Само за излегување ти треба што ќе му облечеш, ама тоа може да ти го донесат и тој ден кога ќе си одиш. Бебето таму си е облечено цело време во бели шпикозни со вез Систина.
Јас носев само средства за лична хигиена , четка за заби и паста иако имаа поубави ми се моите. Земи си продолжен кабел зошто штекерите се доста доле, а ти нонстоп со креветот ќе мрдаш па често позицијата нема да е добра за полначот. Инаку се друго имаат. Носи и ланолин за брадавици немаа, ако планираш да доиш да не те болат. Јас носев и перница за доње и тоа немаа, а пошто бев со царски многу ми помогна.
Ланолин за гради,пуњач за телефон, земи си чај за доилки мислам дрка на хип беа во гранули или ќесички филтер земи си за да не носиш и цедалка ако мачкаш тело со млеко општо козметика и за шминкање земи си и стегач за коса. Облека ќе ти донесат последен ден пред излагање.
Околу козметиката се мислам, што да користам за да не смета на бебе? Не планирам пре редовно да ставам, ама сепак си се мачкам со млеко. И каков дезодоранс/стик да земам да е без мирис?
Имаш на веледа ролони или во дм побарај кристален ролон тој е без мирис. А за тебе можеш со било што да се мачкаш не мора да ставаш од лакт надоле али другите делови од телото можеш или земи бебешки лосион или млеко
Како бе педијатрија се хаос? Едни од најдобрите неонатолози работат во Систина, детски кардиолози, педијатри пулмолози.. сите се излезени од клиника со огромно искуство. Што е жално за државна клиника секако. А на гинекологија сеа коа ќе ти влезе у соба Јована или Ева со целото 0 искуство шо го имаат, со став божем најдобри у државава... па уште проверува Јована и коментира работа на 100 поискусни од неа.. уште се навредува коа ќе и кажеш ддка е специјализант, си има специјалисти да те гледаат примарно, она треба да учи.
Ева ми земаше брис во 35 недела од бременоста. Палчевски не ја ни претстави, бап ми се нацрта оваа. За тоа имаат голем минус. Приватна болница не треба да си дозволи општ лекар да зема брис. Си платив 5 000 денари вкупно. Систина стана како ГАК.
Како бе така, па треба барем да те праша дали си ок со тоа она да ти земе брис, може немам берба во секого, па затоа и плаќам на приватно
Никој не ме праша. Закажувам кај Палчевски и ми се појавува таа, детиште што се вика. Не ме интересира дали била супер студент, ниту дали му е ќерка. Тогаш премолчев, пред породување не сакав да се бунам. Но воопшто не е во ред во приватна болница тоа да се случува. Па уште совети ќе ми дава на визити по породување.
Докторка која работела на Клиника 10 години го лечеше синот на мојата другарка во Систина. Беше 3 дена хоспитализиран во болница заради дехидрација. Со ниски ериторицити со намален хемоглобин со протеини со крв и еритроцити во урина го испуштаат детево од болница демек е добро. Плус отечен во очите. Да напоменам ова три докторки го виделе извештајот и го пуштиле. За 3 дена се враќаат на контрола хемоглобинот паднал на 60 и потребна беше итна трансфузија на крв функцијата на бубрези скоро и да откаже. Одби да го го хоспитализираат пак во Систина отидоа на клиника. Во клиника 5 пати ја прашаа другарка ми дали они барале сами испис од болница тогаш зошто со тие резултати не смееле да го пуштат. Фала богу дека не барале зошто ако бараа ќе стоеше во отсусното писмо. Детево едвај се поврати. Пиша мејл до грижа на пациенти ја викнаа на состанок со медицинскиот директор и сами потврдија дека направија грешка. Така да јас мое дете никад не би оставила да лежи таму .
На тие пари што ги даваш , даваме нормално е да се побуниш . Јас на клиника имав закажано кај еден доктор дојде студент да ме гледа докторот воопшто не дојде , станав си отидов не ни се прегледав . Да беше и докторот со него да ,ама вака нема потреба од учење на мене .
Ева бар културна е и приземна. Оваа плавава занес од влез у соба до коментари. Значи иде доктор редовен, па после оваа влага мислиш шеф е тука. Не знам кој ги бута само, освен дека е мажена таа за некој доктор мислам кардиолог од Систина. Види не е фер да се коментираат оделни случаи, а грешки за жал секаде се прават. Секако дека на детска клиника има добри лекари, одлични, ако се симне да те види доктор. Но еве лично, знам 3ца доктори специјалисти на други клиники во државна кои своите деца болни ги носат во Систина, пак кај нивни познати доктори. Изгледа, за жал, и во Систина важи правилото да познаваш некој за добро да те гледаат. Инаку на мое дете со укочен врат му рекоа у амбуланта на клиника дека има менингит. И специјализант у сон треба да знае како се манофестира менингит кај дете.
Јас коментирав вистинит случај. Приватна клиника да знаеш некој за да те гледаат како што треба налет нели за тоа плаќаме за не гледаат подобро од државно . Работата во Систина стана да треба да знаеш кој доктор е асален и стручен таму да отидеш . Пак ќе кажам на педијатрија одделот односот сепак им е катастрофа. Вака што сум идела неколку пати таков впечаток ми имаат оставено.
Ева влегува на визита и таа сестрата ми вика: наместете се да ве види докторката. Тогаш не беше ни специјализант, туку општ лекар. Што има да ми ја гледа општ лекар, еве така да се изразам? Дека е ќерка на Златко Палчевски? Да не беше беџот, немаше ни да знам кој дошол. Ај што не ја викнал и жена му да оди по визити. А кажи ми, зошто да знам некој по приватните клиники за да ме гледаат?
Мене Ева ми се допадна. Иако ме прегледуваше таа не одлучуваше за ништо сама, единствено доаѓаше ако треба да види колку сум отворена и комуницираше со докторот. Исто како и акушерките. Плус е доста фина дури ми викаше стегај ме колку сакаш кога ми го пукаа водењакот зошто јас несакајќи ја фатив
А зошто да врши гинеколошки преглед општ лекар? Јас кога се пораѓав била општ лекар, потоа се запишала на специјализација. Тоа го дознав тука на форумов. Не реков дека не е фина, туку за прегледите.