој, во било кое време. Тие си земаат процент од пораѓај, не верувам дека некој би одбил да дојде, сепак распрашај се повторно.
На другарка Димчев не и дојде. Трета бременост кај него води. Ја породи Иванов. А знаејќи го Митко тој гарантирам дека би дошол .
Ајде уште некое прашање за оние кои се имаат породено во приватна, дали треба влечки/папучи нешто од дома или? Сакам да бидам со минимум ствари од дома да не носам непотребно работи, па некоја ако сака да објасни што точно има а што не (за спавача ми кажавте од таму, за бебето што треба шампон, сапун, влажни марамици, за нас влошки и сл...) Фала ви.
Јас се породив со првото детенце во приватна болница и буквално ништо не носев освен еден несесер со паста четка и чешел.Последниот ден пред да си одиме дојде сопругот да не земе и ми донесе облека за бебето и некоја облека за мене ,се друго од таму беше
Апсолутно ништо од тоа не ти треба. Дури и четка и паста имаше од оние за неколку употреби, ама тоа носев. Плус мобилен и книга за читање За бебето ти треба само облека за изнесување.
Не требаат пелени за таму секако. Бар за Систина знам дека и за дома даваа едно мало пакување кога си одиш, заедно со торбица со основни препарати за бебето.