Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породување во приватна болница

Дискусија во 'Бременост' започната од femina21, 25 декември 2013.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.257
    Допаѓања:
    112.387
    :clap: зa oвa oд мене. Пoтoчен кoментaр не прoчитaв:*

На karibian, AURUA и Ano им се допаѓа ова.
  2. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    13.889
    Значи јас го кажав моето искуство кое беше во чаир, не знам како е на гак. Споделив само позитивно искуство кое го имав и со хигиена и со персонал. Вие се фативте за мене како да сум против приватните болници. Не сум. Ама реков дека јас не би. Лично за мене. Впрочем, спомна членката погоре, секој си го знае џебот.
    Човек да не може позитивно искуство да каже... Сторија направивте.

На Freyja, karibian и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  3. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.115
    Допаѓања:
    40.317
    Чекај малце, кој почна да вреѓа? Па те тера некој да се пораѓаш приватно? Пораѓај си се кај сакаш.
    Кој како сака и што сака ќе си прави. Глеј си за себе.
    Баш затоа, никој никого на ништо не тера нели? Ако некој негде не сака да се пораѓа или било што да прави кој тука му вика да ги прави?
    Секој си кажува свое искуство и став за себе.

Последна измена од модератор: 29 мај 2017
    На fina erika и Black girl им се допаѓа ова.
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.836
    Допаѓања:
    13.431
    Јас гледам дека насловот на темава е Породување во приватна болница и се коментира за тоа. А ако на некој му е прескапо и не сака да оди таму, нека ги игнорира коментариве. Никој со сила не го тера да прави нешто што не сака.

На Grungie, anastasijaki, LadyC и 3 други им се допаѓа ова.
  5. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.734
    Допаѓања:
    145.145
    Ич не ви се на место овие цинични коментари, некој сака , ама не може да си дозволи. Не кревајте вакви паники дека на државно е грозно, а на приватно цвета.
    И да преместуваат на клиника кога ќе згусне, осетивме на своја кожа.Ама кој не осетил не знае и верува.
    Некаде сум пишувала не беа финансии во прашање,туку родителите не беа ни прашани.

Последна измена: 28 мај 2017
    На stevemila, Nausicaa, LadyC и 9 други им се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.309
    Допаѓања:
    285.403
    Ќе ве замолам да се продолжи со нормалниот тек на дискусијата, без коментари и навреди на лична основа.
    Секој може да сподели својот став и размислување околу породувањето во приватна болница, независно дали има искуство со истата и дали сака или може да си ја дозволи.

Задоволство е и секое споделено искуство или мала компарација со државните како надоврзауавње на главната тема на дискусија, посебно на голема радост, моја а верувам и сечија, кога и тоа е позитивно.
    Никако не треба да се кријат или потиснуваат и негативните секако, ама и оние позитивните нека бидат мала мотивација за оние мешиња кои допрва имаат пораѓај и одлуката за тоа каде ќе го сторат истото допрва им претстои.

Да споделуваме искуства и размислувања а не навреди.

На LadyC, Lolipop23, kikin и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.257
    Допаѓања:
    112.387
    Не е зa сaкaм не сaкaм... Oвде се рaбoти зa мoжaм и не мoжaм. Сaкaм дa се пoрoдaм вo хoтелски услoви и врвнa негa (кoј не?) aмa не мoжaм и ТOЧКА, ми преoстaнувa сaмo држaвнo и мoрaм тaкa. Сaмo сo пoзитивнa мислa дa излеземе јaс и бебуш вo ред, пoрoдувaњетo и престoјoт вo бoлницa секaкo крaткo трaaт.

На stevemila, Annath, karibian и 6 други им се допаѓа ова.
  8. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Условите за породување во државни институции би требало да се на исто рамниште како во приватните. Приватните ги нудат основните услови кои треба да ги има една здравствена институција. Кај нас се испомешани работите и затоа е така. Ќе си платиш скапо на приватно, иако тоа по право треба да го добиеш во ГАК или сл. за малку пари. На приватно пр. за царски се плаќа 80000 ден., но никој не ти кажува дека додека да излезеш ќе треба да платиш уште некои 20000 ден., можеби и повеќе.
    За квалитет на персонал не можам да зборувам.

Последна измена: 29 мај 2017
  9. AURUA

AURUA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2017
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.607
    И ако имаш познат на државно дур од приватно поубаво ќе поминеш. (fingers):)

Последна измена: 29 мај 2017
    На stevemila и joy1 им се допаѓа ова.
  10. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Во приватно не сум била и не можам да споредувам, но во државно (Чаир) поминав екстра, а не платив ни денар. Значи ништо, ама баш ништо не ми фалеше, хигиена, персонал, сё на ниво, не знам тие 1000е-1500е за што би ги доплатила на приватно, освен ете епидуралот, кој и овде да се договорев ќе го добиев за многу помала сума. Уште 10 деца да родам таму ќе ги раѓам.

На mssuniquee, Freyja, stevemila и 7 други им се допаѓа ова.
  11. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.115
    Допаѓања:
    40.317
    Јас едно зборам цело време ама зборовите ми ги читаат како им одговара.
    Никој не осудува дали некој ќе се пораѓа државно, фала богу негов избор без разлика на причините.
    А овде читам за една епидурална не сум ненормална да одам на приватно. Абе ако сака и дома нека се породи ама мокот т.е нашиот избор нека не го плука. Ниско е и плитко.
    А на тебе ти посакувам многу среќа живо и здрацо бебче! :)

На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  12. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.520
    Eве еден пример ќе ви кажам мојата снаа отиде да се пораѓа во Ре медика односно бременоста и ја водеа таму презадоволна во 39 недела доктор Ефремов и вика сеуште немаш никакви болки и не се отвора и докторов и вика јас нема да ризикувам и да те чекам да те фатат болки ке ти приклучам провокација и оп почна да се отвора за некаде од 10 часа се породи ме свативте што сакам да кажам мене на државно со поминат термин од некаде 41.5 не ни размислуваа да не породат со провокација а не пак царски.

13. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Знаете што, ако сакаме да бидеме искрени, условите, третманот и негата на приватно се неспоредливи во однос на државното, како за родилката така и за бебушот. Исто така и цената. Тоа е факт. Но тоа никако не значи дека и на државно не може да се помине и да се има убаво искуство. Веројатно секој град си е своја приказна. Јас ќе зборувам за мојот. Во Кавадарци, гинекологија е со мувла, нема фластерче, на исти чаршави легнуваат жените, постои само еден доктор на цело одделение, фуре од сите можни страни и најгрозно нешто што мораш да го истрпиш е моментот кога ќе мораш во вц. Но, тоа се само три дена кои треба да ги издржиме. Важно е ние да сме добро со бебето, а останатото како е, така е. Се согласувам дека нема секој можност да плати толкава сума за еден похуман третман, но кога би имале можност, сите би сакале. А за аналгезата, се знае, на приватно ја добиваш, на државно ти требаат врски, некаде повеќе некаде помалку, зависи од болницата. Е сега, дали некоја се плаши и има предрасуди па не сака со епидурал, или пак сака исклучиво со епидурал, тоа си е индивидуално и нема простор за спорење. Секоја како си мисли така нека постапува. Нека ни е со лесно на сите, и без разлика каде ќе биде тој момент кој сите го чекаме, Господ нека е со нас и нека не чува.
    П.С. Да се обидеме секоја да си го напише мислењето, без притоа да и контри и реплицира на друга. Си велам така ќе избегнат недоразбирања и напнати постови. :sun:

На stevemila, Grungie, Melinda85 и 8 други им се допаѓа ова.
  14. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.520
    Боже, боже какви се болнициве и после фаќале бактерии па ќе фаќаат во такви никакви услови како да живееме во некое примитивно општество.ЕЈ 21 ВЕК СМЕ

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  15. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Не ми е јасно, темата е Породување во приватна болница а не каде е подобро и кој колку можности има за да се породи во приватно, штом веќе тука сте во оваа тема, логично е да планирате да се породете на приватно и да гледате коментари од членки што се породиле приватно а не државно!

На Natasa. P, anastasijaki, wannaBeMomma и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.172
    Допаѓања:
    147.908
    Драги мои девојки. Јас се породив во Систина. Имав врски и на ГАК и Чаир но ја одбрав искрено ради докторката која ме водеше. Навистина ми беше страв да одам кај некој незнан доктор на пород и иако имав луѓе.
    Многу ми тежеше до последно дали и како ќе имам пари, дали ќе можам да си го дозволам тоа, што ќе биде ако испадне царски и така и испадна - царски бев.
    Да, се задолжив да напоменам - зашто можев! Имав како и се задолжив. Е сега си плаќам рати поарно ми е така мене лично. Но јас сум јас како индивидуа, познавам девојки и државно што се пофалиле од ГАК и Чаир, ама јас не ја менувам Систина за ниедна приватна друга или пак за државно. Пак ќе кажам секој гледа колку може да пружи нозе на своја черга.
    Немојте да се препуцавате, ама не гледам потреба од коментари за државно во оваа тема.
    Да се надополнам, кога влегов во 9ти, мене лично Кацарска ми кажа и најмала болка да осетам во колку и да е часот да ја барам ќе дојде. Да не се мислам и неа лично да ја контактирам.
    Неколку пати ја контактирав со лажни тревоги од пусти страв, ама реално не било во доцни часови зашто рано беше сеуште. Битно, мојава докторка така ми кажа и така терав. Најубаво би ви било да си го контактирате докторот кој ве води за да ви даде понатамошни инструкции.

На Natasa. P, anastasijaki, wannaBeMomma и 3 други им се допаѓа ова.
  17. BellaS

BellaS Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2012
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    931
    Женички од тие што се пораѓавте во систина, тој бесплатен преглед стоматолошки и масажа мора да се искористат пред пораѓај или...?

18. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.172
    Допаѓања:
    147.908
    Мислам мора, јас бар кога прашав, ама бидејќи не отидов после не искористив. На рецепција ми кажаат додека сум трудна. Ако ме излажале и јас тебе те лажам. :)
    Инаку јас не искористив ништо, а ми дадоа (така да користи док можеш, после со бебе и да сакаш немаш кога). :)

На BellaS му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.836
    Допаѓања:
    13.431
    А тоа мора пред пораѓај да се искористи? После тоа не важи?

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Знае ли некоја во Систина после пораѓај каква козметика за нега на бебе даваат?