Порцелански заби или не?

Дискусија во 'Лице' започната од SLATKA23, 17 јануари 2010.

1. mar023

mar023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2016
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    102
    Zdravo, ima li nekoja da spodeli pozitivno iskustvo od e-max veniri? Kade gi pravela, koja cena i slicno?

2. Pametnata

Pametnata Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2019
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    19
    Дали некој има ставано венири во дентисимо да сподели искуство дали е задоволен и колку отприлика се движи цената

3. Schmetterling88

Schmetterling88 Активен член

Се зачлени на:
    30 септември 2022
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    72
    Mene prv pat mi se pojavi paradentoza na 25god, samo na dolnata vilica. Mi gi istruzija zabite i mi stavija porcelani, imam i edn implant radi sto nemav kraen zab. Sega posle skoro 10god dolu na levata strana mi se rasklati i padna mostot. I tek sega tamu ke treba 4 imaplanti... Taka da ako si vo moznost stavi implanti.

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  4. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    383
    Искуство со фасети? Не сакам ич да ми ги стругаат за венири, здрави ми се колку толку, само немаат боја, буквално се проѕираат и се темни поради немање на енамел, или како и да ми објасни заболекарот, и рече дека за џабе ќе ги белам кога нема да фати. Па фасетиве ми делуваат како подобра опција, особено штом се поевтини.

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.859
    Допаѓања:
    14.502
    Не се основајте на туѓо искуство за вакви дискусии. Секој човек е различен, секој заб е различен, и не е истата опција најдобра кај сите. Кај еден може е подобро композитни фасети, кај некој ламинати, кај некој коронки... одете на второ, трето мислење и барајте детално да ви се објасни зошто ви се препорачува тој конкретен избор.
    Има некои правила. Ако имате лекувани заби со потемнета боја, или заби со огромни пломби, коронки е подобро. Ако забите се здрави и има услови само да се додава материјал (композит или порцелан), подобро е да не се стругаат воопшто. Некои опции се поагресивни од старт, ама подолго ќе траат, ама некои привремени решенија се подобри ако се работи за млад пациент.
    И најважно од се, прво треба да се лекува непцето и коската околу забите пред да се почне со било каква протетика, зошто ако имате проблем со тоа џабе е и најскапите коронки да ги ставите.

На jagotka123, Annath и carly j им се допаѓа ова.
  6. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    383
    25 години имам, не сакам веднаш да ги стругам и да одам на коронки (а имам и потемнети и доста пломбирани заби), но секаде каде што бев ми го препорачаа тоа, не се нафаќале на друго. Веројатно тоа е и најдобрата опција, ама самата помисла дека ќе бидам како Гаргамел под коронката...

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.859
    Допаѓања:
    14.502
    Алтернативата ти е да ги корегираш пломбите често. Ако собереш за 10 години колку пати ќе ги платиш, ќе ти искочи исто како коронки, а пола од времето нема да изгледаат добро. Прашање е и колку добро може да се изработат и од старт ако веќе забот е потемнет. А ако не ги заштитиш тие заби кои веќе значително се оштетени, постои голема шанса и да се искршат до тој степен што ќе треба да се вадат, после и да сакаш нема да има услови за коронки. Ако повеќе доктори ти препорачале коронки, најверојатно тоа е правилниот избор, без разлика што си млада.

На Annath и carly j им се допаѓа ова.
  8. Darling.

Darling. Активен член

Се зачлени на:
    31 август 2022
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    4
    Која е цената на местење 1 преден порцелански заб?

9. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    966
    Zdravo devojki denes dodeka jadev rv mislam deka vnateresno go gorniot del od zabite mi pukna adel od niv se raboti za most sto materijal e iskreno nezz, dali na nekoja i se slucilo da mi kaze iskustvo za dodeka da se vidam so stomatolog?!

10. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    383
    Дали 2а е океј боја за навлаки? Мислам дека моите беа б3, ако ја слушнав убаво докторката, па рече може до една нијанса посветли - 2а или а2. Е сега на гугл тоа што го гледам за а2 ми изгледа светло, но во ординација не беше толку светло.

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    А2 е најбелата што може да ти ја стават и да изгледа природно. Посветла е само а1, ама таа ептен дречи. Б3 се нешто потемни, ама ако твоите заби се најблизу до таа боја, тогаш пожелно е да се стави таква, особено ако имаш твои заби. Ако ги покриваш сите заби, може да ставиш боја по желба.
    Иначе, бојата се бира на дневна светлина, да е што поприродно. Светлото во ординација баш и не е од помош.

На carly j му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    @Annath нормално е да болат забите по ставање циркониум навлаки после 3 месеци? Никад не престанаа да ме болат од кога ги ставив, особено едниот кец. Забилекарот тврди дека е поради непцата. Можно ли е? И што можам да направам? Секој ден ги мачкам непцата со Генгигел, заболекарот ми препорача и нешто fluor protector, ама нигде не го најдов.

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    Не треба да болат. Боли првиот ден при цементирање, после не треба да има никаква болка. Оди нека провери да не ти е повисоко некаде, да не има предвремен контакт некаде, тоа може да е и милиметарска точка, ти да не го осеќаш. Ама се одразува на забите. Да го тргне тоа и да го измазни, па да видиш дали ќе прекине болката.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tasija21

Tasija21 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    56
    Здраво имам проблем па се прашувам дали некој се соочил со истото, имам мост односно носачи се 5 и 8, 6 и 7 ги немам, синоќа мостот се одлепи, стоматологот ми рече 8цата била мала и не го држела мостот, да сум стругала уште еден за да држел, јас се мислам да ставам 1 имплант, но прашањето ми е колку време е процесот за имплант, дали стаават привремен додека да се види дали организмот ќе го прифати или да стругам 4ка која варијанта е подобра.

15. Schmetterling88

Schmetterling88 Активен член

Се зачлени на:
    30 септември 2022
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    72
    Najdobro e da se konsultiras so oralen hirurg, ako imas snimka idi zakazi konsultacija. Nesto slicno imav jas, 5-8 mi bea site 4 most i posle 10god se raznisa mostot padna... Taka kazano ostanav bev 4 zabi dolu levo, na kraj mi kazaa ili implanti ili parcijalna vilica... Na kraj staviv 2 implanti(januari bev), mostot ke mi go stavaat april.

Imaj na um deka sekoj implant e nosac za 1 zab. Ne ti stavaat privremen zab, prvo koga se pravi operacijata se stava navrtkata, tek po 3-4 meseci go stavaat zabot.

На Beautymom му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tasija21

Tasija21 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    56
    10 godini i ne e tolku loso mojot padna posle godina ipol, samo sto kaj mene e gore levo, epten sum u depresija I razocarana mlada sum 22 godini ogromen kompleks mi stvara, sepak fala na odgovorot. Utre ke odam na zabolekar I ke vidime sto care ke se bara

17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.110
    Многу си млада за импланти.. јас имам мостови и најдобро е да ја стругаш 4ката според мене. Штом квалитетот на изработка не е добар,за година и пол да ти паднат значи :x
    Јас ги носам 7 и пол години.

18. Corika

Corika Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    2.522
    Ne se razocaruvaj,jas mislam deka podobro ti e da strugas 4ka...
    Za godina ipol da.ti padne e mnogu los kvalitet i izrabotka...jas imam 1 i 2ka eve 16ta godina...

19. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    3.768
    Во твојов случај можеби и не е баш до изработката на мостот, сепак 6-7 се големи заби а со тоа и голем простор измеѓу а 8цата е помал заб.
    Имплант со твој заб не се поврзува за мост. Таа опција да не ја прифаќаш ако ти се понуди, ќе ти се разниша имплантот од природниот заб и ќе ти падне имплантот.
    Подобро решение се два импланти, на кој ќе имаш 6ка и 7ка, а 5ката пошто веќе ти е стружена ќе и ставиш навлака. Исто така, има опција за привремен мост додека дојде време за оптеретување на имплантите за тоа ќе разговараш со докторот. Но мое мислење е пластичен мост од 5 до 8 само за естетика, никако за функција.

Дека си млада за импланти, па не баш:)во секој случај е подобро имплант на млада особа одколку стружење.

20. Tasija21

Tasija21 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    56
    Ak
    Бев кај заболекарот и негово мислење е да стружам и 4 и 5, искрено некако се плашам здрави заби да стружам и пак да не сум сигурна дека нема да ми држи тој мост
    Заболекарот ми дава варијанта да стружам и 4 и 3ка, јас искрено сум за ако треба да ставам 2 импланти а на 5ка навлака како што кажа ти одколку да стружам и пак да не сум сигурна дека ќе ми држи. Дали ако ставам имплант ќе имам привремени заби на нив.