Од каде да знам и јас. Ете и јас се прашувам. И баш поради тие муабети мм ме убедуваше на клиника да се пораѓам, а јас бев против. Сакав приватно.
Извини, сакав да се надоврзам на постот на кој си одговорила и да ги опфатам сите три, ама очигледно не ми успеало да ја опфатам целата конверзација. Ама, нека му послужи на некој кој се интересира за овие клиники.
Znam, prasanjeto nebese upateno kon tebe, e kon onie koj toa go velat, neka kazat sto nudi GAK poveke od Sistina? Strucnost, aparatura, uslovi.. A tvojot soprug, mojot isto, da trebaat da se poragaat ke si odea vo Sistina bez dvoumenje , si se zaprasala dali togas ke najdevte pari.. parite tocno za nas standard se mnogu, nekoj navistina nemozat da si dozvolat da se porodat vo privatnite rodilista, no onie koj nekako mozat da se snajdat moj sovet e toa da go napravat. Dobro investirani pari, cenata e visoka no dobinata vrednost neprocenliva. I da i samo bog da ne cuva..
@Paka целосно се согласувам со тебе. Што вреди вреди. Ако пораѓањето е во 9ти, без никакви претходни компликации вреди. Другарка требаше да се пораѓа во приватна, си одеше на прегледи редовно на приватно, во 7ми се искомплицира, и не сум сигурна дали дочека почеток на 8ми. Лежеше недела на Гак и ја породија. Близначка бременост, исто како тебе затоа се надоврзувам. Уште првата недела, откако нејзе ја пуштија, бебињата останаа на Гак. Сакаа да ги префрлат во Систина. Ама 250 * 2 = 500 евра од ден. Јас мислам за 1к или 2к би се снајдела, ама девојчињата беа повеќе од 3-4 недели во инкубатор. Тоа е многу пари. Можеби за некој со добар стандарт е ок, ама пример и два автомобила да имам и да ги продадам, пак нема да имам доволно пари да ги покријам трошоците. Инаку пак ќе кажам. За нормална бременост, 9ти месец, си вреди. Ако не друго, многу е важно психата да ти биде мирна дека нема да бидеш оставена да чекаш пред врата на милост или не милост на докторите. Кај нас на државно, ако одиш сама без маж или фамилија не те пораѓаат, дека си немал кој да им даде пари на докторите (Непотрвдена информација, ама така велат)
Не е точно ова. Тетка ми сплет на околности и со двете беше сама. И тоа Киров и дојде од дома. Точно е дека чекаат пари, ама да те породат ќе те породат сигурно. Да не шириме паника, не е толку црно низ државните , посебно ако имаш некоја врска. Не секој може да даде повеќе од 1000е за породување.
коса ми се крева од изјавата НЕМА ДА ТЕ ПОРОДАТ поради тоа или тоа. 8 години бев у гратска болница и никогаш не слушнав да некоја жена останала непородена поради било која причина.
Koja kompliciranost jas ke ti kazam jas posle vtoriot spontan abortus bev kaj lazarevski on mi go pravese vtoroto IVF otidov da go prasam dr sto ponatamu I dali ke treba da mi ja snima pak matkata I da se prodolze ako ima potreba so treta operacija po red prethodno imav dve od koj vtorata bese prekinata zaradi pad na pritisokot prvata bese operacija na ispukano slepo crevo vtorata bese za da se vide sostojbata na jajcevodite tretata bese za da se vide. sostojbata na matkata radi spontanite abortusi I znaete sto mi rece lazarevski nema potreba matkata ti e zdrava parite ne bea problem ke si platev se od tamu. otidov pravo na gak kaj Dr TRAJKOVSKI i taka slatko se nasmea na toa oti nema potreba od nova histeroskopija a se gubat bremenost I mi otvorija istorija vo meguvreme Dr TRAJKOVSKI si zamina od gak pa dr TRAJANOVA gospod da ja blagoslovi se nafati da me operira izleze oti sum imala septum pregrada na matkata I toa 13 milimetri koj se gledal I na snimkite od hsg ama nemase koj da go vide. plus toa jajcevodite mi bile polni gnoj lazarevski dzabe go gledase hsg koga nisto ne vide pred IVF nemam namera da gi branam ni gak ni nikoj no toa e moeto iskustvo ne znaci oti ako se poragate vo privatna klinika nema sansi da nastanat komplikacii ili pak na gak samo ne daj boze da dojde do toa na krajta Dr TRAJANOVA otvoreno mi kaza oti ne isto prva I treta operacija na stomakot I zatoa ne se nafakaat golem del od Dr da operiraat
Не негирам @duffi , затоа и ставив во загради. Можеби било сплект на околности, и така се погодило. Ама жената била сама, немало кој да дава пари... (пак ќе кажам, муабетот ми е од шпекулации, не бев таму, не ми е потврден) Инаку нормално дека и на државно не е така црно. 90% или повеќе од докторите во приватните идат од државни. Последна инфо до која стигнав е дека Систина ќе отварале кај нас во Ср, и во план било Тенев да се префрли таму. Јас 93% од што ги знам се имат породено во државна. Сите поминаа Ок.
А што ако беше од Гостивар? Ако е Струмичанка не значи дека струмичанките ќе ги гледа како кралици или ќе помага. Многу без врска совет извини вака.
Услови сигурно Не. Апаратура има, но нема доволно персонал и нема кој да работи со неа. А ниеден маж не би сфатил. Чест на исклучоци. Тоа е.
Без разлика тоа што немам сега дете но имам родено. И тоа со страшни врски на ГАК од сите страни и една сестра ме исмејаваше леле што си ти толку што се јавуваат толку за тебе. Тоа доле што го гледав беше хаос. Се мачев три дена и последната вечер ме држеа намерно бидејки им било наредено ноќе да не ме пораѓаат и бев клукана со апчиња да издржам. Јас пеколот го видов на бокс сама иставена и тоа на крајниот бокс до операционата сала и никол околу мене. Толку во живот не сум викала ќе дојде и ќе ми речат рано тие така треба болки да имаш о последниот пат кога свикав и се растрчааа и за 5 мин се се заврши а да ме дојдеа како што не доаѓаа прерходно сама ќе се породев. Вечерта си се потпишав на своја одговорност и си отидов и кога искочивме од врата мм ми вима наша нога тука веќе не стапнува. На ГАК џабе ти се врски тоа ми беше највеќе зборот.
Се согласувам со тебе Дуфи. @Momichka еве на пример во Чаир не е така, бар јас и уште куп пријателки породени таму имаме убаво искуство без врски. Јас отидов да раѓам онака, никој не познавав и не ни знаев кој доктор е на смена (а и да знаев немаше да ми значи, зашто ништо за никој не знаев).. ме примија доле, ми дадоа спаваќа.. а мм си отиде дома. Ме фати период од 21ч вечер до 06ч сабајле да раѓам, а докторот не ме остави ни еднаш сама, цело време или он или други ме гледаа.. иако трета смена докторите имаа прекрасен однос. Како може да остават непородена жена? Да ме вратат со болки, пукнат водењак, крварење дома? Или да ме испратат во друга болница? Не верувам да има ваков случај.
@mariz јас од се срце посакувам насекаде да е така, Посакувам секогаш да слушам вака позитивни критики од болниците. Немам право да навлегувам во дебати за настани каде не сум била лично дел. До некаде згрешив со пренесување на казла/рекла. Можеби и државните болници се многу повнимателни со лица некои немат здравствено осигурување и не се водат ни како невработени, бидејќи треба приватно да ги покријат трошоците. Можеби затоа понекогаш до нас доѓаат вакви непријатни приказни каде вистината не е прикажана во целост. Не негирам. Жалам за споделените негативните вибрации од настанот. Се надевам дека без разлика дали државно или приватно, темата Се проодив ќе ја исполниме со прекрасни, брзи и лесни пораѓаи
Izvini ama nie se imame. dolgo vreme so nea zatoa I go rekov toa mene me gledaa Kako kralica bas Kako kralica na gak I seuste taka za drugite neznam licno mene da I prethodno koga ne bese Dr Viktoria jovanovska direktorka I da poveketo moi Dr se od mojot kraj Sestra mi ne dade pari ni na eden dr koga se poragase a jatrvata koga se poragase dadea svekorot I svekrvata 300 evra na dr I na sestrite jas gi karav ama koj me slusa mene I za dvete deca dadea tolku pari I prviot I vtoriot pat a sistina odamna trebase da otvorat vo strumica ama ne otvaraat oti otvorija vo bitola
самите вие си ги учите лекарите и сестрите да бидат митаџии.Гледам и без да ви побараат тргнувате со мисла дека треба да им давате и им давате.Цацко ви е крив на крај... се што не се однесува по правила треба соодветно да си пријавувате.А не да им кјутите.Ви се дерат и вие ним така тогаш. да не ме сватите погрешно дека мешам националости ама кај нас вака со Албанците не се однесуваат.Затоа што ним ако им писнат одма ке ги истепа некој,или им вади оружјето и ги заќутува. мм се дереше и во Систина на таа на шалтер затоа што не си ја вршеше соодветно работата.Па од како списка тој се собра јато персонал да ми го примат детето кое беше веќе во безсознание од висока Т. како ви се понашаат така и вие бе со нив.Не разбирам кој страв им го имате .Нема да ме породат,немало да ме гледат бла бла.Не знаете да се поставите правилно затоа ве цицаат како сакаат
Greska si albancite najmnogu pari im davaat sum bila so albanci na bolnica I od iskustvo zboram licno moe imam albanci rodnini
не реков за пари реков дали дозволуваат да им се понашаат дрско или не јас живеам и раб 11 год со нив