искрено маж ми имаше земено кога дојде да не земе од болница, ама доле на врата не му дале да внесе, и после мислевме на преглед кога ќе одам да однесам ама така искочи некако и на крај не однесов ништо, а сакав
Гинеколошки не се наплаќа сигурно, а за бебе зависи како ќе им текне. Кажуваат дека ви следат 3 прегледи во текот на првиот месец, јас кога се јавив да закажам за денот кога правеше месец ми рекоа дека ќе ми наплатат. Требало сите 3 прегледи да бидат пред да направи 1 месец. Ама еве има случаи кај што не им наплаќаат и покасно. Најверојатно зависи и од докторот
не знам дали зависи од докторот или од тие на шалтер, пошо мене и првиот преглед ми го наплатија, пробав да и објаснам на таа дека е таму родено бебето, мислам не ме ни слушаше и ми наплати, бебе плачеше и не можев да се расправам и платив, после дојдов дома и и пишав на докторката на вибер, наредниот пат ми ги вратија парите
Нема врска значи вака епидуралот е аналгетик спиналот е анестезија, јас паѓав во драми и делириуми од страв пред да го примам, имав прекрасен снестезиолог во систина кој ми ја објасни разликата. Епидуралот се дозира, јас и на царски бев со него после операцијата (за разлика од спиналот) веднаш се вратив и осеќав се после пет минути. Не знам морам уште еднаш да ги испофалам сите таму за жена како мене што е паника и драма во движење направија да биде се ок тогаш се стварно добри
https://acibademsistina.mk/doctor/elizabeta-matevska-atanasovska/ Дали некој има искуство со докторкава, за водење бременост, породување...
Немав болки ниту оток. Само првото станување по пораѓај(природен) имав вртоглавици не знам дали беше од епидуралот или од самиот пораѓај. Ама брзо помина.
Со двете деца кај неа се породив. Одлична е. Опушта, смирува, се зеза. Првото ми е природно, второто царски.
Si se porodiv i jas,carski rez i si dobiv najmila i samo pofalni zborovi za Sistina celokupno, od tim koj me operirase voden od Gordana Petrovska, babici, bolnicarki, sestri ama bash bukvalno se. Ni eden denar ne e zaluden i dosega e i podobro od shto ocekuvav da bidi iskreno. Topla preporaka za koja i da se dvoumi, i slobodno prashuvajte shto ve interesira... ❤️
Ме интересира што носевте за во болница ? Нели велат дека треба пижами, марамици и слично? и дали треба на бебчо да му земам нешто?
За тебе не треба ништо се има и за бебе исто, само облека за излегување да си донесеш пред да си одиш
Честитки Еве да споделам и јас мое искуство од Ремедика. Премногу бев во паника кога отидов затоа што требаше со закажан царски, но мене ми пукна воденикот недела дена порано. Др. Котларова беше на смена, ме прегледа и рече ќе се јават на Др. Јане кој ме водеше. Дојде на смена Др. Афродита, поразговаравме додека ми правеа цтг и после некое време ми кажаа дека Др. Јане е заминат на викенд надвор од Скопје и не може да дојде. Јас се испаничив уште толку. Во меѓувреме цело време доаѓаа сестри, анестезиолог, болничари, акушерки да ме проверат како сум. Се спремија и ме однесоа во сала. Остана и Котларова заедно со Афродита. Анестезиологот Др. Крстевски беше цар - не осетив ни кога ме боцна ни ништо. За време на операцијата ме галеше по глава, друга сестра ме држеше за рака и ме охрабруваше. Фала богу, се помина добро. Постоперативно кога ми помина дејството на спиналната, цело време на 5 мин ме проверуваа како сум и ми ставаа инфузии за болки. За сестрите немам збор, сите до една беа позитивни, насмеани, многу ми помогнаа и за доење и за станување, буквално за се. Јас сум презадоволна до сега.
Ќе сака некоја да ми каже по приватниве правите ЦТГ а вагинално ве прегледуваат секој преглед и дали тоа е болно мн не интересира како тече прегледот 38 39 недела фала ви
Нема врска, приватна- државна болница. Прегледите во последните недели се тие. Вагинално се проверува дали и колку см си отворена. Цтг обавезно да се следат контракциите. Ништо не е ептен страшно, кога сте дошле до крајот, ќе се издржи.