И јас се согласувам за ова потполно. Ич не би сакала да ми седи некој непознат по цел ден додека ми е бебето старо неколку дена и пробувам да дојам, тече млеко на сите страни, крвариш итн. Затоа и втор пат ја одбрав Ремедика. Со првото се породив при крај на корона и немаше посети тогаш ич. Искрено не ми ни требаше некој шо ќе ти прави. И сега му реков на маж ми ич не мора ни да доаѓа поготово не секој ден освен ако толку многу сака.
Јас се пораѓав 2023 и тогаш беше така. Инаку да, во право си, јас од сите тие причини си сакав сама. Прв пораѓај и сакав сама да си бидам, по опуштена сум така. И приватност и бебе до мене да се учам за доење итн. И кај мене доаѓаа само нај нај блиски, ако бев сама. И тоа маж ми дали по час седеше. Јас со бебето си седев со саати, тоа ми беше зборот. Е сега, и посетителите и родилките според мене треба да се свесни кого викаат на посета, а овие што доаѓаат да се со осет колку седат. Пак ќе кажам, маж ми беше татко па едвај саат седеше а можеше цел ден што се вика да седи. Не знаев дека во Ремедика е така.
Затоа викам и апартман е друго... океј е и да може да дојде да поседи мажот повеќе... Веќе интимноста е друга, можеш да доиш кога сакаш, можеш да седиш како сакаш. Во сред лето, јас непокриена цела бев со тоа разголените спаваќи Кога ќе дојдеше и на тој пол саат мажов на цимерката, се покривав и едвај чекав да се отскријам
Јасно, нема споредба во тоа, апартман и соба со цимерка. Работава е да не се погодат на цимеркава некои без осет па по 6 саати да си седат што и не е баш за смеење. Ми раскажуваше другарка, во соба со цимерка, е така со саати седеле без осет, тотално непријатно, се нервирала тие неколку дена. Тоа е општа култура и чувство за родилката и бебето, не е диско, болница е. Еве во Систина и да дозволуваат толку посета, тоа треба да не се злоупотребува. Ја зима бев со парненце ти можам да замислам на жештините па и со посета во соба леле
Имаше климааа... ама па 30ти јули, средина на лето баш Гледавме со цимерката па да не е ладно за бебињата и да не дува мн климата и правевме појачај смали
Се уште во Систина е така, без разлика дали си во апартман сам или со цимерка. До 20:00 часот се посети и бебето не го зимаат. Кај мене сопругот беше еднаш таква беше ситуацијата имаше пред тоа оперативен зафат, моите доаѓаа после работа на пола саат-саат. Последната цимерка два дена се погодив со неа, без осет, дремење до доцна со изгасени светла, шетав низ ходник.
Во Систина посета е од 10ч до 20ч. Јас бев во апартман и немаше ограничување кој колку ќе седи. Мајка ми и татко ми заедно доаѓаа и седеа по цел саат. Маж ми исто по саат, два седеше ради детето дома, инаку цел ден можеше. Ама освен мајка, татко и маж и брат ми еднаш, никој друг не дојде, јас не сакав. Во еднокреветните беше постегнато. Само по еден можеше да влегува и тоа на 15-20 мин. Инаку таму даваат ланолин, влошки за гради, пумпа ако треба.