Породување...еден куп прашања?

Discussion in 'Бременост' started by tarantula, Dec 14, 2009.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Многу, многу полесен, иако како што вика Симона нема правило, има и исклучоци.
    Јас можам да кажам само дека породилните болки не беа ни 30% од тоа што го претрпев со првото дете. Со првото мислев ќе си удрам глава од ѕид, ми се тресеше цела снага при секоја контракција. На бокс напињав 2 саати, бев многу исцрпена откако заврши сѐ. Ми рекоа дека на сликите сум изгледала страшно (после пороѓајот, со бебето во соба).

Со второто болките ги претрпев "од нога", имав сила дури и шали да кажувам, и сѐ заврши за 3 саати, од прва контракција до искачање. Од седнување на бокс до искачање на бебето буквално 5 минути. На сликите од бокс сум свежа и насмеана, се гледа дека не сум не сум се мачела :D

Veki4kaa, Kaetana, srekice and 2 others like this.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Кај мене ништо, иста песна беше :D Цервикс не пушташе, долго грло на матката, абер немав да се отворам. Една недела незнам колку прегледи вагинални окркав (од кој неколку беа баш за помагање да се отворам), ама ништо. А си реков родив 4400 бебе природно, вториот пат ке биде песна, има да му текне во 38ма да искочи... многу мислев :lol: Ме задржаа веќе со надносено, прст два едвај отворена после милион прегледи, примив провокации и по 3ч болки јаки стигнав на 3 прста (facepalm) Пукна водењакот со премногу заматена вода, мекониум и завршив итно царски ;(

Adeline likes this.
  3. Adeline

Adeline Популарен член

Ви благодарам мамички, се надевам кај мене ќе е полесен вториов пат:worried:

4. rustika

rustika Истакнат член

jas za prvoto bebce od prva bolka do poragaj 6 sati vkupno. A za vtoroto od prva bolka do poragaj saat i pol. Se se slucuvase brzo i mislam deka na pat ke se porodev. Na site mu posakuvam kako mene da se porodat ( a bebceto bese 4380 tesko)

5. Mapuja

Mapuja Активен член

Devojki jas imam prashanje ako ima nekoj tuka da mi odgovori... Imam bolki na sramnava koska, ne mozham da se vrtam od edna na druga strana vo lezhenje, i stanuvanjeto mi e tesko. Mi rekoa deka mozhe da sum otvorena, a da nemam bolki ( ne doktor, nego od mene od tebe muabet). Prashanjeto mi e dali da odam vecerva na pregled ili da cekam ?
    Inache sum 39ta nedela i 3 dena.

6. kristii

kristii Популарен член

Најдобро да си појдиш.Секако си више 39 та недела.Со првото јас не осекав никакви болки а на контрола појдов со 8 прсти отворена.Добро кај мене и други работи имаше ама сакам да ти кажам дека можно е

crazylady and Mapuja like this.
  7. Lorins

Lorins Популарен член

Незнам дали досега се дискутирало овде за тоа...
    Ме интересира мислење од мајки кои искусиле и природен пораѓај и царски. Кој би го одбрале како подобра варијанта?
    Знам секој различно поминува, но баш ме интересира мислење.

Има ли таква мајка да сподели?

Only1 likes this.
  8. Martka

Martka Популарен член

Јас бев со царски во систина,си поминав преубаво.Све беше организирано буквално све и беше супер.Брзо станав и се опоравив.Да раѓам,пак би сакала таму и би одела со песна.Секое добро

Only1, Nina1985 and Lorins like this.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Зависи каде ќе се пораѓаш и каков доктор/ бабица ќе имаш.
    Во Македонија веројатно можеш да си избереш начин на породување и царски е една од опциите, тука кај што живеам јас- не баш, односно за царски треба да има издржана медицинска индикација. Ама доктор убаво ми ги објасни сите ризици и можни компликации, ме советуваа дека природно е подобро.
    Ако се спремаш за прво породување, ти го разбирам прашањево, ама не постои еднозначен одговор.

lackygirl, Lorins and Kitten like this.
  10. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Да се убацам, до сега во мк незнам да одела пациентка на гинеколог и да има речено добар ден докторе,јас сакам царски да се породам страв ми е природно. И докторот да рече,може ми одговара.:?:
    Ако има некоја таква слободно нека пише болница и доктор....
    Затоа што по ново наведуваат зошто се прави царски рез,сигурно не постои дијагноза :сама си сакаше оти и беше страв....

Spidy and Lorins like this.
  11. Lorins

Lorins Популарен член

Ова ќе ми биде втор пораѓај, но на првиот не знаев што ме чека и бев храбра. Поминав и породилни болки, затоа што требаше природно, но завршив на итен царски.

Не живеам мк. Само сакав искуства од мајки кои поминале и еден и друг начин на пораѓај и кој би го одбрале како подобар.
    Секако, секој различно поминува и има различно гледиште.
    Имам страв сега од природен, па можеби би собрала храброст... во секој случај знам дека не можи да се бира.

Biljarkata likes this.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Одбери си добра болница, најдобрата во твојата околина. Уште подобро ако можеш да си договориш доктор за породување. Секогаш може да излезе нешто непланирано, никој тоа не може да ти го гарантира ама важно е да знаеш дека си во добри раце. Не мислам дека има подобар начин, секој случај си е индивидуален. За породилни болки сигурно можеш да си избереш епидурал или нешто слично за ублажување болки. И овојпат ќе бидеш храбра, нема место за страв(fingers).

Lorins likes this.
  13. fana

fana Форумски идол

И јас ќе се убацам. СЕКОЈА пациентка која влегла во систина ремедика и плодност и сакала да се породи царски поради икс причини, се породила царски :)

Ambra20, An-na, Spidy and 3 others like this.
  14. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Може дека јас бев со предходна дојагноза дека морам царски,па низ муабет као дали е страшно природно да се породи една жена добив одговор као не,имаме епидурални дрн,дрн.... ова ремедика. А на отпусното ми ја пишува дијагнозата зошто е правен царскиот.

Затоа помислив дека не е така едноставно...

Lorins and fana like this.
  15. Kitten

Kitten Форумски идол

Лично имам пријателка која плати приватна болница само за да може да ја породат со царски. Причината беше повеќе од банална- да не ѝ се раширела вагината |(

Happyinlove and Lorins like this.
  16. Nina1985

Nina1985 Активен член

So sinko sum porodena prirodno pred 13god.koga za epidural se znaese mnogu malku.So kerka mi se porodiv pred 1mesec carski.E sega jas koga bi ragala 3to odma bi odela carski.Mnogu polesno pominav carski od prirodno.Bolki nemav posle carskiot osven na stanuvanje sto me bolese ranata ali ne bea nesto strasni.No sepak kaj sekoja zena e razlicno...

17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Јас премногу сакав природно, на царски ниту еднаш не помислив во тие 9 месеци, арно ама никако се слегуваше бебето, беше високо, се отворив 8 прсти, а дури чекав анестезиолог од 18 до 22ч согурно и 10 прсти се отворив, болки имав прво провокација потоа мои природни болки но џабе, не и не нејќеше да слези синко. И така завршив со царски, преплашена, изгубена, незнаев кај сум. Бебе 4300г со 54см. Многу ме болеше раната 2 недели бев в кревет. Битола- државна болница.
    Да можам да бирам за второ пак би побала прво природно.

Lorins likes this.
  18. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Мене се уште ми е многу рано за породување,но сакам да си соберам што повеќе информации и да споредам ваши искуства. Ме интересираат неколку работи.
    Би сакала да можам природно да се породам и со анестезија (не локална), сакам епидурална. Ако во случај биде царски рез ако така каже доктор тогаш нема што да бирам се знае како оди.
    Ме интересира каде се пораѓавте и какви резови имате. И да е природно и да е царски секако ќе има шиење. Имам слушано за некое таканаречено ласерско или лепенка или како и да се вика, тие конци не се ваделе. Каде можам така да поминам со тоа? На државно, на приватна клиника? Сакам да знам каде ве пораѓале и така ве сошиле, тоа ми е многу важно, убаво да бидам сошиена да не ми се инфицира после да не си отварам и други проблеми. За болки не знам дали да прашам претпоставувам секакви мислења ќе има,сите различно доживуваат. За третман и за услови знам дека во приватните клиники е подобро, но искрено мене ми е важно самиот пораѓај добро да помине,да ми олесни,и убаво да ме сошијат на крај.

19. Spidy

Spidy Форумски идол

Ако имаш желба за анестезија или царски, тоа само во приватна клиника. Државно не те прашуваат што сакаш, освен ако дебело не подмитиш некого, а ако веќе даваш пари оди си на приватно место да молиш некого.
    Инфекција секаде можеш да фатиш, ама статистички на приватно помала е шансата само затоа што помал обрт на пациенти имаат од државните клиники.
    Со царски немам искуство, ама природно се породив во Чаир, ме породи др Илиевски, сечена сум и шиена, ама ништо не се познава.

Martka likes this.
  20. simona_baby

simona_baby Популарен член

Може и природно да се породиш а да не те шијат.