Е ова ми требаше. Не знаев на сајтот дека го има. Ко ќе отидам за 2 недели ќе им кажам. Уште јас лошо сум разбрала никогаш немале такво нешто
Kako e so epidural se osekaat bolki oti i jas sakam da odam kaj kotlarova i so epidural da se porodam, pa sakam da znam kako se oseka so epidural.
Само цтг во текот на ноќта или проверка дали си отворена, утрото клизма и во сала. Кај мене така беше
Индивидуално е тоа претпоставувам. Јас осеќав болки ама подносливи, доста ми олесни епидуралот. Реално и целиот процес кај мене многу бргу одеше.
Тоа е многу индивидуално. Ми ставија епидурална во 20ч, а јас се породив во 10ч утредента. Иако бев отворена бебето беше заглавено во каналот.
Тоа никој не може да ти каже. Секое породување си е своја приказна. Епидуралот не игра улога во тоа за колку време ќе се породиш.
Јас до 5 прста си ги трпев болките кои беа подносливи и ми ставија епидурал, после епидуралот не осетив болка искрено дури дека завршив и на итен царски ја појачаа епидуралната и ич ништо не осеќав. Е само мака ми беше нај јаката контракција ја добив во моментот кога ме боцкаше таа а не смеев да мрднам мене така ми се погоди барем
Jaс се породив кај неа со епидурал ама пред 3 години. Кај мене не фати епидуралот на едната страна и сега да ми е овој памет не би ставила епидурална туку лајт спинал (докторката тогаш ми предложи така зошто брзо одеше процесот и таа анестезија еднаш се става и делува 3 часа) плус од епидуралот ми се јавија тахикардии и ми се качи пулсот. Ми ја ставија скоро на 7 прста отворена, до тогаш болките беа подносливи. Се породив после 4 часа откако ми ја ставија, кај мене се забави процесот, па мораа да ми даваат и провокации, да не ја ставев ќе се породев 2 саати порано. Инаку докторката е феноменална, нема да згрешиш, јас сум презадоволна и пак би идела кај неа.
Да Мене ме интересира дали дават уште прва слика од бебе? Мајка ми пред 10 години и дадоа со брат ми, а мене сега ништо никој не ми спомна. Па мислев да прашам на следен преглед, ама некоја да не има инфо…
Јас пред 3 години се породив и не ми дадоа слика,само картончето од креветчето што лежеше ми го дадоа.
Се плаќа првото во 36 недела само со преглед заедно, 4000 мкд. После до пораѓај не се плаќаат, јас одев еднаш неделно, па во 38ма на 2 дена. @JustBeautiful не даваат слика сега. Јас ги замолив го сликаат бебе во сала, ми рекоа не смееле. И нишо посебно поклони не даваат, пелени и козметика бекутан, биогаја и уриаж тестери. Толку. Пред 3недели се породив.
Јас се породив пред 2мес ми ја дадоа крем торбата внатре имаше биогаја, памучно ќебе мало со вез Систина и налепница baby in car.
Да е живо здраво бебче. Како си задоволна вака Општо од се', сестри, насоки за прво доење,преоблекување, дали брзо ти го донесоа бебо и кај кој доктор се породи? Ако не ти е проблем да ми дадеш некоја кратка насока
Фала, да се враќа се убаво. Второ бебе ми е со договорен царски кај Корнелија Трајкова. Имав пишано некаде, докторите се супер, сестри исто, се генерално добри. Не знам ни колку сум репер искрено зошто и докторката лично многу добро ја знам и главната сестра на гинекологија на оддел ми е позната, па мене ептен ме гледаа. Ми носеа и капучино . Педијатри секој ден го гледаат бебето со прегледи и ти кажуваат што прегледи направиле, како е. Не сум задоволна од болничари, ги мрзи да работат повеќето. Пример, докторката ми даде дозвола да станам 12 саата по операција, болничарката ме убедуваше да 'си полежам' (да се смени смена и друг да ми помогне за кревање). Ама си кажав дека мора сега и виде не виде ме крена Сестрите од нео се супер, јас немав потреба да ми покажуваат доење, ама првиот пат сестра Наташа (таму е уште) буквално ме научи да го дојам. Инсиститаат на доење и доаѓаат цели време да ви покажат како да доите. Покажуваат и како да го бањате. Бебето ми го донесоа по 1 час, оѕкоа излегов од сала за освестување. Мислам дека и природно родени ги носат тогаш зошто им прават прегледи. Може бебе да седи цело време со тебе, може да го даваш на чување.