Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Порцелански заби или не?

Дискусија во 'Лице' започната од SLATKA23, 17 јануари 2010.

1. mar023

mar023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2016
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    102
    Zdravo, ima li nekoja da spodeli pozitivno iskustvo od e-max veniri? Kade gi pravela, koja cena i slicno?

2. Pametnata

Pametnata Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2019
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    14
    Дали некој има ставано венири во дентисимо да сподели искуство дали е задоволен и колку отприлика се движи цената

3. Schmetterling88

Schmetterling88 Активен член

Се зачлени на:
    30 септември 2022
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    72
    Mene prv pat mi se pojavi paradentoza na 25god, samo na dolnata vilica. Mi gi istruzija zabite i mi stavija porcelani, imam i edn implant radi sto nemav kraen zab. Sega posle skoro 10god dolu na levata strana mi se rasklati i padna mostot. I tek sega tamu ke treba 4 imaplanti... Taka da ako si vo moznost stavi implanti.

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  4. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    326
    Искуство со фасети? Не сакам ич да ми ги стругаат за венири, здрави ми се колку толку, само немаат боја, буквално се проѕираат и се темни поради немање на енамел, или како и да ми објасни заболекарот, и рече дека за џабе ќе ги белам кога нема да фати. Па фасетиве ми делуваат како подобра опција, особено штом се поевтини.

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.429
    Допаѓања:
    13.442
    Не се основајте на туѓо искуство за вакви дискусии. Секој човек е различен, секој заб е различен, и не е истата опција најдобра кај сите. Кај еден може е подобро композитни фасети, кај некој ламинати, кај некој коронки... одете на второ, трето мислење и барајте детално да ви се објасни зошто ви се препорачува тој конкретен избор.
    Има некои правила. Ако имате лекувани заби со потемнета боја, или заби со огромни пломби, коронки е подобро. Ако забите се здрави и има услови само да се додава материјал (композит или порцелан), подобро е да не се стругаат воопшто. Некои опции се поагресивни од старт, ама подолго ќе траат, ама некои привремени решенија се подобри ако се работи за млад пациент.
    И најважно од се, прво треба да се лекува непцето и коската околу забите пред да се почне со било каква протетика, зошто ако имате проблем со тоа џабе е и најскапите коронки да ги ставите.

На jagotka123, Annath и carly j им се допаѓа ова.
  6. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    326
    25 години имам, не сакам веднаш да ги стругам и да одам на коронки (а имам и потемнети и доста пломбирани заби), но секаде каде што бев ми го препорачаа тоа, не се нафаќале на друго. Веројатно тоа е и најдобрата опција, ама самата помисла дека ќе бидам како Гаргамел под коронката...

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.429
    Допаѓања:
    13.442
    Алтернативата ти е да ги корегираш пломбите често. Ако собереш за 10 години колку пати ќе ги платиш, ќе ти искочи исто како коронки, а пола од времето нема да изгледаат добро. Прашање е и колку добро може да се изработат и од старт ако веќе забот е потемнет. А ако не ги заштитиш тие заби кои веќе значително се оштетени, постои голема шанса и да се искршат до тој степен што ќе треба да се вадат, после и да сакаш нема да има услови за коронки. Ако повеќе доктори ти препорачале коронки, најверојатно тоа е правилниот избор, без разлика што си млада.

На Annath и carly j им се допаѓа ова.
  8. Darling.

Darling. Активен член

Се зачлени на:
    31 август 2022
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    4
    Која е цената на местење 1 преден порцелански заб?

9. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    848
    Допаѓања:
    962
    Zdravo devojki denes dodeka jadev rv mislam deka vnateresno go gorniot del od zabite mi pukna adel od niv se raboti za most sto materijal e iskreno nezz, dali na nekoja i se slucilo da mi kaze iskustvo za dodeka da se vidam so stomatolog?!

10. carly j

carly j Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    326
    Дали 2а е океј боја за навлаки? Мислам дека моите беа б3, ако ја слушнав убаво докторката, па рече може до една нијанса посветли - 2а или а2. Е сега на гугл тоа што го гледам за а2 ми изгледа светло, но во ординација не беше толку светло.

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.550
    Допаѓања:
    201.676
    А2 е најбелата што може да ти ја стават и да изгледа природно. Посветла е само а1, ама таа ептен дречи. Б3 се нешто потемни, ама ако твоите заби се најблизу до таа боја, тогаш пожелно е да се стави таква, особено ако имаш твои заби. Ако ги покриваш сите заби, може да ставиш боја по желба.
    Иначе, бојата се бира на дневна светлина, да е што поприродно. Светлото во ординација баш и не е од помош.

На carly j му/ѝ се допаѓа ова.
  12. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    24.998
    @Annath нормално е да болат забите по ставање циркониум навлаки после 3 месеци? Никад не престанаа да ме болат од кога ги ставив, особено едниот кец. Забилекарот тврди дека е поради непцата. Можно ли е? И што можам да направам? Секој ден ги мачкам непцата со Генгигел, заболекарот ми препорача и нешто fluor protector, ама нигде не го најдов.

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.550
    Допаѓања:
    201.676
    Не треба да болат. Боли првиот ден при цементирање, после не треба да има никаква болка. Оди нека провери да не ти е повисоко некаде, да не има предвремен контакт некаде, тоа може да е и милиметарска точка, ти да не го осеќаш. Ама се одразува на забите. Да го тргне тоа и да го измазни, па да видиш дали ќе прекине болката.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Tasija21

Tasija21 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    56
    Здраво имам проблем па се прашувам дали некој се соочил со истото, имам мост односно носачи се 5 и 8, 6 и 7 ги немам, синоќа мостот се одлепи, стоматологот ми рече 8цата била мала и не го држела мостот, да сум стругала уште еден за да држел, јас се мислам да ставам 1 имплант, но прашањето ми е колку време е процесот за имплант, дали стаават привремен додека да се види дали организмот ќе го прифати или да стругам 4ка која варијанта е подобра.

15. Schmetterling88

Schmetterling88 Активен член

Се зачлени на:
    30 септември 2022
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    72
    Najdobro e da se konsultiras so oralen hirurg, ako imas snimka idi zakazi konsultacija. Nesto slicno imav jas, 5-8 mi bea site 4 most i posle 10god se raznisa mostot padna... Taka kazano ostanav bev 4 zabi dolu levo, na kraj mi kazaa ili implanti ili parcijalna vilica... Na kraj staviv 2 implanti(januari bev), mostot ke mi go stavaat april.

Imaj na um deka sekoj implant e nosac za 1 zab. Ne ti stavaat privremen zab, prvo koga se pravi operacijata se stava navrtkata, tek po 3-4 meseci go stavaat zabot.

На Beautymom му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tasija21

Tasija21 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    56
    10 godini i ne e tolku loso mojot padna posle godina ipol, samo sto kaj mene e gore levo, epten sum u depresija I razocarana mlada sum 22 godini ogromen kompleks mi stvara, sepak fala na odgovorot. Utre ke odam na zabolekar I ke vidime sto care ke se bara

17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.092
    Многу си млада за импланти.. јас имам мостови и најдобро е да ја стругаш 4ката според мене. Штом квалитетот на изработка не е добар,за година и пол да ти паднат значи :x
    Јас ги носам 7 и пол години.

18. Corika

Corika Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2022
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    2.520
    Ne se razocaruvaj,jas mislam deka podobro ti e da strugas 4ka...
    Za godina ipol da.ti padne e mnogu los kvalitet i izrabotka...jas imam 1 i 2ka eve 16ta godina...

19. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.040
    Допаѓања:
    3.479
    Во твојов случај можеби и не е баш до изработката на мостот, сепак 6-7 се големи заби а со тоа и голем простор измеѓу а 8цата е помал заб.
    Имплант со твој заб не се поврзува за мост. Таа опција да не ја прифаќаш ако ти се понуди, ќе ти се разниша имплантот од природниот заб и ќе ти падне имплантот.
    Подобро решение се два импланти, на кој ќе имаш 6ка и 7ка, а 5ката пошто веќе ти е стружена ќе и ставиш навлака. Исто така, има опција за привремен мост додека дојде време за оптеретување на имплантите за тоа ќе разговараш со докторот. Но мое мислење е пластичен мост од 5 до 8 само за естетика, никако за функција.

Дека си млада за импланти, па не баш:)во секој случај е подобро имплант на млада особа одколку стружење.

20. Tasija21

Tasija21 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2019
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    56
    Ak
    Бев кај заболекарот и негово мислење е да стружам и 4 и 5, искрено некако се плашам здрави заби да стружам и пак да не сум сигурна дека нема да ми држи тој мост
    Заболекарот ми дава варијанта да стружам и 4 и 3ка, јас искрено сум за ако треба да ставам 2 импланти а на 5ка навлака како што кажа ти одколку да стружам и пак да не сум сигурна дека ќе ми држи. Дали ако ставам имплант ќе имам привремени заби на нив.