Можам да кажам дека само 5% дали се задоволни од жените во земјава што се пораѓаат во државно и се задоволни останатото што се пораѓаат е од финансиски причини и не можат да си дозволат природно. Зошто 3 дена мачење природно? Јунак ќе бидеш медал ќе ти дадат ако истрпиш болки? Или пак повеќе мајка ќе бидеш? Јас стварно не ги сваќам тие луѓе да трпам болка при што има достапни лекарства за да се ублажи болката. Ако трпиш болка не значи дека си повеќе мајка туку после тоа ќе немаш сила да си го видиш детето и да му посветиш внимание зошто те истоштила болката
На приватно една од причините поради кои би одела е епидуралната. Болки не трпам, особено на државно кај што од мизерни услови и мизерен однос ќе те боли дупло повеќе од страв. Никогаш не сум помислила за себе дека не сум силна затоа што не сакам да поминувам низ породилни болки.
Не спорам дека чекаат до крај,впрочем и така треба да биде.Секаде во странство се чека до крај.Е разликата е што нема да добиеш епидурал и тие болки ќе те измоштат.Нормално,секој со своето искуство.Јас два пати се породив таму без врски.Не дека беше лошо,него не е така идилично.Значи и јас и ти сме на исто место породени,а различно сме третирани.А во приватните сите се исто третирани.
Така е. Конретко бев индирекно прашана зошто не епидурал а се иде приватно. Ете одговорив. Спрема искуството од првиот пораѓај. Пак ќе кажам, јас за конкретно мојот случај зборам, свесно без познат никогаш не би отишла на пораѓај. И јас разни случаи гледав во Чаир, не можат на сите исто да се посветат оти во еден ден им се родија 23 бебиња тогаш Дури и за во Санте, мед.сестра е братучедка на мм. Всушност, она е таа што ме убедува за таму.
Немој жити се за пари и царски да збориш зашто на Исмаили тарифата му е 300 евра за царски. Те чекал пошо не си платила, не дека многу му е гајле дали баш ти природно или царски ќе родиш.
Секако дека си платив за пораѓајот. Па сите пациенти му беа со врски нему. Башка колку дена бев во апартман скоро исто како во приватна ме фати. Мој избор беше тоа, ептен сигурна се осеќав тогаш кај него Раце му бакнував после породот он ме изгушка рече дека сум храбра и не слика со бебето. Сликите веднаш ги пратил кај мм Ептен фин е ептен.
За ова не сум баш сигурна.Имам конкретни примери во блиско опкружување.На пр јатрвата два пати одеше царски кај Кировски,значи договорен царски со причина не се отвара,тесна карлица.Он пари директно никогаш не и побара,после пораѓај му даваа во плик 200 е.Сестра ми одеше кај Младен на прегледи,договорија царски ради карлична положба на бебето,отиде кај него на смена,денар не му дадоа.Јас со второто одев кај Георгиев со поминат термин,детето веќе не се развиваше не качуваше во тежина,и заостануваше во мешето.Кога јас самата му побарав царски,од што веќе бев преплашена он ми рече какво царски,ќе чекаме,нема никакви индикации за царски.Опции беа да почнеме со провокации,па со омекнување на грло на матка,па на крај царски.А реално можеше да каже спреми пари и дојди.Сепак мислам тоа е до нас.Значи луѓето се виновни што им пикаат пари,даваат мито.
Па луѓето се виновни нормално. Ќе платат мито, ќе платат сестри и се од персонал, ќе прават мекици како за свадба пошо што ќе каже народот ама заштедиле 1500-2000евра. Толку му е тарифата и него и уште на 2-3ца во Чаир доколку сакаш тој да дојде и да те породи без разлика природно/царски. Овие примери ти што ги кажа се различни. Еве членката конкретно платила пошо била таму 3 дена и не се знаело кога точно ќе се породи за да биде Исмаили таму, па со мито ќе дојде во било кое време. Секоја чест на исклучоци ама никогаш не би платила во државна за таа услуга, зборам за мито. Апартман би платила зашто сакам мир.
Врска нема дека бара 300 евра. На многу блиска од семејство скоро ја породи исто преку врски ништо не му дадоа на човекот
Па сега јас не седнав да си измислувам приказни Прочитај погоре што пиша и mssuniquee. Има врски преку роднини и пријатели, а ако немаш такви ќе си платиш. Мислам веројатно нема да се правиме сега на Тошо дека не постои мито или?
Греота ми е ова што го читам, си платив мито па имав убав третман, а за другите па имаше се и сешто, нормално дека нема да добијат сите ист третман...па и една надменост оти била со врски. На приватно барем си плаќаш услуга поштено и си третиран како човек. Жално е ова што ни се случува, а ако немаш ни пари ни врски за кај си тогаш? Туку темава е за породување во приватна болница, да прашам дали е глупо на Димчев од Систина на втор скрининг кога ќе одам сега наскоро, да му кажам дека сакам он да ме породи, дали е рано уште сега? И како сте одбрале доктор за породување кога не ја водите таму цела бременост туку само за скрининзи одите? јас само Димчев го знам.
Сестра ми беше кај него царски пред 5г толку си плати 200-300 еу Сам си ја кажа тарифата на "врската"
Moram da Se vmesam Kako padobranec vo muabetot. Znaci ne e vo red da sirete dezinformaciideka vo Cair baraat Pari doktorite. Moze ke ti bara Pari ako dojde specijalno za tebe da te porodi prirodno vo bilo koe vreme od denot I nokta,no ako ima indikacii za zakazan carski,Kako kaj mene Sto bese,nikoj NEMA da vi bara Pari. Bev preplasena koga citav ovde deka vrski trebalo,Pari trebalo,a NEMAm vrski a Pari ne mi Se davaa 300 evra. Ako sakate konkreten doktor,zvonite sekoj den na priemno I go nacekuvate doktorot Sto sakate da ve operira koga e vo ambulanta,ova jas go napravivv vo 36ra nedela,I ponatamu Se dogovarate so doktorot za naredni kontrola. Ako e Se vo red nitueden doktor ne bi go vadel bebeto pred polna 38ma nedela.koga ke dojde vreme doktorot vi kazuva tocen datum koga ke ve operira t e koga e na oddelenie vo rodilna. E sega ako go pocastis doktorot so nekoj denar t.e. evro ke doaga celo vreme da ve posetuva,Dali vi treba nesto,a ako nedadete nisto ke si imate normalen tretman od sestrite I dvapati vo denot ke ve pregleduva dezurniot ginekolog. Jas dadov Kako blagodarnost 100 evra,a cimerkara nisto nedade isto carski zakazan pa od sestrite I pedijatrire I ginekolozite Sto Bea na smena imavme isti tretman I prestanete da sirete dezinformacii,zatoa Sto ve citaat zeni Sto nemat ni vrski ni Pari za davanje
Па јас мислев дека се разбираме, не ја откриваме Америка, па да потенцираме во кој случај бараат пари.
Не, не. Си се помешала нешто. Мито е само ако фатиш врски и даваш пари пред пораѓај, ве молам да не шпекулираме за Чаир.
Абе и јас давам 100 евра секој месец придонеси за здравствено осигурување од плата, ама оваа е изгледа екстра благодарна
Епа грешно го викате. Мито се дава пред да се заврши работата со унапред утврдена тарифа. Тоа што го дала членката се вика частење. Кога ќе ми се роди дете јас лично частам кого сакам, на начин на кој јас сакам. Може да е шери бомбонче, може да се 100 евра, моја работа
Мислам дека има лимит колку може да се остави како благодарност. Или можеби нема кај нас, ама во поразвиени земји кај што нема плаќање под рака, во договорите за работа кога ги потпишуваат има член дека можеш да примиш благодарност до 10 евра на пример, а се над таа сума се смета за мито. Или има официјална кутија во самата болница каде секој кој сака може да остави пари во знак на благодарност кои се делат еднакво меѓу персоналот или се користат за потреби во болницата.