Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Порцелански заби или не?

Дискусија во 'Лице' започната од SLATKA23, 17 јануари 2010.

1. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.525
    Допаѓања:
    2.022
    А вака отприлика колку треба за мост? На 4 свадби треба да одам догодина, ако фали мало сутра ќе одам (а блиски се:D)

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.550
    Допаѓања:
    201.676
    Зависи од ситуацијата. Може не е само 4ката, може и друго треба да се средува. Тоа само со преглед и снимка може да ти кажат.

3. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.525
    Допаѓања:
    2.022
    Се на се испаѓа едно 9,10 месеци така ќе шетам, нема снимање ни кога доиш... Катастрофа..

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.550
    Допаѓања:
    201.676
    Кај доилки може да се снима без проблем. Има заштитни престилки, ќе завршат работа.

На Stela Maris му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Reala

Reala Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2022
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    18
    Здраво, дали може некој да сподели инфо и мислење за порцелански коронки (цирконски). Имам заб 6ка кој е прилично поткршен и неможе да се пломбира па забарот ми рече дека најдобро е да се стави коронка... е сега исто така ми предложи да ставам коронка и на 5ката каде имам поголема пломба - за да бидат споени и веројатно поцврсти и во иднина да немам проблеми .
    Дали е паметно да ставам и на двата заба коронка ( или мост) , наместо само на 6ката и колки е ова долготрајно решение (колки може да очекувам да трајат истите и како може да ги заштитам забите под коронките здрави и понатаму ).

6. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    5.237
    Пиши ми во порака каде ги правеше и слика ако имаш од забите :)

7. Makicaki

Makicaki Активен член

Се зачлени на:
    25 август 2023
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    8
    Zdravo znaete li kako se dvizat cenite za porcelanski laminati vo skopje? Bev na konsultacija denes i mi dadoa cena od 500e po zab so e nekako too much za mene, ne ocekuvav iskreno

8. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    5.237
    @Annath имам ерозија на едната вилица и абразија на другата т.е. на горната вилица ми паѓа глеѓта на забите на кецовите и двојките (постојано ми се кршат и се со милион пломби).
    На долната вилица имам абразија ваљда, на 1,2,3 и 4 имам како вдлабната линија како невидлив кариес покрај непцето и ми се осетливи.

Ми се смачи од забари.
    зборев со стоматологот вика ако ставаме навлаки/коронки тогаш че треба на цела вилица, бидејчи ми се истрошени забите и загризот ми е паднат.

ќе направам панорама за секој случај за корените па ќе договараме.

Ги имам сите заби, немам вадено, освен што 3 петки не ми пораснаа после млечните.

Што во ваква ситуација?
    Предлагаш сите да ги заштитам со навлаки?

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.550
    Допаѓања:
    201.676
    Убаво би било ако си во можност да ги направиш со навлаки, навистина ќе ти се подигне загризот, ама и ќе се заштитат забите од понатамошно трошење.
    И ако ги направиш, обавезно да ти изработат силиконска гума за спиење, оти може и навлаките да ги истрошиш, и скршиш, бидејќи абразијата и кршењето на глеѓта ти е од бруксизмот што го имаш. Ноќе стискаш со забите премногу, и тоа најчесто е причина за паѓање на загризот и "трошење" на забите.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  10. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    5.237
    фала ти баш ме охрабри.
    Имам убава форма на заби но ептен ми се истрошени. веќе ако се решавам на цела вилица е ок решение така? барем така ми вика стоматологот.
    Кај него сум од 2016 година и секој месец одам за пломбички мали, оти ми пукааат забите. и од тогаш му реков како да ги заштитиме,ама ми рече рано е за навлаки. и во последно време се зачесив кај него и баш искоментира дека кога ми менува пломба дека ми пука забот. и сам спомна дека на почетокот не ме сфакал сериозно за проблемот.

сам рече дека парцијално ставање на коронки пример само на фронталните не е решение за мојот случај.

е сега бидејќи ако ставам ќе биде на цела вилица, предлогот на техничарот (го познавам) ми рече дека фронталните1,2,3,4 да бидат цирконија, а останатите може и метал керамика (воопшто не ми се гледаат при зборење или насмевка). Ок е така? ми рече дека не смета тоа.
    Ќе зборнам и со стоматологот за ова.

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.550
    Допаѓања:
    201.676
    Не смета тоа, може и така. Само е битно да е добар загризот, оклузијата. Ама, најубаво и на двете вилици да направиш навлаки, не само на едната. Знам дека финансиски е голем трошок, ама ќе си бидеш раат понатаму.

12. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    5.237
    Да, прво на горна, па псоле и на долна вилица.
    Од основната палета на бои Б1 е многу бела?

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.550
    Допаѓања:
    201.676
    Бела е, да. Можеш секако да бираш боја штом ги правиш сите заби, само гледај да ти одговара, да не е премногу бела и да изгледа вештачки.

14. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    5.237
    случајно уз муабет со пријателка ми кажа дека правела заби цирконија фронтот а остатокот метал керамика. природни ептен, како бисери, и ми кажа нијанса Б1, како најбела од таа палета, ама мене многу природно ми делуваа, затоа и прашувам.

Секако сакам посветла нијанса да си ставам од тие што ги имам. да не ја утнам нијансата :(

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.550
    Допаѓања:
    201.676
    Договори се со техничарот, бирајте боја заедно, на дневна светлина. Верувам дека ќе ја најдеш бојата што ти одговара.

16. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    5.237
    Леле те удавив :).
    Панорамата ми е ок. Вчера правев.
    Пломбичиња на забите колки сакаш.хахаха

Е сега ме замисли стоматологот вика ќе ги правиме од 6ка до 6ка, без 7ци.
    Ама беше во гужва и не потпрашав.
    Здравје следна недела ќе продискутираме.
    Зашто пример да ми остави само 7ци?

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.550
    Допаѓања:
    201.676
    Доволно е од 6 до 6, седмиците секогаш можеш подоцна да ги ставиш под навлаки. Од 6 до 6 и горе и долу обезбедува солидна оклузија. Нека остане и нешто твое, може не се пломбите толку големи на седмиците.

18. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.333
    Допаѓања:
    5.237
    да, не се големи, може и затоа.
    Ама може дополнително пример навлака само на еден заб?

19. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    53.166
    Да не знаеш случајно кај кој доктор и правела и цена по заб ? :) Ми треба проверен доктор а најбитно ми е забите природно да ми изгледаат..

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.550
    Допаѓања:
    201.676
    Секако дека може, како ќе налага ситуацијата понатаму.