Форумџика на годината

Породување во приватна болница

Discussion in 'Бременост' started by femina21, Dec 25, 2013.

1. Kala22

Kala22 Популарен член

Во Систина тие што се имате породено царски, кое време предходниот ден одевте на прием?

2. Carpe Diem New

Carpe Diem New Истакнат член

Јас отидов сабајлето, не од вечер, така др ми кажа

Kala22 likes this.
  3. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Јас не бев со закажан царски, ама братучетка ми попладнето околу 5-6 ја примија ден претходно. Зависи и кога би била на програм, ако си прва сабајле мора да дојдеш ден унапред. Ако те работи докторот на дежурство дента, значи би можела и истиот ден од сабајле да дојдеш.
    Индивидуално е.

Kala22 likes this.
  4. Kala22

Kala22 Популарен член

Да, еве денес и мене ми кажаа околу 18 часот ден предходно, да се пријавам и да се отвори историја, цтг и анестезиолог.

Autumn Love likes this.
  5. emits

emits Популарен член

Исто мислење делам и јас за докторот во однос на искуство со породување и следење бременост. И за други проблеми, не само породување, многу е одговорен. Секоја препорака и од мене :)

LadyR likes this.
  6. LadyR

LadyR Популарен член

Ептен е посветен, принципиелен, се грижи. Стварно е предобар.

emits likes this.
  7. Didi***

Didi*** Популарен член

Целосно се согласувам со сѐ што е напишано во врска со докторката и прегледите. Две целосно водени бремености и породувања кај неа и само пофални зборови и позитивни искуства. После секој преглед толку смирена и среќна сум си одела дома така што сметам дека е тотално неважно ако некогаш сум морала подолго да почекам. Не заборавајте дека и др. Котларова пред сѐ е човек и навистина дава сѐ од себе секого да прими, прегледа, да одговори на милион пораки на вибер што секојдневно и стигаат од пациенти и притоа секогаш е љубезна. За нејзината стручност воопшто не сакам ни да коментирам.

Iva.T, Dodo1 and Hygge-girl like this.
  8. baguf4e

baguf4e Популарен член

Мајки што сте се породувале во приватна болница, конкретно ремедика, едно прашање. Дали да носам со себе нешто за бебето? Претпоставувам пелени и влажни не, ама дали земате алишта и тетри?
    Освен алиштенцата за излегување, нив маж ќе ги донесе кога ќе не’ зема.

9. Anika55

Anika55 Популарен член

Ништо не ти треба за бебето. Имаат таму се, само за излегување алишта и една тетра пелена.

baguf4e likes this.
  10. Blackdove

Blackdove Нов член

Ве молам некој со искуство од природен пораѓај во Систина. Дали ставаат клизма или чеп? Како ја поднесовте епидуралната ? Дали кога станува збор за пророден пораѓај, ставаат катетер или не ? Како поминавте со епизиотомијата и колку брзо ви зарасна раната ?

Baby warrior and autumn_s like this.
  11. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Јас два пати се породив природно во Систина. Двата пати со провокации. Ставаат клизма пред да те сместат во пред породилна соба. Исто пред да те качат горе во пред породилна ќе ти стават канила на раката да си спремна за инфузија, провокации за што и да треба. Катетер нема потреба при природен пораѓај.

Во однос на епидуралната ништо страшно не е, јас првиот пат се пораѓав со епидурална, нема ни да осетиш кога ќе те боцнат не е ништо болно. После тоа само течности повеќе ќе пиеш за да немаш главоболка. Јас лично немав ни главоболка нити па болка во половината после тоа.

За епизиотомија не мора да значи дека ќе имаш. Знам прворотки што родија без сечење. Тоа е индивидуално така да не се врзувај за други искуства. И тоа поминува зависи и колку конци, затоа викам не се паничи беспотребно.

Само слушај ги акушерките и докторот, што ќе ти кажат и соработувај. Со лесно.

Anemona, Orchidea and Blackdove like this.
  12. atz1995

atz1995 Истакнат член

Клизма ставаат пред да те однесат во предпородилната соба. Ќе ти дадат и средство со кое треба да се измиеш и потоа одиш. Епидуралната кај мене беше многу брз процес, воопшто не осетив болка ми ја ставија кога бев 7 прсти отворена. Катетар не носев, но имаше момент кога се пожалив на акушерката на притисок и таа со катетар ми ја испразни бешиката за секој случај да не правело некаков притисок на бебето.
    Имав епизиотомија конците ми стоеја точно месец дена. Не е баш угодно чувство, не можеш убаво да седнуваш и мене искрено ме болеше скоро секој ден.

Anaroz1 and Blackdove like this.
  13. happygirl

happygirl Форумски идол

Која е цената за природен пораѓај во Плодност, а која за царски, знаете ли?

14. Kala22

Kala22 Популарен член

На тема Систина, за царски конкретно исто е чистењето со клизма или пак со чепчиња?

15. Hinebrra

Hinebrra Популарен член

Ова беа цените, јас сум породена во јуни, освен ако не се покачени, си имаат тие принцип на покачување на секој неколку месеци. Обично има ценовник таму каде што се наплаќа, побарајте си. Јас кога бев 9ти месец ги покачија, така да место 82 илјади платив 95 за пакетот со епидурал плус дополнителни трошоци. Инаку мислам дека нема опција во Плодност да си платиш аванс па ако ги покачат да си платиш по старата цена како во Систина.

Инаку, во однос на епизиотомијата, на мајчина школа ни кажаа на шиење да пробаме да не се стегаме, јас ептен се фокусирав на тоа да сум скроз опуштена кога ме шиеја, имав и испукано покрај епизиотомијата, и сега немам ништо, ниту белег, ниту болка, се врати се во првобитната состојба. Исто, совет, докторите и акушерките напнуваат со тоа дека е доволно само често одмивање со вода и држење на местото суво и јас терав така 2 недели без никакво подобрување, после земав Виоплекс спреј за една недела скоро без болка бев.

Attached Files:

happygirl and Blackdove like this.
  16. atz1995

atz1995 Истакнат член

Мојата цимерка беше со царски и исто доби клизма

Kala22 likes this.
  17. Kala22

Kala22 Популарен член

Не знам што е подобро дали сам чепче да си ставаш или клизма да ти стават :rofl: Ова од скоро е инфо така? :angel:

18. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Како паталец од чеп, не е секогаш успешен. Боље клизма, барем моментално е и сигурно. А верувај првото одење во вц тешкичко е, барем мене ми беше.

Anaroz1 and Kala22 like this.
  19. atz1995

atz1995 Истакнат член

Не, јас сум породена август 2023. Искрено клизмата не ми беше воопшто непријатна дури не знам зошто се плашат од неа. Траеше неколку секунди. Можеби така ми се погодило мене..

Anaroz1 and Kala22 like this.
  20. Hinebrra

Hinebrra Популарен член

Зошто мислат дека е клизма е со црево ко на времето, јас мислев дека е така. Всушност, ставаат мини клизма од аптека што се земаат, јас имав земено за дома, на мајчина школа ни препорачаа кога ќе не фатат болки дома, да си ставиме сами пред да одиме во болница, ама не стигнав јас до тоа, ме примија со пукнат водењак, па ми ставија таму. Не се ни осеќа клизмата, минута работа е, јас мислам чепче е по непријатно.

Плодност ова, ама претпоставувам секаде е вака.