Нормално.. секој родител на своја одговорност одлучува дали ќе го лечи детето. На пример да не бев откако се роди на педијатрија 3 дена заради билирубин да бев у систина... Еве да пресметаме, 4 дена, 2 инфузии, 3 крвни слики, 2 ехо на срце, колку би чинело. Да не пресметаме дека и јас имав терапија заради која ме боцкаа сестрите на детско. А можев да речам си одиме дома нели...
И мене истото ми го кажа - крвната група како причина. Ја сончаа дур бевме таму. Господ здрсвје да и даде на една сестра. Нон стоп ја сончаше ми ја носи ефно утро и вели ноќеска сум ја обелела како мајка и Терапијата од доктор препишана дур бев во болница не ми ја наплатија. Клексани, хепатромбин, инфузии.. сончање на бебето исто не ми наплатија.
Iskreno ne si mi jasna na sto celis niti sto ti e poentata, a ova sto go nabroja vleguva vo cenata za poroduvanje
Навистина многу скапо сте платиле. А ме интересира Козле или клиника не можевте или што беше причината што баш Систина? Само онака прашувам. Не ме сфаќај погрешно
2 пати сигурно ги боцкаат - кога се раѓаат и пред да ги пуштат. Се гледа дека детето е боцкано, а и во книшката пишува вредности ехо на срце едно имав јас, нема потреба од 2 ако се е во ред. Да не се лажеме, освен пораѓајот бидејќи го нудат како пакет, другото во Систина е изгор. Па и цени менуваат нон стоп. Како што реков, пациент и придружба не може иста цена да плаќаат. Едниот е како во хотел, а другиот добива лекарски надзор.
Мене за крвни слики не ми наплатија во Ремедика за бебе, а на петата имаше точки од боцкање, од таму им зимаат крв на некои бебчиња, а може и на сите.. и други работи не ми наплатија, тоа што лежеше во топла соба, кислород, антибиотик терапија. Мене ми наплатија тсх испитување, сама побарав два пати да ми проверат и едно црп ми беше наплатено. И едното ноџе навнатре го држеше некако чудно и им спомнав и иако ме тешеа дека тоа е дека така била наместена во меше и ке се среди јас побарав ехо, тоа мислам 500ден наплатено беше. Некаде 6илјади доплативме од кои 3500 или 3000ден беа за сама ден што лежев пред да родам. А во соба со мене имаше мајка која недела дена сама пред раѓање лежела и после едно 2 недели со бебето и рече доста и скратиле, она рачунаше баш многу повеќе да платат, па и зачудена беше
Јас заради покачен билирубин и жолтица седев една недела во државна болница, а природно породена. Нерва ме фати. Којзнае колку би ме коштало во Систина или Ремедика.
Систина очигледно за елита е, а што одат сите таму со бројани пари и после кукаат, не ми е јасно. Да бев во Мк немаше ни да ја помислам како опција за лечење, не пак да тргнам таму да се лечам или породувам. И не, 500 евра плата не е доволна да мислиш дека елита си и дека треба таму да се лечиш. Цениве се надвор од памет. Ама вие си знаете.
Па одиме таму со броени пари и од причини што се далеку поопремени од нашите локални болници. Значи не зборувам за стручноста на докторите, не сум компетентна, туку за тоа колку се спремни и опремени.
Што ќе ти е опрема бе душичко, па нашите баби во плевни на слама се пораѓале...еххх..само пари флање е тоа..Купуваш лажни насмевки наместени, јадење што нема ни да го пробаш и дрн дрн...Но секој има право како сака.
Е сегa кoгa ќе ти се нaфрлaт сите сo -штo е пoвaжнo здрaвје или кoлa, дa не чекaш дa се вмешaм oти вaкa киксoви прaвиш и рaбoтa oтвaрaш
Vo Sistina kolku luge se imaat karano pa I do tepacki doagano, zatoa sto znaat ceni od rakav da si vadat I da naplakaat. Kazuvaat Edna cena koga ke prasas, a koga ke te ispustat druga pa ako nemas pari trcaj baraj po priateli, rodnini za da pozajmis.
Луѓе мешате баби и жаби. Не ја се немам сеуште породено и сеуште незнам кај ќе се пораѓам,ама имам 2 лапараскопии на приватно кои уште ѓи исплаќам секој месец. И не не сум била во приватна зашо сум елита или незнам што,сум била зашто се работи за здравје,и пред да осудете некој размислете,никој незнае што се поминал тој некој.
Е неможев да се воздржам а да не искоментирам за приватниве болници..кога ми се случи спонтаниот пораѓај во 6 месец мм се јави во сите можни приватни и од сите доби одговор ,жал ми е ние ништо неможеме да направиме таа е критичен случај а и ние таквите ги препраќаме на ГАК`..така да џабе и опрема и све кога за итни случаеви не прифаќаат.. бебето ќе умре мало е ама ако ојдев и јас требаше некој да одговара..така да здравје сега со ова да дојдеме до пораѓај јас пак ќе одам ГАК мене таму животот ми го спасија..
Бриџи душо, на шала беше тоа за кола, некоја компарција маната у лет..што се фаќаш па ти одма... Здравјето е поважно нормално, но тоа не ти зависи од болницата каде што ќе се пораѓаш..имаме многубројни примери и за приватните и за државните болници..затоа се вели во народот кога жена оди да се пораѓа.СО ЛЕСНО
Жал ми е за тоа што ти се случило а ја водеше ли бременоста некаде во приватниве? Имам слушнато и јас муабети дека кога ќе се искомплицира нешто препраќаат во ГАК, а не е во ред доколку тие ти ја воделе бременоста.