Prv pat citam za ova deka na drzavna plakale tolkavi sumi za poragaj. Pa dobro be neli vi teknalo na nekoja da snimite toa da prijavite, kako moze onaka najlagano da se raskazuva kako da e najnormalno. Toa e teska sramota, bar sega ima kameri mali telefoni obekezani pari i tie idioti da se prijavat. Razbiram svesno privatno si biras i si plakas fino lepo ali tie sto odat drzavno i OVA PODMITUVANJEda si go sfakaat najnormalno ne bi rekla deka samo doktorite se krivi tuku i samite vie sto si molcite. Sramota
Ама докторите не бараат мито, сами даваат луѓето. Ако сакаш доктор кој не е на смена да дојде да те породи ке си платиш. Со болки ако отидеш ке те породи било кој доктор и нема да ти бара пари.
Не е, затоа што не бара докторот мито, ти го бараш него да дојде од дома а не е на работа. Плус со врски го бараш, не доаѓа тој да ти каже. И не сум слушнала одамна доктор да каже дај пари или не те пораѓам. И во приватноте е исто, само е 2000 евра. Јас толку пари дадов за матични клетки, а фатив врски на државно, ама роднински беа. Не е во ред тоа ама тоа е што е. Премалку вработени се на одделението, каде попрво да стигнат сестрите.
Муабетиве со мито и врски по државни клиники ги прајте со толкава зачуденост како да живееме во различни земји. Ја мислам внук ми 5г веќе знае дека за на лекар му требаат врски Пошто секој пат морам телефони да вртам за да биде прегледан
A ti bi otisla li na rabota Von raabotno vreme,ere zosto si mnogu usluzliva I si ja sakas rabotata,I TOA pa I docna vo nokta. Sekako deka ne
Нормално, секој дополнителен третман си се наплаќа. А, за да отидеш со болки и се породиш кај кој се паднеш никој не ти бара пари ни ништо.
Моја блиска пријателка пред 2 месеци де пораѓаше на гак, еден ден лежеше со болки и сестра и пришла и рекла ако сака да даде пари за доктор да ја пораѓа, и оваа рекла како без доктор ке се пораѓам зар овде нема доктор, одбила и сеа не велам дека е ради тоа ама многу лошо помина, ја почнаа природно бебе заглави го теглеле со вакуми со чуда и заврши на итен царски а бебе со две мозочни крварења... Испадна диспропорција со карлицата бебето големо над 4 кг, нешто што можело да се избегне ако некој измерил карлица и глава на бебе. Сега му се тресат незнаат ќе има ли последици од крварењата...
2000 евра ги плаќаш на болницата, не на докторот под рака. Не знам дали е регулирано некако во државните да се плаќа по учинок или основата е плус дежурства.
Ama i dezurstvoto treba da se odi po nekoj plan a ne na koj kako ke mu tekne da doaga deka go pocastile
Не е, подарок мислам дека до 3000 денари беше, или до 6000. Имаше дискусија дали оргинал парфем смее да се прифати ако не се знае вредноста, нешто така. Па со оглед на тоа дека форсираат царски, би рекла дека основа плус учинок, па и дежурства се сметаат. Се на се, не се за жалење докторите. Сестрите и друг персонал да.
Не можат да ги наполнат приватните клиники со ковид пациенти, тоа ќе се посебни делови во секоја болница кои ќе примаат Ковид пациенти. Не се раѓаат само деца на клиниките, луѓето примаат секакви терапии на сите одделенија, операции итн итн.. Еве пр Систина, само стариот дел ќе е Ковид центар, останатото ќе си работи регуларно.
Ова како помагало. Од tuctuc го земав. Некаде на фб и од freeon како да имав сретнато ако го накдам ке ти го пратам