И јас планирам др. Јана да ме пораѓа. Бев да се запознаеме многу е кул, опуштена, пријателски настроена, но пред се стручна и грижлива.
Истото искуство го имав во Систина со сестрите на оддел и особено со педијатарот. Форсирање формула и никаков однос према мајка. Крајно разочарана, со прво дете ми беше многу трауматично. Да имам второ ама ич не би ги ни погледнала а камоли да ги послушам што ми зборат.
Исто исто во Ремедика ама и општо изгледа педијатрите се такви оти и матичен педијатар што му е на бебушот и таа препорака за дохрана А на комбинација доење и ад Мислам дека е најтешко оти е хаос некако Некогаш не го пие некогаш делува како да му е малку... Да не знам дали е гладно или прејадено или плаче од друга причина А во Ремедика за гинекологија и за таму пораѓај доктор,хигиена,храна и сестрите за нивната работа нема зборови супер сѐ беше Единствено после со доењето и педијатар не сум баш задоволна Ама мислам дека тие така прават за да си бидат тие сигурни дека бебињата ќе им качуваат тежина и на тоа некако им е фокусот така ми делува мене барем Едит Мислам дека треба да си ја ангажираат Јасна или некој да си е вработен консултант за доењето да дојде и убаво да посвети внимание на нова мајка сепак е приватна болница така би било најубаво Оти реално не може сестрите да посветат време за тоа оти не е ни нивна работа тоа а плус ми делува како да беа оптоварени со многу работа не дека не сакаат да помогнат туку не се доволно сестри
Sistina sum se porazocarana. Ne za poragjaj, tuku za drug oddel. Na taa para shto se ostava da mi izleguvash preku vrata za deset sekundi, a te prasuvam za dete? Samo dve sestri i edna bolnicarka vredea, drugoto e za prijavuvanje. Izvini shto ti se nadovrzav, a ne e za poragjaj.
Мислам дека се бркаат бројките на педијатрија, они да се на сигурно и да си покажат статистики, другото, суштинскиот квалитет небитно. Воопшто не им е грижа за воспоставување доенечки однос. И фокусот им е на застрашување: што може да му се деси на бебето ако не дохрануваш. "Дохрана мора", без разлика што сакаш и можеш да доиш и бебето сака да цица, според нив, МОРА.
Точно е, сите педијатри се такви. Мојава се роди 3030 во болница задоволни беа иако таму ѝ даваа дохрана, нѐ имаа испишано со препорака ексклузивно доење (Ремедика пред 5г зборам) Ама мојава ситно растеше и матичниот педијатар и сите други почнаа да форсираат ад да се дава плус, они сакаат секоја недела исто да качува, а не може така на доење кога е. При млеко мое што замрзнував во кеси, кои малата не ги ни пиеше пошо си се најадуваше со цицањето, они за ад форсираа. И тогаш баш бев на некои курсеви за доење кои баш тоа го кажуваа, а педијатриве сакаат линијарно да си качува секоја недела исто. Мн се замараат со бројки беспотребно. Јас после 6от месец веќе престанав да ја носам на мерење, сама дома си ја мерев. Многу ситно растеше, не ја триплира тежината на 1 година. А јадеше ама ете таков организам ете. Еве ја 5 год е, сосема здраво дете. Совет од мене, не ги мавајте од ремен многу педијатрите со бројките, следете си го детето и неговите потреби.
Нема никаков проблем, баш ми е жал што си имала и ти лошо искуство. Добро е да се кажува и негативното мислење гласно и без срам особено за приватни клиники кадешто живеат од нашите пари, а пациенти си одат разочарани.
I jas sistina sum ptezadovolna od doktor poroduvanje se higena sestri se ama tqj del so doenjeto nikoj ne se potrudi da mi objasne kako prvorotka gradite mi stvrdnaa yreska dobi ne vosoostavi laktacija duri doma dva meseca doev i poveke dohrana a veke treti mesec celo vreme sme na ad tamu pedijatrite forsirat ad nikoj ne se zamara da ti objasne
Мене па баш педијатарот од Систина пред да не пуштат ни рече гледајте да биде на мајчино млеко, бидете упорни не се откажувајте зашто е тешко на почеток. Ептен зорт ако е земете ад.
Да се надоврзам на муабетот мене ми помагаа сестрите за доење, сега не беа баш сите шо ќе ти објаснат, некои само ќе го наместеа ќе ти кажат вака ама не е баш така лесно прв пат. Мене последниот ден ми надојде млеко, јас цело време си мислев дека на ад ќе бидеме ама ете ме испишаа со доење, не ни спомна педијатарот да давам по потреба. Е сега реално хорор ми беше почетокот, не знаев дали имам доволно, дали цица доволно и ред други почетнички маки ама еве кај да е ќе направи 10 месеци и се уште цица. Многу е мачно на почеток, на сите идни мајки што читате во темава ако сакате да доите само бидете упорни и ќе успеете. И да тешко е многу ама не е невозможно.
Јас би се надоврзала за Ремедика. Голема мана е што се чека за преглед премногу долго. Докторите се врвни. Сестрите кај гинекологија исто. Уживав во нивно друштво кога одев на цтг. Педијатрија е хаос. Сестрите се која од која по дрска, само две - три се двојат. Знаеле бебе да ми остават во соба, додека сум во веце, без да се најават па од памет да се извадам кога ќе излезам дека е во соба без никој. Ниедна не ми даде поддршка во доењето. Ниту имаат нерви и трпение. За педијатрите кога ќе ги извадат статистиките од памет да те извадат. И плус дека нема бебе што не излегло од Ремедика а не е интолерантно на лактоза. Колиеф капки, АД млеко обавезно се препишува. Јас не би ги земала повторно во предвид да треба да раѓам пак
Јас па со третово имам убаво искуство за доењето. Ама ваљда ако те видат дека си упорна, знаеш некои работи и сакаш да доиш, тогаш посветуваат внимание. Јас ги барав сама, доаѓаа и ми помагаа. Им реков ад никако, што помалку и дека сакам бебе да е со мене од одма и ноќе. Така и беше. Кога надојде млеко многу, господ здравје да и даде незнам како се викаше сестрата, така ме измасира... се отпуштија канали, бебе почна поубаво да фаќа. Плус од старт одма го одбив тестот за лактоза. Зошто на тест и јас и поголемово детенце сме 100% со генетска предиспозиција за интолерација. Ама знам дека тој тест не укажува дека тоа е така во моментот... Имам три дечиња, второ и трето ми се родени во Ремедика. Со третово стварно преубаво поминав, пред 18м зборувам... Сите сестри беа фини со мене. Влошки, мрежести гаќи на секое како побарам носеа. Како стиснев копче, одма доаѓаа.
Мислам дека голема улога имало тоа дека ти е трето детенце. Кога станува збор за прво дете врска немаш. И тоа што мислиш дека го знаеш сфаќаш дека не е така. Често пати пред да се породам бев со едни размислувања и сфаќања што откако се породив реалноста ме удри по нос и сфатив дека не е така, а немам друго дете за да споредам прво ми е. Не знам што да правам кога плаче, како се дои, како се пресоблака… па ако ме фати паника (што е и нормално) они немаат трпение. Сега да имам второ ќе знам како да се поставам а и што да правам. Со прво дете не е така. Почнувајќи од тестови, ниту па дека не мора АД да пие дека можам да го дојам.
Дали тие 3-4дена во Систина за пораѓај ги рачунаат откако ќе се породи или? Пример ако ме примат денес, а се породам утре природно, кога би ме отпуштиле?
Со првото, ме примија во Вторник се породив Среда ме пуштија во Сабота (2018та год., природен пораѓај)
Првиот ден кога те примаат го сметат нулта ден. Ако ти рекле три дена значи три дена откако ќе се породиш. Јас бев царски. Прием во среда, а не пуштија во понеделник.
Полнач за мобилен со подолг кабел, Четка и паста има таму, шампон и гел за туширање има, друго што ти е неопходно за лична хигиена земи си. Од останато четка за коса, стегач за коса. Спреј за расчешлување коса ако користиш обавезно земи си, од лежењето таму косата цела заплеткана ми беше. Влошки за гради и спортски градник не земав а ми затреба бидејќи ми надојде третиот ден млеко и лом се правев.