Со двете деца доктор ми се качи на стомак да ме стисне да ги родам. Со двете епизиотомија. Со првото ми пукна водењак во 11 навечер, цел ден и цела ноќ будна, се роди следниот ден во 8 навечер. Со второто во Чаир докторката ме масираше на кичмата за да ми помогне со контракции и епидурална ми ставија. Иако тешки и долги пораѓаи имав, физички после тоа бев добра, не сум имала инфекции и компликации. И си викам сега уште дома да сум била со бабица што донела само стетоскоп и една инекција кетонал можеби, па уште повеќе страв и траума ќе ми било отколку во болница. Ништо против бабици, ама доктор си е доктор. Бабица нема да ти направи царски за 15мин ако бебе почне да крахира од Х причина.
Јас сум за породување дома, дома ќе го едуцирам како во Америка, подалеку од врата нема да излезе. Се дома, домаќинче мајкино/домаќинка мајкина ќе биде. Не се зезајте какви компликации се можни, за некои доцна би било и соодветно да се реагира.
Tolku od mene, ke ve ostavam strucnjacite da ja reshite i da rasudite shto e ok shto ne Ako ima nekoja mama i saka da razgovara na ovaa tema privatno tuka sum samo za ubavo. Pozdrav i ve gushkam site <3
Иако ти имаш убаво искуство. Тоа е нелегално породување исто како нелегален абортус и таа бабица треба да се уапси. А може си и ти бабицата бараш клиенти. Нов член дојден на женски форум и веднаш на оваа тема.
Па нема ни да знаеш дали крахира реално, не си на ЦТГ приклучен. Мене царски ми се, првото тргна природно до 8см, па мораше итен царски, за 10 мин ја извадија....замисли со бабица дома.... А и кај се пораѓаш дома бе? На паркет, на спална, у туш кабина??? Ништо не ми е јасно.....после кој чисти, кај стерилизираш???? Толку прашања, баш ако сака нека ни одговори Аманита....
Greshka si, zoshto i da ja uapsat babicata pak ke postojat zheni shto ke se poragjaat sami doma. I ovde samo vi spodeliv edno prekrasno iskustvo, ve zamoluvam omraza i negativa da stavite na strana. Ne pishav za da ve iritiram.
Нелегално е ако врши медицинска дејност дома нерегистрирана во нашиот здравствен систем. На црно е. Дали има воопшто нострифициран стручен испит , дали има диплома за бабица и работно искуство за да врши породување.
Mnogu ti e pogreshen ovoj stav i omraza. Nema da navleguvam, jas dojdov ovde da vi spodelam edno prekrasno iskustvo a vie site odma napadnavte. Vo princip na forumov e taka
Ne mozham da prodolzham so ovie napadi za dve sekudni haos se desi na forumov, da bev vo 15 vek sega vekje ke bev stavena na palenje zhiva
Не и е погрешен, сосема на место и е, како така доаѓа бабица од друга земја да пораѓа тука? Ни работи тука, ни е државјанин на земјава. Нелегално е.
Не е омраза, реалност е. По закон бабица, уште и од друга земја, не смее да врши никакви интервенции во приватни куќи. Си има протоколи при породување кои мора да се почитуваат, а тоа не е возможно дома. Ако ти го сфаќаш како напад и омраза, твој проблем. Ама немој да даваш лажна слика дека породување дома е нормално и секојдневно.
Абе кои напади? Стварно ме интересира каде се пораѓаше, кој чистеше, стерилизираше, кој те шиеше? Цел процес не ми е јасен. Ја не буцкав коа пишав ме заинтригира. Сеа ти не боцна тука, а не кажуваш ппдетално, само преубаво искуство. Па пиши пошироко може некоја има во план дома да раѓа.
Воопшто не коментирав со омраза. Бабицата е небитна, апсолутно можеш и сама без никој да се породиш. Муабетот е дека не е паметно. Немаш план Б. Освен ако не живееш карши родилиште Чаир, веројатноста за многу лош исход при компликации во оваа држава ти е огромен. Не е 1 на милион сигурно.
A zoshto te interesira toa, i ne te interesira jas kako se osekav i kakvo beshe celosnoto iskustvo? Shto tolku ja napadnavte babicata?