Беше маж ми на адвокат, докторска негрижата е речиси невозможно да се докаже, јас не знаев со месеци каде се наоѓам не па да се маткам по судови и да се преместувам во болница. А и од болницата и од сестрите сум задоволна, само докторката за пораѓај не беше во ред. А и не ја оспорувам нејзината стручност, само факт е дека има премногу пациенти и не обрнува внимание така како што би требало доктор од нејзин ранк.
тешко е да се докаже, но не е невозможно. Ако сте де одеќале толку оштетени сте требале да реагирате. Дедето за 7дена било добро, мажот требало да оди… чудно ми е баш дека не изреагирала ама не верувам причината за немање срцева акција на бебе да е тоа…..
Требаше да одиме, ама и двајцата бевме во невиден шок и не знаевме што се деси. Дури по 10 месеци испроцесирав за да можам воопшто да пишам, не па нешто повеќе. Сабајлето кога бев во Ремедика имаше нормална срцева реакција, ама пошто процесот на пораѓање беше почнат, а не се отворав, одкога ме прегледа Котларова рачно почна плодова вода да се намалува и беше фетусот во дистрес, по што почна да и опаѓа срцева реакција. Ама она како искусна докторка, на термин, со болки до граница, не ме задржа во болница и ме прати дома. На крај краева да ме оставеше во болница и да не се породев тој ден, ќе си платев плус за собата, пак е приватна болница.
Баш ми е жал што вака ти се случило Јас од Јане во Ремедика сум многу задоволна. Ептен пази на најмала ситница човекот. Имам едно природно во Чаир родено, второ и трето ми се кај него. Второто ми е царски (поради многу мекониум во плодовата), а третото царски поради тоа што беше лошо наместена, со папочна пикната низ рамо, врат под глава... многу сакав природно, ама според него, ризик беше да не остане бебе без кислород ако ја притисне папочната, а не излезе брзо... Рез еден врз друг, а линија скоро да не се и гледа (16м помина од пораѓајот од третово). Никакви компликации фала богу. Третово иако царски, прелесно поминав.. бебе од прв ден кај мене беше, брзо се опоравив. 30 јули се породив (за време на одмори) и кога го прашав дали ќе е тука да не случајно ќе оди на одмор, ми рече да не се секирам.. тек крај на август ќе одел.. Инаку за второто ми дојде од дома, дека тргнати бевме за природно да раѓам. Ама ете ради компликации, бидна царски. За третово, при преглед бев со контракции на 38+1 и ме задржа (а пред тоа секој ден недела дена ме гледаше, дека бебе беше со пулс 200+ од време на време). Котларова ја запознав, а тука сум ја читала дека е стручна. Некако чудно ми е однесувањето нејзино... или енергијата не ни се совпаѓа...
Се запнавте за тужењево, а живееме во држава кадешто родилка со извадени органи се влече со години по судеви и на крај докторите добиваат смешни казни. Не ми е целта да добијам совет (правен) тука на форумов, туку чисто да го споделам и моето искуство за што и темава постои, за некоја следна како мене да може да си донесе информирана одлука.
Jas se porodiv pred 3 nedeli vo Sistina prirodno. Odish pochesto posle 36ta nedela na ctg, vo dogovor so tvojot doktor i te sledat. Vekje pri kraj jas odev skoro sekoj den na ctg, imav lazhni kontrakcii pa me vrakjaa nazad se dodeka ne fatija vistinskite vo 38ma nedela pa me zadrzhaa vecerta. Se porodiv vo Cetvrtok docna navecer a me pushtija doma vo Nedela. Ispisot e okolu 12 casot na pladne. Ako te interesira bilo shto drugo, pishi slobodno
Заради низа околности бремена лежев во Ремедика една недела. Ме 'поминаа' доста гинеколози. Симонида ми остави најлош впечаток. И поставив тешко прашање, но самите доктори ме ставија во тешка ситуација, само ме погледна и си замина од соба без одговор, Ефремовски беше исто така таму, па ми одговори убаво, и ме смири со утешни зборови. Да напоменам дека не бев нејзина пациентка, туку на друга докторка па можеби заради тоа реши да изигнорира исплашена и расплачена трудиница. Се согласувам со членката погоре што кажа дека изгледа има премногу пациенти па се 'губи'. Пред да почнете да ме напаѓате, ова е форум го кажувам моето искуство бидејќи можеби некому ќе му значи. Не секогаш најфалениот или најскапиот е најдобар и обратно. И секако секогаш е индивидуално, за некој ќе биде најдобар за друг не толку добар како и се во животот. И не можам а да не искоментирам за коментаров за тужењето - лекарска грешка (или неточна проценка) скоро секаде во светот е тешко да докажеш а не пак во Македонија. Нема поента во оваа ситуација да ги продлабочува стресовите и да се тужи. Се надевам докторкава научила од искуството и нема да и се повтори.
Zdravo svima, pitanja u vezi porođaja u Sistini: - Da li doktor daje broj telefona vama da ga zovete kad krene porođaj? - Gde se uopšte ide kad krene porođaj, ulaz, sprat? - Da li je porođaj u prostoriji sa više bokseva ili je u sobi? Hvala unapred!
Мене ми даде број докторот, но немаше потреба да го барам на денот на пораѓај, веќе беше на смена и тој одлучи да ме задржи по прегледот. Верувам дека можете да си искомуницирате со докторот кој ќе го изберете. И да одите со започнат процес на пораѓај најпрво ќе ве прегледа доктор на 1ви кат, кај што си одите и за контролите. Пораѓајот е во родилна соба (бокс) и таму сте сама, со тим од акушерка, доктор, болничар, сестра итн.
Во што одите спакувани за породување во Систина? Знам дека се има и ми требаат ситници ама сега ме удри мисла дека немам во што да ги ставам работите
Можете слободно и преку ургентен да влезете, тоа е странично влезот, мене мојот доктор од таму ме упати.