Последно што знам од пред месец дена е дека 125. 000 е царски, плус ПСР 2000ден, али може и од друго место.
Ете и јас породена пред 7 дена во Ремедика. Презадоволна од секој аспект, ви посакувам на сите со лесно па се читаме во другите теми поврзани со бебе, доење и слично. Мислам дека тие ќе ни се потешки за совладување
Се предомислуваш од Систина??? Јас на почетокот многу се двоумев Систина или Ремедика али сега за сега е Систина...
Imam dolga istoria vo bremenosta so tromboza so skraten cerviks so serklaz so zaostanato bebe i sve ova go vodam vo remedika, bev pred edna nedela vo sistina na pregled i oregovori za poraganje ama stvarno bese ko od 0 od pocetok da pocnam i primetiv deka stvarno ne mozat da e razberat cela historia ili pak mozda mene takov vpecatok mi dadoa i se predomisliv pak sum na Remedika tamu mi e cela istoria od pocetok
Ме интересира дали се породивте природно со епидурал? Сакам да ја примам оваа анестезија ама ми се јавува некој страв да не имам потоа главоболки и сл.
Да. Дојде анестезиолог, ми објасни се што и како, го распрашав што ме интересираше и катетерот за епидуралот ми го наместија уште при прием пред да бидат болките големи. Ќе кажеш кога ќе ти се засилат и кога ќе сакаш да ја вклучат дозата, ѝ треба околу 15тина мин да делува и после е милина- цтг бележи контракции а ти немаш болки За мене епидуралов беше препозитивно искуство. Дозата беше таман да не осеќам болки а да ги осеќам напоните, а самото поставување речиси и не го осетив.
А кога ти ставаат епидурал има некое правило пример да си толку и толку отворена или? И како ќе знам која доза ќе биде таман да не испадне да не ги осеќам и напоните после. Извини што прашувам цела сум прашалници.
Па осеќаш дека нешто се дешава, како благи контракции, да речам благи менструални грчења- ама е далеку од болка, буквално не боли и си седиш мирен/ одморен. Ќе ти објасни сѐ анестезиологот пред да ти го постават во зависност од ситуацијата. Мене ми рече дека зависи и од личниот праг на болка и колку можеш/сакаш да толерираш. Дозата ја определуваат они, ти не треба да знаеш, треба само да им кажеш- сега ме боли, не сакам веќе да трпам, вклучете го
Кај мене породувањето имаше многу забрзан тек така што само што ме боцнаа за епидурална следните 5 минути јас веќе бев на бокс А треба да си отворена мислам најмалку 6 см за епидурална
@Трепетлика Кој анестезиолог ти беше? @The_Doctor Воопшто не се осеќаат болки, осеќаш некои ептен благи грчеви како предменструални болки. @Erika.greeneyes Мене ми ставија на 1цм отворена ама јас веќе имав јаки болки, па побарав.