Хахаха Епа кога јадам пример на различни места загризот не ми беше добар, така го осеќам де. Па пред да фиксира за да стругне некаде. Едвај чекам да ги фиксира оти ме снема од планетата земја, страв ми е да јадам.ослабев. Знам дека на почетокот ќе ми е страв ама ај се надевам ќе почнам да јадам како човек.
Јас како зајак јадам сега Дали е нормално што ги осеќам меки (како мастика) коронките од внатрешната страна?
Пред да ви ги фиксираат порцеланските ги носевте пробно некој ден? Дали имавте чувство дека внатре ви се пика храна? Како мислиш меко?
6ката ми беше малку висока и ми сметаше после приметив дека ко ќе ја затворам устата, со долните заби можам да ја гризам коронката и си ја направив сега таман да ми е, сега не ми смета Не знам како да ти опишам, како мастика е само малку потврда. Или не е добар лепакот или оти ми беа ситни моите заби а сега ми е подигнат загризот... Иначе сега почнав нормално да си јадам не ми сметаат.
пред една недела ми ги фиксираа на горна вилица, коронки/мостови. За колку време се навикнавте воопшто? Постојано јазикот ми е горе, повеќе ми се лачи плунка и постојано имам некое чувство како на анксиозност дека не ми с еубаво залепени, дека ми влегува течност кај непцето? иа дали е на психичка база не знам деновиве како да осеќа некое чувство на непцето на цела вилица, а копга ми ги стружеа и после кога носев привремени немав такво чудно чувство. Дај речете дека е тоа нормално жити се, оти умрев. Инаку за јдење немам проблем, добро ги осеќам, генерално, освен што на предните малку ми подудараат па ке треба да се стружне малку, а кецови и двојки дека ми се сега малку поголемки сега од претходно, не си ги осеќам како за свои при ајдење. Ве молам споделете ваше искуство. И за нега како ги одржувате, миете после јадење? забен конец се користи? Земав ултра сензитив четка, дали треба нешто плус? ќе прашам на следна контрола.
Јас имам порцелански и не препорачувам. Џабе парите ми се скрши ќецот после неколку години носење. Првите ми беа обични и топ беа, да не морав кецот да го вадам немаше да ги сменам никогаш.
Тоа не е заради различниот материјал, туку заради дебелината на коронката и работ према непцето. Има и некои ситуации каде металкерамичка коронка би била подобар избор, ама безметалните имаат значително подобра естетика и тоа им е најголемата предност.
Значи, безметални да ставам бидејќи имам метални коронки и непцето постојано ми се воспалува во последно време, подобро кога ќе ги менувам да ги изберам без?
Не е само тоа фактор дали ќе бидат подобри, ќе разговараш со протетичар со директен преглед во уста за да ти даде соодветна препорака.
Со здравје да те служат. Со интрадентални четки чистам меѓу простор. Еднаш до два пати годишно чистење забен камен. Мора да има простор така горе кај непцето ,таков одговор добив така споделувам.Треба време да се навикнеш,поготово ако ти полнеле канал на некој заб под мостот.Ама ако имаш мака и после месец -два да си отидеш кај стоматологот и да си бараш да среди ако има пропуст.Јас се зафркнав и си ќутев.Не биди како мене.
Овој има ординација во бутел не радишани и е дно од забар, не вреди да се коментира било што за него, на непријател не би го предложила. Толку.
дали ви се случило после фиксирање на навлаки/мостови да ги осеќате забите некаде повисоко при загриз? пример мене напред ми се високи и сега немам добар загриз!
Пред 3 дена ставив порцеланска коронки меѓутоа имам многу болки чуството е како да ми пулсираат забите кои се под коронките и се шири по цела вилица Денес бев кај стоматологот ми рече да не пијам аналгетици за да не ги навикнам забите на лекови требало време да легнат забите Ако до понеделник не престане болката ќе ги вади коронките за да ги умртви живците Дали некој имал вакво искуство Колку време и дали е нормално да боли Фала ви
Имам кариес на еден заб од страната кај што се допира со другиот заб, забарот ми рече дека тој заб има доста пломба и подобро да се остави така некое време, но денес малце ме боли, не многу ама онака, дали тоа значи дека цел заб ќе ми биде пломба ако се отстрани кариесот па затоа не се нафати забарот? Освен навлака би бил ли ок забот да е пломба?
Здраво, дали се навикна на новите заби? моментално ми се истругани горе до 5ки долу до 4ки и задутре треба да добијам привремени додека бидат готови финалните. Ме интересира има ли уште болка за трпење до финално фиксирање? Денес ми ставаа некои конци и правеа компјутерски скен. Тоа беше под анестезија. Боли ли лепењето или како оди тоа? Фала
Искрено јас болка на осетив. некако лагано го поминав тоа. Инаку се навикнав да речеме . ама уште ми е чудно. Мене лепењето воопшто не ме болеше, не е болно не се секирај. А каков скен ти правеа, за што е тоа? кај ги правиш?