Сега приметив јас дека членката е нова и прво мислење тоа. Океј, жал ми е за нејзиното искуство очекувала може нешто друго ама ни нема ништо појаснето. така е, фала ти
Што ме чудите за Систина, не знам како ви се погодило, јас со двете деца акушерките за се ми помагаа, од дишење, до како да легнам на кревет до се. Кога одев од предродилна на бокс за првото ме носеа со количка зошто не ја осеќав едната нога, за второто, без анестезија со 9 прста отворена пеш одев до бокс ама се чувствував дека можам, ама две беа цело време до мене ме држеа за раце. На бокс исто со објаснување како да напнам, како да дишам. Стварно ми е жал што не сте имале такво искуство.
Мене ремедика на 4ри прста не сакаа епидурал да ми стават наводно го успорувал отварањето, јас инсистирав и ставија со закана дека ќе завршам царски...ама секако дека гајле ми беше како ќе завршам. Одењето пешки ми беше престрашно и ја мислев зошто немаат количка, пошто напони ме фатија мене многу брзо се породив они избезумени не очекуваа... Симонида само што седнав на бокс дојде се појави, да дојдеше 10м покасно породена ќе бев. Пред тоа цело време ми беше достапна. Инаку ми кажа како да дишам, кога да буткам, до мене беше. Не гледам зошто да немаат количка искрено, откако ми го ставија епидуралот секако ми рекоа дека не смеам да се движам и да станувам
Тоа што плаќаме приватно, не значи дека треба да очекуваме никаква болка. Породување е, мора да се спремиме дека ќе боли, ќе биде незгодно без разлика што сме приватно.
Ете кај мене не беше случај се породив 6 часа порано од нивните калкулации со 3 напони, 10мин бев на бокс. Среќа што инсистирав да го добијам на 4 прсти иначе немаше после тоа ни да стигнат да ми го стават. Ќе пукнев од болки. Иначе да не очекувате безболно пораѓање, туку повеќе одмор меѓу контракции, помалку траат.. така и ми беше објаснување. Безболен пораѓај веројатно само царски, ама па таму болките се после.
И кај мене беше така, се породив за 2 часа после епидуралот макар што јас го добив на 7 прсти предходно не ме болеше до толку да речам. Јас или сум заборавила, ама мојот беше скоро безболен.
Имав за мене рамно на менструални пошто цел живот имам големи менструални болки. Така да, за мене тоа беше издржливо без проблем.
Jas imam poinakvo iskustvo vo Remedika, mi stavija epidural na 6cm. Do porodilna ne odev, me odnesoa so kolicka.
Систина е пералница за пари прво ти ветуваат природно ќе те породат и пред пораѓај намерно одам со царски рез за да платиш поскапи крајно безобразни се
Мене првиот пораѓај во Ремедика ми ставија епидурал на 6-7 цм (немав големи болки до тогаш) и се забави процесот. До бокс од предродилна пешки одев, блиску беше собата до салата. Вториов пат пред 2 месеци се пораѓав во 18 недела и не ми ставија епидурал, зошто требало само 3-цм да се отворам и за толку малку не давале (инаку се пораѓав со индукција заради плод со аномалија). Болките беа престрашни и подолготрајни за разлика од првиот пат, 4 часа само со паузи од 10 секунди измеѓу контракции, мислев ќе умрам. Ми ставаа нешто во инфузијата против болки, ништо не помагаше. Ама наводно тоа од таблетите што ми ги ставаа така делувале отпосле читав, за разлика од природни болки кои постепено им се зголемува интензитетот, мене наеднаш ме фатија многу силни и 4 часа траеја. До сала ме однесоа со подвижен кревет овој пат.
Баш ми е жал значи ептен си се изнамачила, нели постоеше друг начин? Ок да не даваат епидурална..ама спинална?
Не, а ги премолив значи, и сестрите и анестезиологот, аман дајте нешто, ми ставаа аналгин, бускопан, тродон, дијазепам во инфузија, џабе беше сѐ. Срам-не срам, ја кренав болницата у вис. А ко се пораѓав со ќерка ми глас не пуштив. Рачунај болките беа како на 9-10 цм без епидурал (јас ги знам и тие болки дека не фати кај мене убаво епидуралот само што кратко беше) е ова беше исто само што траеше 4 саати Инаку презадоволна од персоналот, нон стоп влегуваа сестри,акушерката, докторката, со оглед на ситуацијата беа многу сочувствителни и внимателни. Истиот тим ми беше што ме породија и пред 5 год.