Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породување во приватна болница

Дискусија во 'Бременост' започната од femina21, 25 декември 2013.

1. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    А бе така ми се чини или од споделени искуства, како и од мајки со кои се читаме по темиве, заклучив дека во Ремедика се посветува големо внимание на доењето и многу од жените таму породени дојат успешно. Изгледа сестрите им се добри. :wasntme:

На Ano, LiliBoz и eli25 им се допаѓа ова.
  2. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.836
    Допаѓања:
    13.431
    И јас така приметив. За Систина не знам како е. И таму имам слушано позитивни искуства. А за државна клиника да не правиме муабет. "Благодарение" на ГАК јас не дојам.

На Olgica.bu и LiliBoz им се допаѓа ова.
  3. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.104
    Јaс пaк блaгoдaрение нa систинa, имaм пишувaнo мнoгу пaти се нaј е вo бoлницaтa oсвен сестриштaтa нa неoнaтoлoгијa.

На Olgica.bu, Black girl, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.116
    Допаѓања:
    40.320
    Sto se sluci?

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Па и моето искуство со сестрите од ремедика е одлично, посебно таа една сестра колку ми помогна околу доењето, незнам дали е таа Ангелина што ја споменаа не запамтив како се вика а сум и бескрајно благодарна.
    И покрај правилото бебињата да спијат ноќе во посебна просторија, таа го остави малиот кај мене цела ноќ за да цица на 2 часа да воспоставиме лактација, бидејќи педијатар и рече давајте му ад на бебево после цицање.
    Ми кажа да навивам аларм на 2 часа, но и таа очигледно навиваше зошто влагаше во соба да види дали сме станале дали цицаме во исто време кога мојот аларм беше.
    Ме тушираше со топла вода на гради кога кревав темп од надојдено млеко итн...
    На крај кога си одевме ме гушна и гордо ми кажа: успеавме, на слободно доење сте понатака...и еве не до ден денес :)

На Belabelinakinder, Lolipop23, Ano и 7 други им се допаѓа ова.
  6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.932
    Допаѓања:
    123.482
    Навистина се. Ми го оставале малиот на полноќ па се до 2,3 да цица. И ги викаш стопати доаѓаат ( почнало да ика, заспало, нејќело да влече .... секакви глупости :D). Секогаш насмеани и навистина обучени. Браво за нив :)

На Melinda85, Ano и LiliBoz им се допаѓа ова.
  7. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    Ете, можеби е случајно, но на цел форум повеќето породени во Ремедика дојат. Тука некаде се и Плодност. Јас породена, преморена, тие ме ставаат на пумпи за стимулација, ноќе после подој ми носеа рачна пумпа оти готова бев за мастит. Мојата "несреќа" беше тоа што последниот ден не беа на работа сестрите кои најмногу се трудеа. Тогаш ги преполнив градите. Најретко сум читала екслузивно доење во Систина од сите приватни болници. Иако, има исклучоци секако.

На eli25 и LiliBoz им се допаѓа ова.
  8. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.116
    Допаѓања:
    40.320
    Konkretno mene ne mi objasnija nisto, ni kako ni sto da pravam ama bukvalno nisto. Pobarav pumpa mi donesoa racna ama premn me bolese i ja vrativ i nikomu nisto. Ja kako izgubena cela.
    Vtoriot pat nema da pominat taka. Ako pak e ista prikazna, na glava ke im se kacam.

На Olgica.bu, eli25, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.053
    Допаѓања:
    225.386
    Да, форсираат да те научат, не се нападни и посветуваат огромно внимание околу доењето. Морам да се сложам. Јас бебе го зимав од 6 наутро до 12 навечер кај мене во соба и само еднаш ад му даваа во 03 ч. за во 6 пак да дојам..
    Е за пумпа мн ме нервираа бидејки едвај еднаш успеав да им земам а ке пукнев од тежина на гради.

10. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    Разбирам. За второ барем тоа е полесно. Ич не ти требаат, сама ќе знаеш, од минатите "грешки". Не сакаат да се занимаваат изгледа. А и ад то му е лесно навечер, дај му шише и нека спие, отколку да ти го носи. И јас неколку пати ја оставав пумпата, болеше, ама ме бодреше сестрата да издржам. Уште малце да останев и уште малку повеќе внимание да имав, ќе успеев целосно. Ама, тоа е и сами сме криви, требаше повеќе сама да се информирам.

На eli25, wannaBeMomma и LiliBoz им се допаѓа ова.
  11. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    5.533
    Во Ремедика помагаат на сите начини. Мене ми дадоа силиконски брадавици и по нивни совет и за дома си купив. Ми кажаа како се чуваат, стерилизираат, се. Доаѓаат, те местат, на детето му ставаа шприц со декстроза да загризе. Кога и да ги бараш доаѓаат. Мене ми остави впечаток ( може е таа Ангелина) една сестра, малку строгичка така, млада, ама па кул ми беше. Ептен даваше кураж и мотвираше за доење. Е, тоа најмногу ми фалеше дома кога дојдов. Ни сестри, ни декстроза, расплакано бебе, сто перници и положби, за на крај да си продолжам со свиткана кичма. Ме масираа, ми помогна, ама од премногу наплив, пак имав проблем. На крајот, патронажната направи некоја финта со брадавицата, детето продолжи да си влече, а јас се спасив од понатамошни маки. Инаку бев на работ на мастит.

На eli25, stevemila, Melinda85 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Elenche87

Elenche87 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    1.722
    Првото дете го родив во Санте тогашна Моја болница се викаше и никој не ни се потруди да ми објасни како да го дојам директ аптамил пред да си одам дома ми надојде млеко ама детето кога го ставав на града незнаеше да влече и одма ми рекоа купи аптамил оти не влече ќе биде гладно и така малку по малку ми запра млекото и детето ми беше на ад. Е сега се породив со второво во Систина,од болницата сестрите и се друго сум премногу задоволна толку беа упорни и инсистираа на доење еве уште малку еден месец ќе правиме и само на доење сме напредува малава по 40гр дневно што е супер..

На eli25, stevemila, forumce и 3 други им се допаѓа ова.
  13. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.104
    Сличнo кaкo и кaј тебе ништo не oбјaснувaaт ниту пaк се зaмaрaa, пумпa дoнесoa пoсле десет пaти oткaкo им рекoв. Дoев сaмo крaтoк периoд двa месецa негде нo и тoгaш дaвaв aд.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Здраво, имам малку време до терминот за раѓање па решив да се посоветувам на форумов, бидејќи најкорисните информации ги имам најдено низ темите. Ќе се пораѓам во Ремедика па ме интересира дали треба да понесам нешто освен средства за лична хигиена, на пр. влошки за гради, специјален долен веш (некои гаќички како мрежичка што продавачките ми ги нудеа како неопходни), дали е дозволен дезодоранс и каков? Уште поважно, дали за време на престојот таму сестрите објаснуваат доволно за нега на бебето (бањањето, температура, и сл) страв ми е дека кога ќе дојдам дома ќе бидам изгубена. Многу ми е драго за тоа што го читам за сестрите и доењето, имам огромна желба за ексклузивно доење.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Fani80

Fani80 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2016
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    158
    И во систина многу се работи на доењето, пред некое време имаа настан посветен на доење на кој бев и многу ми се допадна. Имаат и соба за доење и посебно едуцирани сестри кои по пораѓај ги посетуваат родилките и им го објаснуваат процесот на доење.

16. Slavka 28

Slavka 28 Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2016
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    80
    Sekoj so svoeto iskustvo, jas vo Sistina pominav preubavo, sestrite doagjaa na 5 minuti, mi pokazuvaa za doenjeto, mi go drzea bebeto. Odev i na predavanjata za trudnici sto gi organiziriraat i tamu pedijatar ne sovetuvase, a sega pred nekoja nedela imaa bas cel nastan posveten na doenjeto.

17. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.917
    Допаѓања:
    31.580

Се што ти треба за време на престојот во Ремедика таму ќе ти дадат освен средства за лична хигиена за тебе. Значи влошки, гаќи, спаваќи и слични работи не носи. Се таму ти даваат. Бебето исто се е со нивни ствари и нивна козметика. Ако ти треба дури и нивни силиконски брадавици ќе ти дадат.
    Дезодоранс јас си користев од оној што си го користам регуларно ама мојот е од Lush како крема не знам за тој со прскање дали е добро да се користи.

Ако ти треба сестра за било што и во било кое време слободно викај ги. Тоа им е работа ич не се срами.

За бебето ќе ти објаснат како да се дои, ги носат за подој во било кое време освен ако со тебе не се договорат ноќе еднаш да му дадат ад млеко за да се одмориш првите денови. Пред да те пуштат ќе ти објаснат како се бања бебето, како се менува пелена, како да се грижиш за папчето и во колку слоја да го облечеш бебето во зависност од сезоната.

Педијатарот што ќе ве испушти веднаш дента ќе ви закаже следна контрола. Првата конторла е обично по 3 дена од пуштање дома. Тука пак педијатарот решава дали ќе се продолжи со екслузивно доење илли има потреба од ад. На следната контрола пак се прави проценка и така. Првиот месец дена контролите се дел од пакетот за породување ( не ги наплаќаат посебно) и во зависност од тоа како напредува бебето. На контролите ќе ти објаснуваат уште по нешто плус ако има потреба. Исто така педијатарот дава визит картичка со телефонски број и можеш да им се јавиш да ги прашаш нешто ако имаш потреба.

На iki26, eli25, Ano и 3 други им се допаѓа ова.
  18. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    aхa дa :) немaш млекo aј чao мнoгу пoмoш и едукaцијa. Истите сестри се зa се, и бaњaње и рaнење и чувaње бебе немa пoсебни
    Сaмa дoмa сo сoвети oд мaјкa ми и женички oд фoрумиве ми дoјде кoлку тoлку млекo.
    Еден е... сoвет не ми дaдoa.
    Ми дaвaa сoвети зa aд, кaкo, кoлку дa спремaм, кoлку дa дaвaм, сo кoјa вoдa дa гo спремaм. Дoaѓa ми кaжувa кaкo прaвилнo шишетo сo aд дa гo држaм. Им бaрaм пумпa дa стимулирaм не ми требaлo немaм млекo.
    Сестрите кoи беa нa oдделoт зa интензивнa негa и дoaѓaa кaј цимеркaтa е зa нив секoјa пoфaлбa кaкo oбјaснувaa, aли oние другине мрзи.

19. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.116
    Допаѓања:
    40.320
    Zatoa rekov sega so vtorovo ima dusa da im izvadam. Ni kjutam nisto veke.

На Olgica.bu, eli25 и alisijad им се допаѓа ова.
  20. nora_st

nora_st Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2017
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    13
    Добро бе како можат така да си дозволат, баш се разочарав од ова што го кажувате. Имам уште малку до крај и се одлучив за Систина ама ова стварно не ми се допаѓа. Па нема ли доктори што го гледаат ова, да реагираат некако.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.