Порцелански заби или не?

Дискусија во 'Лице' започната од SLATKA23, 17 јануари 2010.

1. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.593
    Допаѓања:
    2.091
    А вака отприлика колку треба за мост? На 4 свадби треба да одам догодина, ако фали мало сутра ќе одам (а блиски се:D)

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.902
    Зависи од ситуацијата. Може не е само 4ката, може и друго треба да се средува. Тоа само со преглед и снимка може да ти кажат.

3. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.593
    Допаѓања:
    2.091
    Се на се испаѓа едно 9,10 месеци така ќе шетам, нема снимање ни кога доиш... Катастрофа..

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.902
    Кај доилки може да се снима без проблем. Има заштитни престилки, ќе завршат работа.

На Stela Maris му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Reala

Reala Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2022
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    18
    Здраво, дали може некој да сподели инфо и мислење за порцелански коронки (цирконски). Имам заб 6ка кој е прилично поткршен и неможе да се пломбира па забарот ми рече дека најдобро е да се стави коронка... е сега исто така ми предложи да ставам коронка и на 5ката каде имам поголема пломба - за да бидат споени и веројатно поцврсти и во иднина да немам проблеми .
    Дали е паметно да ставам и на двата заба коронка ( или мост) , наместо само на 6ката и колки е ова долготрајно решение (колки може да очекувам да трајат истите и како може да ги заштитам забите под коронките здрави и понатаму ).

6. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    Пиши ми во порака каде ги правеше и слика ако имаш од забите :)

7. Makicaki

Makicaki Активен член

Се зачлени на:
    25 август 2023
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    8
    Zdravo znaete li kako se dvizat cenite za porcelanski laminati vo skopje? Bev na konsultacija denes i mi dadoa cena od 500e po zab so e nekako too much za mene, ne ocekuvav iskreno

8. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    @Annath имам ерозија на едната вилица и абразија на другата т.е. на горната вилица ми паѓа глеѓта на забите на кецовите и двојките (постојано ми се кршат и се со милион пломби).
    На долната вилица имам абразија ваљда, на 1,2,3 и 4 имам како вдлабната линија како невидлив кариес покрај непцето и ми се осетливи.

Ми се смачи од забари.
    зборев со стоматологот вика ако ставаме навлаки/коронки тогаш че треба на цела вилица, бидејчи ми се истрошени забите и загризот ми е паднат.

ќе направам панорама за секој случај за корените па ќе договараме.

Ги имам сите заби, немам вадено, освен што 3 петки не ми пораснаа после млечните.

Што во ваква ситуација?
    Предлагаш сите да ги заштитам со навлаки?

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.902
    Убаво би било ако си во можност да ги направиш со навлаки, навистина ќе ти се подигне загризот, ама и ќе се заштитат забите од понатамошно трошење.
    И ако ги направиш, обавезно да ти изработат силиконска гума за спиење, оти може и навлаките да ги истрошиш, и скршиш, бидејќи абразијата и кршењето на глеѓта ти е од бруксизмот што го имаш. Ноќе стискаш со забите премногу, и тоа најчесто е причина за паѓање на загризот и "трошење" на забите.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  10. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    фала ти баш ме охрабри.
    Имам убава форма на заби но ептен ми се истрошени. веќе ако се решавам на цела вилица е ок решение така? барем така ми вика стоматологот.
    Кај него сум од 2016 година и секој месец одам за пломбички мали, оти ми пукааат забите. и од тогаш му реков како да ги заштитиме,ама ми рече рано е за навлаки. и во последно време се зачесив кај него и баш искоментира дека кога ми менува пломба дека ми пука забот. и сам спомна дека на почетокот не ме сфакал сериозно за проблемот.

сам рече дека парцијално ставање на коронки пример само на фронталните не е решение за мојот случај.

е сега бидејќи ако ставам ќе биде на цела вилица, предлогот на техничарот (го познавам) ми рече дека фронталните1,2,3,4 да бидат цирконија, а останатите може и метал керамика (воопшто не ми се гледаат при зборење или насмевка). Ок е така? ми рече дека не смета тоа.
    Ќе зборнам и со стоматологот за ова.

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.902
    Не смета тоа, може и така. Само е битно да е добар загризот, оклузијата. Ама, најубаво и на двете вилици да направиш навлаки, не само на едната. Знам дека финансиски е голем трошок, ама ќе си бидеш раат понатаму.

12. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    Да, прво на горна, па псоле и на долна вилица.
    Од основната палета на бои Б1 е многу бела?

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.902
    Бела е, да. Можеш секако да бираш боја штом ги правиш сите заби, само гледај да ти одговара, да не е премногу бела и да изгледа вештачки.

14. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    случајно уз муабет со пријателка ми кажа дека правела заби цирконија фронтот а остатокот метал керамика. природни ептен, како бисери, и ми кажа нијанса Б1, како најбела од таа палета, ама мене многу природно ми делуваа, затоа и прашувам.

Секако сакам посветла нијанса да си ставам од тие што ги имам. да не ја утнам нијансата :(

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.902
    Договори се со техничарот, бирајте боја заедно, на дневна светлина. Верувам дека ќе ја најдеш бојата што ти одговара.

16. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    Леле те удавив :).
    Панорамата ми е ок. Вчера правев.
    Пломбичиња на забите колки сакаш.хахаха

Е сега ме замисли стоматологот вика ќе ги правиме од 6ка до 6ка, без 7ци.
    Ама беше во гужва и не потпрашав.
    Здравје следна недела ќе продискутираме.
    Зашто пример да ми остави само 7ци?

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.902
    Доволно е од 6 до 6, седмиците секогаш можеш подоцна да ги ставиш под навлаки. Од 6 до 6 и горе и долу обезбедува солидна оклузија. Нека остане и нешто твое, може не се пломбите толку големи на седмиците.

18. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.356
    Допаѓања:
    5.242
    да, не се големи, може и затоа.
    Ама може дополнително пример навлака само на еден заб?

19. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.795
    Допаѓања:
    53.461
    Да не знаеш случајно кај кој доктор и правела и цена по заб ? :) Ми треба проверен доктор а најбитно ми е забите природно да ми изгледаат..

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.841
    Допаѓања:
    202.902
    Секако дека може, како ќе налага ситуацијата понатаму.