Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породување во приватна болница

Дискусија во 'Бременост' започната од femina21, 25 декември 2013.

1. olly14

olly14 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    550
    Mnogu mi e zal navistina. Kade se ovie doktori vo koja bolnica?

2. Mane Koce

Mane Koce Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    97
    Леле баш ми е жал за тоа што си го поминала. Знам како е да се минува низ голгота... Сега ме замисли за Ефремовски...

3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    И јас и многу други жени поминавме супер кај Ефремовски, за Јовановски не знам.

На Joraa, Калатеа, Coco31 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.946
    Допаѓања:
    123.534
    Јас пак ќе се пораѓам кај Јовановски ок поминав со првото,резот не ми се ни познава, сега пак кај него :)
    Само од Маца слушнав нег.искуства за Јовановски и Ефремовски , досега за сите доктори од Ремедика се нај нај.
    Баш ми е жал :(

На Калатеа, Coco31, Mane Koce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    270
    И јас имам многу позитивно искуство со Јовановски. Во првата бременост бев со крварење, хематом и уште неколку компликации, па за среќа се се заврши супер, и многу сум му благодарна, меѓу другото и за смирениот пристап, мене многу доверба ми влеваше.
    Стварно ми е жал што членката поминала низ тоа :(

На eli25 и Jana06 им се допаѓа ова.
  6. Трепетлика

Трепетлика Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    270
    @Enn001 дали би сакала да споделиш искуство како помина? Кој др те породи? :)

7. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    952
    Dali imat nekoja poskoro iskustvo so predvremni bebinja vo Re medika? Kolku e cena za 1 den inkubator?

8. Forbidden

Forbidden Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    178
    Еве и јас набрзинка да пишам искуство со Ремедика.
    Се породив пред 1 месец, породувањето почна природно, на крај завршив со царски (тоа е, некои работи се непредвидливи).

Ме породи др. Котларова и од тој аспект сум ептен задоволна.

Работи што мислам дека се супер:
    1. Односот и професионалноста на докторите, за време на пораѓајот и постопертивната нега.
    2. Хигиената
    3. Сестрите се љубезни и услужливи, доаѓаат ако ги викаш веднаш
    4. Самото породување (иако не беше лесно, сепак тоа не беше врзано со докторите или болницата)

Работи што не ми се допаднаа:
    1. Имаше неколку прегледи и лабараториски анализи за бебето кои што беа направени, а никој не ми кажа дека ќе ги прават, како и за тоа колку чинат истите (на крај испаднаа околу 100 евра плус за прегледи за бебе).
    2. Беше направен ортопедски преглед, но докторката напишала само извештај. Во однос на ортопедот, сметам дека докторот треба да дојде и да ти објасни макар и 5 минути, кога веќе ја плаќаш услугата
    3. Поддршката за доење беше никаква, сестрите доаѓаа, ми го оставаа бебето на рака, каде што имав канила, и во сета мака од раната од царскиот рез, и сите издупчени вени, си одеа за 30 секунди. Никакво објаснување како да се масираш за да ти дојде млеко, или што да правиш со бебето, како да го доиш и слично. Иако тоа е од особено значење ако ти е прво бебе. За среќа постои youtube :D.
    Последниот ден набрзинка покажаа како се бања бебе и така, се на се 5 минути.

Сепак ова е мое мислење и очекувања кои ги имав пред да дојдам таму.
    Во однос на спавачи, постелнини такви работи не е важно дали се стари или нови, најбитно е да е се чисто.

***Ако ви се раскрварат брадавиците од обиди за доење додека сте во болницата, побарајте силиконски брадавици, има иако не кажуваат од старт дека се достапни.

Ако имате прашања пишете ми :D

На Madam S, Didi***, le.dentiste и 4 други им се допаѓа ова.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.946
    Допаѓања:
    123.534
    Аууу не помагаат сестрите?
    За првото ептен се трудеа , тогаш дури јас нервозна , они се моткаа цело време , па ме стискаа , па ме испумпуваа со електрична пумпа, мислев да го избркам :D
    Може не се истите сестри.

А маски се носат цело време или само на пораѓај?

На Coco31 и Jana06 им се допаѓа ова.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Ова ми е мило дека го смениле зашто порано одма ти ги носеа и не ни знаеш дека можеш и без нив.

Мене ме интересира кои прегледи ги направија за бебе освен ортопедски и ото скрин?

Сега ќе те нападнеме со прашања :D

На Coco31 и eli25 им се допаѓа ова.
  11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.946
    Допаѓања:
    123.534
    Мене кога прашав за цена ми рекоа плус 3-4000 за бебето за анализи .
    Со првото го немаше ова, доплатив само за крвна група зошто јас си побарав.

12. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.228
    Допаѓања:
    4.900
    Јас овој пат ако истерам до крај сакам да одам да се породам во Систина, сега за сега одам на контроли кај Димчев ама незнам дали он пораѓа, или ке треба да бирам друг доктор.За Ремедика можда јас имав лоша срека, незнам,за педијатрите немам збор, послебно за Марина, таму си го носам син ми уште ама Јовановски не сакам ни на пат да ми излезе,

13. Forbidden

Forbidden Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    178
    Може не се истите сестри, и јас читав различни мислења на темава, некој има исто искуство како мене, некој па исто како тебе. Од крајност во крајност.

Маски носеа сите, особени педијатрите бидејќи работат со бебиња.
    На породувањето и покрај направен ПЦР тест + брз антиген тест, те тераат да носиш маска.
    Додека се пораѓав природно, ми се слоши од маската, на сета мака уште маска да носам, додека доле во чекалната 50% од луѓето се без маски. На крај ја извадив.

Додека си во соба маска носиш само кога имаш некаква посета, сестри, доктори итн.

Прегледи за бебе (наплатени):
    Клинички ортопедски преглед - 550
    Ехо ортопедски преглед - 550
    Скрининг за слух - 1100
    Тироидни хормони (специфично бидејќи јас имам проблем со тироидната и примам терапија) - 1900
    Кардиолошки скрининг - 1100
    Мислам дека тие беа, не знам дали сум заборавила нешто.

Друга работа што се изнервирав е што никој не ми кажа дека бебето има жолтица, ниту пишува во исписниот извештај.
    Иако нели скоро сите бебиња имаат, пак треба да ти објаснат што да очекуваш и дали треба да реагираш доколку забележиш нешто различно.
    Инаку самата забележав, нели очигледно е, ама си викам ќе ми кажат ако има, може ми се причинува хахаха

На eli25 и Jana06 им се допаѓа ова.
  14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Јас плаќав за првото мислам околу 2000ден дека беше, ортопедски, ото скрин и мислам тсх не сум сигурна ама 3 работи беа.

А за ортопедот да, исто што вика членката, може да дојде на 5 мин да ти каже што како. Баш на првиот преглед кај Антоније му викам му правеа ехо и ми вика па кај ти е снимката? Глупости, имаше пишано само широк повој.

15. Forbidden

Forbidden Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    178
    Изгледа истиот извештај е за сите, и кај мене беше нешто така. А баш за почеток очекуваш да ти објаснат што да правиш првиот месец. Дали да го ставаш на стомак итн итн.

И да не заборавам, дента кога ме задржаа, бидејќи имав чести и редовни контракции, но не бев целосно отворена, ми го наплатија како посебен ден и чинеше 5.300 денари (Од 15:00 часот до 00:00 бидејќи тогаш се отворив комплетно). Потоа останав уште 4 дена бидејќи толку е за царски и тие спаѓаат во цената.

16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Да, наплаќаат плус ноќевање зашто си таму ноќта. Ми кажаа мене само што ме примија ама ме прашаа дали сакам да платам плус или да си одам еден ден порано. Останав 5 ноќевања тогаш така беше.

На eli25 и Forbidden им се допаѓа ова.
  17. Forbidden

Forbidden Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    178
    Да да, океј е ако ти кажат и те прашаат дали ти одговара. За да не се чудиш кога ќе излезе фактурата на крај.
    Ај си викам за една работа да не ми кажале цена, ќе речеш заборавиле. Ама не ми кажаа за ниту една услуга буквално.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    А откако се породи остана 3 ноќи - 4 дена? Се избунив јас малку, сега рачунам и нешто не ми се совпаѓа. Ако не ја рачунам ноќта со болки значи сум останала 4 ноќи.

19. Forbidden

Forbidden Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2010
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    178
    Од недела до петок вкупно 5 ноќи.
    Фактички се породив во понеделник веднаш после полноќ

Последна измена: 1 јуни 2022
    На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    952
    Pak da prasam jas dali znaete kolku se naplaka za decata sto sedat vo inkubator?